Toto65-1: 5 Quell 5,65 %, 8,88 e

Toto65-2: 3 Tessa Frontline 0,50 %, 473,05 e

Toto65-3: 3 Arctic Emma 65,06 %, 541,86 e

Toto65-4: 3 Touko Kevätön 17,22 %, 2709,32 e

Toto65-5: 10 Liisan Tulilintu 62,76 %, 2980,26 e

Toto65-6: 7 Callela Louis 16,93 %, 9934,20 e

 

Voitto-osuudet:

6 oikein 9934,20 euroa

5 oikein 49,27 euroa

 

Vaihto: 80 192,36 euroa

Nuoret ohjastajat kisasivat tämänvuotisessa Martti Keskisen ajajamestaruudessa, jonka osalähdöt aloittivat perjantain Toto65-kierroksen Tampereen Teivossa.

Toto65-1: Sisältä johtopaikan napannut Rocking Royal Lela höyrysi menemään täysillä. Se paineli ensimmäisen kierroksen reilusti muiden edellä 1.12:n lukemiin, eikä ollut yllätys, että maitohapot jylläsivät ennen ratkaisuhetkiä.

Kaiken aikaa lähimpänä tullut Quell nousi viimeisellä takasuoralla rinnalle ja meni menojaan. Silläkin askel painoi maalisuoralla, mutta etumatka riitti.

Iivari Nurminen ajoi Anne Talonen-Levulan ja Janne Levulan 9-vuotiasta ruunaa, jolle ykkössija oli kauden kolmas. Edellinen tuli kuukausi sitten Porissa, mutta pelaajat eivät siihen luottaneet ja se oli vasta kuudenneksi käytetyin merkki. Täydellä matkalla syntyi tulos 14,6a.

“Saatiin peesailtua aika hyvin, ja pakkohan siitä oli sitten päästä ohitse. Mulla oli laput vielä vetämättä, ja vetäsin ne siinä rinnalla, niin se tuli kyllä maaliin asti hyvin”, Iivari Nurminen kertasi.

Viidennestä ulkoa liikoja kiertelemättä tullut suosikki Fullhand Comery puristi loppuhetkillä aivan voittajan tuntumaan, ja Global Uncommon kiri neljännestä ulkoa kolmanneksi. Ensimmäisen kaarteen jälkeen kolmannelta radalta toiselle ilman vetoapua päässyt Callela Kassius sinnitteli neljänneksi. Hola Alejandro laukkasi loppukaarteessa.

 

Toto65-2: Toisen osalähdön selvä suosikki Feeling Glory painui kiihdytyksessä keulaan ja hallitsi tapahtumia pitkälle loppusuoraa, mutta sisällä säästöjuoksun saanut Tessa Frontline spurttasi lopulta varmasti ohitse.

Victor Björkroth ajoi Johanna Stenbergin valmentamaa Tessa Frontlinea, joka oli yhdentoista kilpailijan joukossa vähiten pelattu. Viime vuonna kahdesti voittanut tamma ei ollut saanut tämän kauden kuudessa startissa aikaiseksi oikein mitään.

“Ainut tieto, mikä mulla oli tästä, oli että vuosi sitten hävisin hyvällä hevosella tälle Rovaniemellä maalikamerassa”, Victor Björkroth huomautti.

Sisällä neljäntenä matkannut Tessa Frontline pääsi loppukaarteen alussa pykällä edemmäs, mahtui maalisuoran avautuessa nousemaan vapaasti ulommas ja kiri 1.14-lopetuksessa napakasti yllätysvoittoon, joka tuli 2100 metrillä ajalla 16,0a.

Day Credit seurasi kärjen takaa hieman jääneenä kolmanneksi. Sitä ajanut Iivari Nurminen keräsi kahdessa osalähdössä eniten pisteitä ja pääsi valitsemaan ensimmäisenä ajokkinsa illan viimeisenä lähtönä ajettavaan finaaliin, jossa hevosten lähtöradat on jo arvottu.

Päätöspuolikkaan alussa kolmannesta sisältä toiseen ulos siirtynyt Sunnie ajautui pahoin pussiin ja palasi maalisuoralle tultaessa hyvin vetävälle sisäradalle. Se hakeutui suoralla lopulta ulommas eikä aivan ehtinyt totosijalle. Petis Mondon laukkasi alussa.

 

Toto65-3: Tammakriterium-kokeessa starttasi kohteiden pelatuin hevonen Arctic Emma. Pekka Korven suojatti ei ollut voittanut tätä ennen, mutta se on kilpaillut pääasiassa Ruotsissa ja kohtasi nyt aiempaa kevyemmän vastuksen, kun mukana oli vain viisi 3-vuotiasta tammaa.

Auton takaa vaivatta johtoon edennyt Arctic Emma sai vetää mieleistään tahtia, ja uran avausosuma tuli varmaan tyyliin ajalla 15,9a/2100 metriä. Voittosumma nousi päälle 20 000 euroon, kun ykköspalkinto oli 2500 euroa.

“Tuo lähtee tosi hyvin, että se ei ole ainakaan ongelma sille”, Pekka Korpi korosti. “Pikkuisen rauhallisempi olisi saanut olla matkalla, että vähän liikaa oli ohjilla, mutta kun antoi luvan mennä, niin ihan hyvin tuli maaliin asti. Mun mielestä se on ihan hyvä tamma. Sillä on tosi hyvä vauhti, ja ihan mukava hevonen.”

