Viisi vuotta sitten syntyneen suomenhevosikäluokan valtikka pysyy tiukasti Jani Suonperän Landen Paukulla, kun se kukisti hienon vastuksen tarjonneen Vixelin derbyssä. Jyväskylässä järjestetyn kilpailun 45 000 euron ykköspalkinto irtosi 2140 metrin matkalla ajalla 24,1a, joka on Landen Paukun ennätys ja jää vain kymmenyksen kilpailuennätyksestä.

Hiioppi piti Jukka Torvisen lupauksen mukaisesti johtopaikan, mutta kaarteessa Landen Paukun edelle toiselle radalle päässyt Vixeli tuli voimalla rinnalle ja kärkipaikka vaihtui toisessa kaarteessa.

Toista rataa ilman vetoapua jatkanut Landen Paukku tuli siinä vaiheessa melko kaukana kärjestä. Avauskierros taittui kuitenkin 23,5:n lukemiin, eikä Vixeli jaksanut pitää toisella kierroksella samaa tahtia.

Viimeisellä takasuoralla rinnalle edennyt Landen Paukku hankki jo kaarteessa yliotteen ja piti etunsa 1.22-vauhtisessa päätöksessä, vaikkei isompaa eroa tehnytkään. Hiioppi seurasi kaukana takana kolmanneksi.

“Tapsa onnitteli jo tuolla kurvissa”, Jani Suonperä paljasti. “Menin pikkuisen edelle, mutta Vixeli rupesi vastaamaan uudelleen ja oli kyllä tosi tiukka kisa. Landen Paukku oli kyllä parempi kuin karsinnassa. Se ravasi paremmin. Oikea takanen oli vähän heikko, ja saatiin nyt jumpattua sitä.”

Landen Paukku ylsi samaan kuin Hovi-Ari ja Valtraus aiemmin ja jatkaa derbyn jälkeen uraansa tappiottomana. Sillä on takana nyt kaksitoista starttia, ja voittosumma nousi 129 600 euroon.

Jänkä-Jussin ja I.P. Lennon tyttären Paukan jälkeläinen on kaustislaisen Jani Suonperän oma tuotos.

“Ostin Paukan 200 eurolla muistaakseni”, Suonperä taustoitti. “Se rupesi näyttämään sellaisia merkkejä, ettei siitä tule ravihevosta. Jänkä-Jussin yksi omistajista sanoi, että jos astutetaan sillä ja hän ottaa varsan, mutta onneksi se jäi mulle sitten kumminkin. Tiesin vähän Paukan taustoja, mutta en uskonut, että siitä tällaisia hevosia tulee, mutta sitten Paavolan Vellu vähän valotti, kuinka hyvä tamma se oikeasti onkaan. Sitten rupesin tajuamaan, ettei tämä ihan hukkakokeilu ollutkaan.”

Kilpailemisen ohella Landen Paukkua on käytetty myös siitoksessa. Suonperällä on itsellään jo yksi varsa, ja tänä kesänä sillä on siemennetty 45 tammaa.

“Tänä vuonna ei ajeta varmaan enää, vaan se saa jäädä tauolle”, Suonperä pohti. “Jos kaikki menee hyvin, niin talvella ehkä ajetaan jotakin lähtöjä, ensi vuotta ajatellen kehittäviä lähtöjä.”

Superlauantain muista lähdöistä seurantajutussa.