Toto65-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto65-1: 1 An-Andree 10,08 %, 4,71 e

Toto65-2: 5 Annan 1,43 %, 146,32 e

Toto65-3: 9 Gloria Web 27,32 %, 315,85 e

Toto65-4: 6 Hachiko De Veluwe 74,47 %, 349,60 e

Toto65-5: 1 Seabiscuit 71,59 %, 405,29 e

Toto65-6: 6 William Birdland 27,76 %, 558,51 e

 

Voitto-osuudet:

6 oikein 558,51 euroa

5 oikein 6,83 euroa

 

Vaihto: 115 294,10 euroa

Lahden Jokimaalla ajettiin ennen Suur-Hollola-ajon alkukilpailuja kaksi rahasarjaa, joista lämminveristen 2140 metrin ryhmä käynnisti ylimääräisen Toto65-kierroksen. Vauhtijuoksussa osan matkasta toista rataa ilman vetoapua kiertänyt 4-vuotias An-Andree rutisti parhaiten perille.

Toto65-1: Sisältä lähtenyt An-Andree ei riittänyt kiihdytyksessä nopeimmille, joista kärkipaikan vallannut suosikki Personal Trainer intoutui viemään puolikkaan 08,5:n ja täyden kierroksen 11,5:n lukemiin.

Jonoon neljänneksi jäänyt An-Andree mahtui ensimmäisellä takasuoralla nousemaan vapaasti toiselle radalle, jonne se sai viimeisen kierroksen alkupuolella selän kolmannesta sisältä eteen kääntäneestä Confidence Manista. Tämä painui keulaan takasuoralla, jolloin An-Andree jatkoi taas vapaata rataa.

An-Andree eteni vauhdin uudestaan kiihtyessä Confidence Manin rinnalle, siirtyi loppukaarteen puolivälissä johtoon ja vastasi sitten takasuoralla taipuneen Personal Trainerin takaa An-Andreen perään päässeelle Albino Bravelle, jolla näytti olevan maalisuoralla jo hienoinen yliotekin.

“Kävi piirun verran edellä, ja ajattelinkin jo, että hävittiinköhän me, mutta sitten tämä hevonen hoksasi itse, että joku on menossa ohi, ja rupesi tsemppaamaan”, ohjastaja Arna Ruohomäki kiitteli. “Tämä on ollut todella hyvässä kunnossa jo useamman lähdön, mutta on jouduttu kiertelemään kolmatta ja neljättä rataa. Nytkin tuli noin rankka juoksu. Mielenkiintoista nähdä, mihin tämä riittäisi jostain johtavan selästä, vaikka olisi vähän isompikin lähtö.”

Reino Palomäen nelivuotias paransi ennätystään 1,6 sekuntia lukemiin 13,8a. Se oli tasaisesti pelatussa lähdössä viidenneksi eniten käytetty merkki.

Confidence Man laukkasi johtopaikan menetettyään, ja toiseksi viimeisessä kaarteessa taustalta selässä kirikaistalle lähtenyt Ian Boko punnersi reilusti kärkiparista jääneenä kolmanneksi ennen edeltään kiriin lähtenyttä Dalton Hossia. Takasuoran alussa toisen radan jonosta hyökännyt Matter Of Course pilasi pian laukkaan.

 

Toto65-2: Yli 64-prosenttisesti pelattu Vokkeni ei päässyt 20,5-avauksessa ohi Sarmööristä ja pudotti kaarteen jälkeen tämän taakse sisälle, jossa pysyi etusuoralla, kun takaa tehtiin ratkaisuja. Vapaata tilaa ei sen jälkeen enää löytynyt, ja suuri suosikki laukkasi vielä maalisuoralle tultaessa.

Puolimatkassa toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Annan puristi tasaisessa taistossa yllätysvoittoon ennätyksellään 28,5a/2140 metriä. Jarmo Saarela ajoi Martti Hämäläisen valmentamaa Annania, joka oli tusinan joukosta kolmanneksi vähiten pelattu kilpailija, vaikka sillä oli voitto alla ja kaikkiaan kuusi totosijaa kauden yhdeksästä startista.

Toisen kaarteen lopussa neljännestä ulkoa muiden mukana kirikaistalle lähtenyt Jilian Lax pääsi takasuoralla toiseen ulos, josta sai tulla vapaasti toiseksi. Häyrilän Hero kiri taustalta vahvasti kolmanneksi.

Sisällä kolmantena matkannut Kosen Kimallus ei päässyt yrittämään.

 

Toto65-3: Suur-Hollola-ajon ensimmäinen alkukilpailu sujui odotusten mukaisesti ainakin tulojärjestyksen perusteella, kun suosikiksi luotettu Gloria Web voitti ja Special Promise säesti parhaiten.

Takarivistä lähtenyt Gloria Web sai asemat toisesta parista ulkoa, jossa se pysyi puolimatkassa, kun taustalta varhain reissuun lähtenyt Ricocone eteni kolmatta rataa kärkihevosten tuntumaan.

Jorma Kontio hakeutui Gloria Webin kanssa seuraavassa kaarteessa hieman pakittamalla Ricoconen perään, ja valjakko jatkoi pian ilman vetoapua, kun taipumisen merkkejä osoittanut Ricocone pudotti vapaaksi jääneelle paikalle toiselle radalle.