Markku Niemisen tallin varsat veivät muut totosijat. India Web seurasi Arctic Emman takaa vapaasti toiseksi, ja ensimmäisessä kaarteessa viimeiseksi pakittanut Lake’s Bella spurttasi tuntumaan kolmanneksi. Päätöstuhannen toista rataa ilman vetoapua tullut Sahara True Lies jäi neljänneksi. Sitä seurannut Queenstyle laukkasi loppusuoran avautuessa.

 

Toto65-4: Toiseksi eniten pelattu Touko Kevätön laukkasi lähtösuoralla lyhyesti ja jäi parijonon ulkopuolelle, josta Henri Bollström pakitti kaarteessa pääjoukon perälle.

Juoksupaikaksi muodostui lopulta kolmas pari ulkona. Touko Kevätön sai peesailla loppukaarteen vielä kärkirintaman takana ja ratkaisi suoralla sitten aika varmasti. Juhani Kruusin 6-vuotias ruuna taittoi 2100 metriä aikaan 28,0.

“Hevonen tuntui hyvälle koko päivän, mutta toisten välistä oli niin hätäinen, että meni kaikki askellajit siinä läpi, mutta sen jälkeen saatiin hyvä juoksu ja hevonen voitti vielä suht’ varmasti. Olen nähnyt tämän startteja, ja ajattelinkin, että jos se menee ravia, niin vauhti riittää”, Henri Bollström kertasi.

Pisimmältä pakilta lähtenyt Tuiskuta tavoitti pääryhmän toisen kaarteen lopussa. Se iski taustalta kiriin loppukaarteessa, tuli oikein vahvasti maaliin asti ja ehti juuri ennen linjaa toiseksi ennen takasuoralla toisesta ulkoa hyökännyttä ja kolmatta rataa kiertänyttä Ilon Vilistystä.

Lähdön suosikki Mattilan Miina jäi ensimmäisellä takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua, josta se kesti neljänneksi.

Alusta asti johtanut Noran Pot laukkasi noin 300 jäljellä, kun oli vielä kiinni kärkisijassa.

 

Toto65-5: Tammatasoituksen suuri suosikki Liisan Tulilintu pääsi nopeasti selkään toiselle radalle, jota se juoksi paikkojen selvittyä jonossa toisena. Harri Kotilainen antoi sille kirimerkin viimeisen takasuoran alkupuolella, eikä voitosta käyty kamppailua. Liisan Tulilintu paiskasi keulaan jo ennen loppukaarretta ja teki sen jälkeen eroa muihin, kun päätöspuolikas taittui 1.21:n lukemiin.

Liisan Tulilintu kirjautti 2140 metrillä tasoitusennätyksensä 23,4. Kahdeksanvuotiaan tamman aiempi volttiennätys parani kertaheitolla 1,7 sekuntia, ja tulos on sama, jonka se ravasi Härmässä auton takaa maililla.

“Se rauhoittui selkään eikä painanut siinä yhtään”, Harri Kotilainen iloitsi. “Sen tiesi, että kun siitä pääsee kääntämään, niin kiriruuti on kuivaa. Tuollainen juoksu oli tälle ihan optimaalinen.”

Kotilainen kertoi, että Liisan Tulilintu starttaa seuraavan kerran todennäköisesti vasta kuningatarkilpailussa: “Ominaisuudet ei tietenkään parhaat ole sitä kilpailua ajatellen, mutta toivotaan, että juokset menee hyvin, niin kyllä se jotakin saa sieltä”, hän arveli.

Neljännestä sisältä päätöspuolikkaalla vapaille löytänyt Taksvenla kiri maalisuoran terävästi ja ehti kaukana voittajasta lopulta varmasti toiseksi.

Matkalla sisältä kolmanteen ulos noussut Komento hyökkäsi loppukaarteessa ja punnersi tasaisesti kolmanneksi ennen toista rataa ilman vetoapua juossutta Ponutellaa ja ensimmäisen takasuoran lopulta johtanutta Sarsista. Takasuoran alussa neljännestä ulkoa kiriin kääntänyt B. Violetta ei oikein edennyt ja pilasi sitten laukkaan.

 

Toto65-6: Hill Yes ampaisi kympin avauksessa johtopaikalle. Se johti välillä reilulla erolla, mutta tahti tasaantui sitten ja muut saavuttivat sen puolimatkassa, jolloin Callela Louis kiersi kolmannesta ulkoa vetämään toisen radan jonoa.

Kolmanneksi eniten pelattu Callela Louis tuli vahvasti perille ja vyöryi ratkaisuhetkillä varmaan voittoon. Nelivuotiaan ajaksi 2100 metrillä 13,6a.

“Halusin avaimet omiin käsiin, ja hevonen tuntui tänään jo lämmittäessä niin hyvältä, että helppo oli tehdä ratkaisu”, Heikki Korhosen suojattia ajanut Mika Forss kertasi puolimatkan tapahtumia. “Tämä on hieno hevonen. Tällä pystyy ajamaan monella taktiikalla, eikä toi juoksupaikkakaan murehdittanut. Tämä on ihan erimallinen, mitä tämä oli viime vuonna. Silloinkin fysiikka oli ihan mahdoton, mutta pikkaisen oli vielä lapsenvaivoja ja lapsenmielinen. Se on kovasti aikuistunut tälle kaudelle ja on hyvällä mallilla.”

Alkumatkan toista rataa ilman vetoapua juossut BWT Angryman sai päätöstuhannelle selän eteen, käänsi loppusuoran alussa vapaalle radalle ja seurasi hyvin toiseksi. Johtohevosta seurannut suosikki Proserpine mahtui maalisuoran alussa nousemaan toiseen ulos ja työntyi aika lailla vapaasti kolmanneksi niukasti ennen Hill Yesiä.