Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 11 Diesel Degato 5,57 %, 2,94 e

Toto75-2: 4 Donato E. 11,65 %, 16,62 e

Toto75-3: 8 Camri 9,65 %, 139,33 e

Toto75-4: 7 Liisan Tulilintu 16,90 %, 513,70 e

Toto75-5: 4 Carleman 3,56 %, 11675,14 e

Toto75-6: 2 Landen Paukku 53,77 %, 20066,65 e

Toto75-7: 11 Sobel Conway 22,21 %, 71348,10 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 71348,10 euroa

6 oikein 312,62 euroa

5 oikein 19,04 euroa

 

Vaihto: 907 404,71 euroa

Superlauantain pääpelin kohteet alkoivat Porissa Diesel Degaton näyttävällä kirivoitolla. Sobel Conway jysäytti päätöskohteessa tuloksen 09,7a, joka sivuaa Brad De Veluwen ja Ranch Kellyn nimissä olevaa absoluuttista Suomen ennätystä.

Toto75-1: Suosikiksi luotettu BWT Caesar pääsi alle kympin avauspuolikkaan jälkeen keulaan, mutta takasuoran aikana neljännestä parista rinnalle iskeneelle Diesel Degatolle se ei mahtanut mitään, kun tämä pinkaisi päätöspuolikkaan vielä 1.10:n kyytiä.

“Onneksi kaikki meni loppupelissä hyvin, ja hevonen oli ihan superhieno tänään”, päivän toisen voittonsa ajanut Hannu Torvinen ylisti Joni-Petterin Irrin valmentamaa voittajaa. “Sillai hankala toi takasuora, ettei tiennyt, pitääkö odottaa ja venata, mutta sitten ajattelin, että koitetaan rohkeasti, ja takasuoran aikana päästiin hienosti tuohon johtohevosen rinnalle. Hevonen on saanut paljon itseluottamusta ja kasvanut henkisesti. Se menee koko ajan hyvällä paineella.”

Voitto oli 6-vuotiaalle Diesel Degatolle kauden toinen ja tuli ennätystä sivuavalla ajalla 11,4a. Se oli kuudenneksi pelatuin.

BWT Caesar piti toiseksi varmasti ennen Anni Sueta, joka nousi toiseen kaarteeseen mentäessä kolmannesta sisältä toiselle radalle ja tuli tasaisesti.

 

Toto75-2: Sisärata veti, kun johtoon ampaissut Donato E. sai vetää mieleistään vauhtia ja irrotti maalisuoran tosi lujaa.

Killerin ohituskaistalle siirtynyt Jack Vader seurasi uhkaamatta toiseksi, ja sisäradan jonosta niin ikään vapaasti tullut Tapiro Jet sijoittui kolmanneksi.

Esa Holopainen ajoi Jarno Kauhasen valmentamaa voittajaa, joka oli tasaisesti pelatussa lähdössä kuudenneksi käytetyin merkki ja teki vauhdikkaan lopetuksen ansiosta 2140 metrillä ajan 13,8a.

“En olisi ikinä uskonut, että tän hevosen kanssa seisotaan 75-voittajakehässä. Pitkästä aikaa tuntuu kyllä niin hienolta”, Kari Lähdekorven ja Arvo Ylitalon kanssa ruunan omistava Jarno Kauhanen sanoi. “Laukkoja oli tullut paljon eikä ravi oikein toiminut, ja meillä on sitten itse aiheutettuja ongelmia lisäksi. Meinasin jo luovuttaa, kun koelähdön jälkeen tuli lisää ongelmia. Onneksi en luovuttanut. Katsotaan kotona, onko kaikki jalat alla, ja jos on, niin tällä kyllä pärjätään vielä.”

Lähdön suosikki Obrigado pääsi alkumatkasta sujuvasti toiselle radalle ilman vetoapua. Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista hyökännyt Pascha Tilly tuli takasuoralla niin lujaa, ettei Obrigado pystynyt vastaamaan. Pascha Tillykin oli lopussa aseeton, kun kärkihevonen otti käyttöön lisää vaihteita, eikä loppukaarteen alussa Obrigadon takaa kiriin lähtenyt Gute Band pystynyt myöskään nousemaan kärkikamppailuun.

 

Toto75-3: Toivo Pohjalan muistoajon suosikki Välähdys oli lähes 55-prosenttisesti merkittynä kierroksen pelatuin hevonen, mutta sen mahdollisuudet menivät jälleen lähtölaukkaan.

Nopsan Vauhti ampaisi 17,5-vauhtia kärkeen, ja uloimpaa lähtenyt Camri päätyi toiselle radalle ilman vetoapua.

Camri meni kaarteissa vähän vinoksi, ja Nopsan Vauhdilla näytti olevan loppukaarteessa selvä yliote. Harri Koivunen varmisti Nopsan Vauhdin rattailla kuitenkin, ettei lähinnä sisärataa seurannut Pyörylän Paroni pääse irti.

Nopsan Vauhti ei suoralla pystynyt enää irrottamaan, ja rehdisti puristanut Camri työntyi juuri ennen maalia kymppitonnin voittoon ajalla 21,4a/1600 metriä. Pyörylän Paroni seurasi tilaa saamatta kolmanneksi. Camri oli neljänneksi pelatuin.

“Kyllä se mukavaa on voittaa kuolemanpaikalta tällainen lähtö”, Terho Rautiainen iloitsi. “Tällä hevosella on niin hirmuinen luokka, että jos tämä olisi saanut olla ihan terveenä koko ajan, se jättäisi aika pitkälle nämä kaikki hevoset.”

