Mainion juoksun kolmannessa ja toisessa parissa ulkona saanut Atupem kiri 1.10-vauhtisessa lopetuksessa ohi johtaneesta Pastore Bobista, jonka takaa myöhään tilaa saanut Chief Orlando oli samassa rintamassa kolmas.

Juoksupaikat löytyivät Seinäjoki Racessa nopeasti, kun Pastore Bob lähti auton takaa selvästi muita terävämmin ja Selmer I.H. pääsi ulkoa sujuvasti toiselle radalle ilman vetoapua.

Jännitystä kisaan saatiin yllättävästi toisessa kaarteessa, kun Selmer I.H. pilasi laukkaan. Toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Trendy O.K. eteni pian Pastore Bobin rinnalle antamaan painetta.

Atupemiä toisella radalla seurannut Ranch Kelly ei ollut parhaimmillaan. Hannu Torvinen ei edes pyrkinyt sen kanssa kirikaistalle, ja epäonnistuminen sinetöityi viimeisen takasuoran laukkaan. Tämä auttoi osaltaan Atupemiä, jolla Santtu Raitala sai odotella kirikäskyä valitsemaansa kohtaan.

“Vähän tempo oli aavistuksen lunkia meille, mutta kun Alessandro rupesi antamaan painetta keulahevoselle, tunsin että meidän osakkeet nousee”, Santtu Raitala kuvaili. “Ajattelin, että Pastore Bob on varmasti kova vastus, mutta toisaalta sen perässä ollut Chief Orlando näytti tosi hienolta ja sillä on räjähtävä spurtti.”

“Oli kyllä hienojen hevosten matsi. Atupem on vaan niin pirun kultainen päästään, että jotenkin se tykkää voittaa lähtöjä. Pitkin viikkoa sitä osasi haaveilla, että jos kaikki menee hienosti, niin ollaan yksi niistä, jotka tän lähdön pystyy voittamaan, mutta että se voitettiin, tuntuu ihan uskomattomalta.”

Koko päätöskierros tultiin niin lujaa, että Atupemin aika 11,8a on kilpailuennätys. Kuusivuotiaan oriin voittosumma nousi 70 000 euron palkinnon myötä päälle 200 000 euroon.

“Sanoinkuvaamatonta, kun tämä on kuitenkin tavallaan kolmannen polven kasvatti”, AnteroTupamäki riemuitsi. “Emänemä on aikanaan Amerikasta hommattu ja näitä on sitten kasvateltu milloin huonommalla ja milloin paremmalla menestyksellä, ja sitten kun vihdoin saa tällaisen hevosen. Jotain tällaista siltä on odottanut hiljaksensa, mutta ei ehkä vielä tänään.”

Voitto toi palkintojen lisäksi kutsun Finlandia-ajoon, jonne toiseksi sijoittunut Pastore Bob on viimevuotisena voittajana myös tulossa. Niukka tappio kirveli Johan Untersteineria.

“Ensimmäinen kierros oli aika helppo, ja olin valmistautunut voittamaan”, Untersteiner huomautti. “Hevonen oli hyvä, mutta Atupem on myös hyvä hevonen ja löi meidät viime hetkellä. Täytyy tulla takaisin ja yrittää kovemmin.”

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentamalle Chief Orlandolle jäi jossiteltavaa.

“Saatiin niin myöhään kiritilaa, ettei korviakaan kerennyt vetää auki”, Antti Teivainen totesi. “Kun tila tuli, piti vaan työntää eteenpäin. Mutta tämä on raviurheilua, ja hieno loppu oli kaikilla näillä hevosilla ja tasainen maaliintulo.”

Ranch Kellyn takaa kiriin kääntänyt Elian Web tuli loppukaarteen alkupuolelta Atupemin takana, mutta laukka vesitti kilpailun.

“Ei pitäisi kyllä laukata, ja nyt laukkasi ihan suoralla”, Jorma Kontio ihmetteli. “Joku neljäs tai viides olisi ehkä ollut. Tuntui muuten kaikki olevan ok, enkä tiedä laukan syytä.”

 

Ravilauantain muista tapahtumista voit lukea seurantajutusta.