Koronavirustoimet eivät ainakaan vielä määrää ratsastuskoulutoimintaa tauolle.

”Tällä hetkellä emme katso, että rajoitukset vaikuttavat suoraan ratsastuskoulutoimintaan”, linjaa Suomen Ratsastajainliiton tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen.

Parikin uutta valtionhallinnon määräystä koronapandemian ehkäisemiseksi tuo kuitenkin huolia ratsastuskouluyrittäjille.

Ensimmäinen iso asia on 22.2. vahvistettu tartuntatautilain muutos. Uuden lain mukaan viranomainen voi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Velvoitteet ja rajoitukset perustuvat ihmisten välisten fyysisten kontaktien välttämiseen. Periaatteessa viranomainen siis saa jatkossa puuttua elinkeinovapauteen ja kieltää ratsastusyrityksiä toimimasta. Laista kirjoitettiin Hevosurheilussa sen valmisteluvaiheessa. Artikkeli täällä, tiedote päätöksestä täällä.

Toinen huolta aiheuttava asia on se, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristi 19.2. kokoontumisrajoituksia heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kiellettiin, ja pienempiäkin kokoontumisia neuvotaan välttämään aina kun se on mahdollista.

Aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset eivät kuitenkaan ulotu normaaliin, jatkuvaluonteiseen palvelutoimintaan, johon ratsastustoiminta on laskettavissa. Tiedote täällä.

Virpi Ranta Vantaalla toimivasta Poni-Haasta kertoo, että heillä ratsastuskoulu pyörii normaalisti, mutta talutustunnit on keskeytetty toistaiseksi. Ranta seuraa tilannetta ja odottaa ennen muuta Ratsastajainliiton ohjeita.

Poni-Haassa tunnit ovat tällä hetkellä täynnä, ja toiminta jatkuu hallissa kahdella kahdeksan hengen ryhmällä kerrallaan. Maneesi on kuitenkin suuri, ja ilmatilaa on valtavasti normaaleihin sisäliikuntatiloihin verrattuna, Ranta korostaa.

”Kuten keväälläkin korostettiin, ratsastus on koronan suhteen turvallinen laji, yksilölaji, jossa turvaetäisyydet ovat hallinnassa”, Ranta painottaa.

Yrittäjänä hän on huolestunut. Viime keväänä Poni-Haassa tunnit pidettiin koronan takia yhdelle ryhmälle kerrallaan, ja tenavatunnit ja talutukset olivat tauolla. Vuoden taloudellinen tulos olikin tästä syystä jonkin verran aiempia heikompi. Tänä vuonna tässä vaiheessa ollaan normaalissa taloustilanteessa, kun talutustunteja ei järjestetä, mutta muuten tunnit ovat täynnä.

Jos ratsastuskoulutoimintaa rajoitetaan tai se kielletään, tilanne muuttuu nopeasti hyvin hankalaksi, Ranta uumoilee.

”Jos tunteja joudutaan lyhytaikaisesti perumaan, ne siirretään kevääksi tai kesäksi. Mutta jos tauko olisi 3 kuukautta tai pidempi, voisi käydä niin että sen jälkeen ei Ponihaassa enää ratsastettaisi. Kulut ovat niin isot yli 40 hevosen elättämisessä ja työntekijöiden palkkojen maksamisessa, että pitkittyessään tilanne olisi mahdoton. Tämä on ala, jossa toimitaan pienillä marginaaleilla”, Ranta korostaa.

Tarkoitus on siirtyä ulos ratsastamaan heti, kun se on mahdollista.

”Ennen muuta toivotaan, että meidän ala selviää ilman rajuja toimenpiteitä ja voimme jatkaa toimintaa”, Ranta sanoo.