 

Toto75-4: Kylmäveristen avoin lähtö ajettiin Porissa, ja Jyväskylässä kohtasivat pelkästään tammat. Niistä oli paras Liisan Tulilintu, vaikka se antoi muille reilusti tasoitusta laukatessaan ennen lähtölinjaa.

Suosikiksi pelattu Sävel-Taika lähti sisältä hitaasti, ja ravirytmin löydettyään vauhdikkaasti liikkunut Liisan Tulilintu tavoitti sen jo avauspuolikkaalla ja pääsi pääjoukon kiinni saatuaan sen eteen viidenteen pariin ulos.

Auton takaa johtoon ampaissut Virin Camilla sai vetää 2640 metrin kisaa aika lailla mieleistään tahtia, kunnes kirivaihe käynnistyi toiseksi viimeisessä kaarteessa.

Hetviina kiersi kolmannesta parista nopeasti Virin Camillan tuntumaan, ja taaempaa muiden mukana ulos lähtenyt Liisan Tulilintu leiskautti takasuoralla Huimariinan neljättä rataa kiertäen kärkihevosten tuntumaan toiseen ulos, josta se ratkaisi lopussa.

“Pinna ei vaan pidä siinä, kun kahta puolta tulee hevosia”, Harri Kotilainen harmitteli laukkaa. “Valtava vauhti, ja jakso on hyvä, mutta tuollainen alun hätäily pilaa monta kertaa suoritukset. Reissuista tulee raskaita näillä konsteilla. Ryhmälähdöt on nyt vähän aikaa pannassa, ja ajetaan vähän aikaa voltteja.”

Neljänneksi eniten pelattu Liisan Tulilintu kuittasi 7000 euroa 2640 metrillä ajalla 26,3a. Virin Camilla oli hyvä toinen, ja hänniltä tasaisesti parantanut Sävel-Taika puristi lopulta Hetviinan ohi kolmanneksi.

 

Toto75-5: Alusta asti kärkikuvioissa ollut Cantona America taisteli väkivahvasti loppuun asti, mutta sitä ei palkittu aivan voitolla. Taustalta maalisuoralle asti selissä tullut kuudenneksi eniten pelattu Carleman spurttasi maalisuoran parasta vauhtia ja ehti yllätysvoittoon, joka tuli 2100 metrillä huippuajalla 12,8a. Se jäi vain kymmenyksen 7-vuotiaan ruunan ennätyksestä.

“Keula ajoi tosi kovaa tuossa alussa, niin se sopi meille tosi hyvin, ja päästiin hyvään paikkaan hyvän hevosen selkään. Lopussa se löi sellaisen buustin päälle, että oli tosi hyvä. Täytyy kiittää Anna-Leena Väisästä, joka tän torstaina hieroi auki”, Emma Väre riemuitsi.

Ensimmäisen sekä kolmannen kaarteen kärkihevosen ulkopuolella kiertänyt Cantona America painui viimeisellä takasuoralla keulaan ja kesti toiseksi ennen suojajuoksun jälkeen vapaille päässyttä Grainfield Aidenia.

Lähdön suosikki North Lexus nousi ensimmäisellä takasuoralla neljännestä sisältä toiselle radalle ja sai sitten etusuoralla selän Cantona Americasta, muttei jaksanut otella kärkisijoista. Detroit Rock Sisu taipui keulasta jo takasuoralla.

 

Toto75-6: Jyväskylän Killerillä ratkaistu 5-vuotiaiden suomenhevosten derby oli päivän päälähtö. Sen selvä suosikki Landen Paukku jyräsi 45 000 euron voittoon ennen tiukan vastuksen tarjonnutta Vixeliä.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Lämminveristen avoin maili kymppitonnin ykköspalkinnosta päätti Superlauantain Porissa. Kilpailu jätti pysyvän jäljen historian kirjoihin, sillä murskaavaan voittoon kirinyt Sobel Conway pysäytti kellot aikaan 09,7a. Se sivuaa Brad De Veluwen ja Ranch Kellyn nimissä olevaa absoluuttista Suomen ennätystä.

Tuloksen arvoa nostaa se, että Sobel Conway lähti matkaan takarivistä eikä käynyt missään vaiheessa sisäradalla. Se pääsi kolmanteen pariin ulos, kiersi takasuoralla alusta asti johtaneen Seabiscuitin rinnalle ja erkani maalisuoralla omille teilleen.

“Vau, on kyllä aika sanaton itsekin”, Olli Koivunen ihasteli. “Korvat kiinni voittaa. Loppusuoran alussa lakkasin ajamasta, ja nyt korvat pyörii tässä. Tuntuu, että tämä menisi vielä toisenkin, jos haluaisi. Onkohan paras hevonen, millä olen ikinä ajanut.”

Harri Koivunen valmentaa Kari Lähdekorven ja Arvo Ylitalon omistamaa 6-vuotiasta Sobel Conwayta, joten samat omistajat saivat iloita voitosta sekä Jyväskylässä että Porissa.

Kolmanneksi eniten pelattu Sobel Conway on juossut Koivusen tallista neljä kertaa. Edellisessä startissa Ruotsissa tuli laukka, mutta kotimaan kisat Sobel Conway on hoidellut.

Samojen omistajien Springover täydensi menestystä kolmannella sijallaan. Harri Koivunen kierrätti sen ensimmäisen kaarteen jälkeen toisesta ulkoa kuolemanpaikalle ja piti tempon tasaisen kovana. Se näytti loppukaarteessa täysin lyödyltä, mutta punnersi tasaisen hyvin perille asti ja kipusi vielä aivan Seabiscuitin tuntumaan.

 

Korjattu 26.8.2019 kello 13.23: Ranch Kelly on ravannut myös ajan 09,7a.