Gloria Web eteni takasuoran alussa selvästi parasta vauhtia ja leiskautti johtopaikalle, jonka piti maaliin asti, vaikka pitkään johtaneen Lord Ivarin takaa loppukaarteessa irti päässyt Special Promise kiri myös hyvin.

“Tämä piti vauhtinsa maaliin asti. Tällä hevosella on hyvä kilpailupää, niin kuin statistiikka osoittaa”, Jorma Kontio kehui.

Timo Nurmoksen valmentama Gloria Web palasi kisaan yli seitsemän kuukauden tauolta. Se pystyi menemään 2140 metriä silti ennätysaikaansa 12,4a.

“Nelivuotiskilpailut kun loppui, se piti automaattisesti paussia”, Jorma Kontio kertoi. “Hevonen on kasvanut tauon aikana, kuten myös Hachiko De Veluwe. Kummallekin on tullut koko lisää, ja ne ovat aikuisemman oloisia. Hyvältä näyttää nyt. Timo jaksaa tehdä pitkäjänteistä työtä ja uskoo näihin hevosiin. Gloria Web on ollut hyvä heti ekasta startista asti, ja toiveet on ollut korkealla koko aika.”

Gloria Webiä matkalla seurannut Express Duo pääsi loppukaarteen alussa toiselle radalle ja piti kolmanneksi ennen Run For Royaltya.

 

Toto65-4: Samat taustat on myös seuraavalla voittajalla Hachiko De Veluwella, joka oli kohteiden pelatuin. Jorma Kontio ohjasti tätäkin kautensa aloittanutta Timo Nurmoksen valmentamaa viisivuotiasta.

Edward Ale riisti kiihdytyksessä johtopaikan Callela Leonardilta ja luovutti sen takasuoralla kympin avauksen täyttyessä Hachiko De Veluwelle.

Toinen puolikas oli maltillinen, mutta sen jälkeen koko päätöstuhat tultiin rivakkaa tahtia. Edward Ale haastoi suursuosikin ja hävisi tälle vain puoli mittaa. Voittoajaksi kirjattiin Hachiko De Veluwen ennätys 12,2a.

“Hevonen tuntui oikein hyvältä, ja varmaan kun sai tämän startin alle, niin loksahtaa oikein juoksuasentoon. Se oli vähän liikaa latautunut tänään, mutta suoritti oikein hyvin”, Jorma Kontio arvioi Hachiko De Veluwea.

Sisäradan jonossa lopulta neljäntenä matkannut Spade Ace Frido pääsi etenemään kiertelemättä kolmanneksi, kun edeltä viimeisen kaarteen lopulla ulommas hakeutunut Callela Leonard ei päässyt heti kunnon kirirytmiin ja joutui tyytymään neljänteen sijaan.

 

Toto65-5: Sisältä johtopaikan pitänyt suursuosikki Seabiscuit hallitsi mielin määrin. Tasaisen reippaalla vedolla syntyi aika 12,5a.

“Ehkä ei päästy ihan niin kovaa liikkeelle kuin parhaimpana päivänä, mutta ei se alun jälkeen ollut sen kummempaa”, Emma Väreen valmentamaa 12-vuotiasta ruunaa ajanut Jukka Torvinen kertasi. “Tuli kevyesti. Korvat jäi vetämättä. Vaikea sanoa, miten paljon oli varaa, mutta tuntuisi, että jos kaveri tulee rinnalle, niin kilpailisi sen kanssa hyvin. Välierään toivotaan hyvää lähtöpaikkaa. Ne merkkaa paljon, kun tämä on ollut keulasta paras.”

Muihin syntyi eroa, ja toiseksi spurttasi lopulta neljännestä sisältä vapaille löytänyt Sahara B Boy. Orlando Point kiri sen kannoilla kolmanneksi ennen kolmannesta ulkoa aiemmin kiriin lähtenyttä The Dudea.

 

Toto65-6: Ensimmäisessä kaarteessa kolmannelta radalta toiseen ulos päässyt suosikki William Birdland kiersi jo takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua, painui kierrosta myöhemmin keulaan ja piti 11-lopetuksessa kohtalaisen varmaan voittoon, vaikka taustalta loppukaarteen alussa neljättä rataa iskenyt Benjamin Evo tuli tosi vahvasti ja lähestyi.

“Vauhti meni sen verran rauhalliseksi, niin ajattelin, että livutaan siihen rauhassa. Hetken päästä sieltä olisi joku muu tullut”, Mika Forss perusteli ratkaisuaan ensimmäisellä takasuoralla. “Seurasin tilannetta. Tuolla 700-800 jäljellä rupesin vähän kiihdyttää vauhtia, ja kaverilla olikin yllättäen kivet kupissa ja päästiin viimeiseen kurviin keulaan. Benjamin Evo on tosi kova hevonen. En edes tiedä, kuinka kaukaa se joutui kiertämään, mutta voitto oli kummiskin hallittu.”

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama William Birdland kuittasi 3000 euron palkintorahat alkuerien hitaimmalla voittoajalla 13,3a. Benjamin Evo selvisi lähdöstä sen lisäksi välieriin.

Toisesta ulkoa kiertelemättä tullut Vagabondo sijoittui kolmanneksi ja kolmannessa sisällä matkannut Free Me neljänneksi. Alle kympin avauksessa johtoon täräyttänyt Shadow Woodland taipui jo takasuoralla.

 

Välieriin selvinneet hevoset vielä kootusti erillisessä jutussa.