Neljä vuotta sitten syntyneen suomenhevosikäluokan kärkinimeksi noussut Parvelan Retu jatkoi voittokulkuaan ensimmäisessä suurkilpailussa SHKL Cupissa, joka ajettiin Jyväskylässä ennen pääpelin kohteita.

Kuudenkympin pakilta lähtenyt Parvelan Retu ajoi kärkiryhmään jo ensimmäisen kaarteen lopussa, sai sitten suotuisan juoksun toisessa parissa ulkona ja ratkaisi päätösvaiheessa oikein varmasti.

“Päästiin kärkiryhmään heti, niin se oli tosi huippujuttu. Ilman sitä ei olisi välttämättä voitettu, mutta onneksi hevonen on sen verran juoksija, että sillä uskaltaa ajaa tuon alkumatkan vähän rohkeasti”, Parvelan Retun kaikki kilpailut ajanut Hannu Torvinen kertoi.

“Tosi loistava kaikin puolin. Siinä on paljon niin hienoja ominaisuuksia, että harvoin kukaan kuski pääsee ajamaankaan sellaisella hevosella. Se menee tosi helposti ja jaksaa mennä, oikein miellyttävä hevonen.”

Parvelan Retu jäi ensimmäisessä kilpailussaan viime syyskuussa kolmanneksi, mutta on sen jälkeen voittanut jo kahdeksan kertaa peräkkäin. Tämän vuoden puolella startteja on kertynyt neljä. Parvelan Retu on parantanut tulostaan joka kerta, ja nyt ennätys kirjataan jo lukemin 26,4/2200 metriä. Kymppitonnin palkinnon myötä voittosumma näyttää jo lähes 30 000 euron lukemia.

“On se vaan hyvä, ei tarvinnut korvia aukaista vielä”, valmentaja Petri Laine iloitsi. “Koitetaan tehdä samalla lailla kuin tähänkin asti, niin menee hyvin. Maksettu on kaikkiin, mutta katotaan sitten. Hevosen ehdoilla mennään tietysti, eikä ruveta ahnehtimaan.”

Ykkösnumerolla kilpaillut Säihkeen Säpinä johti maalisuoralle asti. Se ei mahtanut mitään Parvelan Retulle, mutta piti siitä jääneenä yhtä varmasti toiseksi. Kolmatta rataa toiselle ilman vetoapua edennyt Lumettaja tsemppasi hyvin perille ja kesti kolmanneksi niukasti ennen Suven Samettia.

Kärjen takaa päätöspuolikkaalle lähdettäessä taipunut N.P. Vixu valui kaarteen aikana hännille, kunnes maalisuoralle tultaessa lyyhistyi radalle ja todettiin hetken päästä kuolleeksi.

 

Toto75-1: Ravilauantain pääpelin avauskohde meni loppusuoran ohituskaistaa spurtanneelle Callela Louisille.

“Hevonen seurasi tosi helposti, ja päästiin sitten tuohon nollakaistalle. Tuntui, että se lähti sieltä hyvin heti tulemaan, ja vaikka ulkoa tuli hevosia, niin kyllä se tuntui, että taidetaan ruveta ensimmäiseksi keritä”, Ari Moilanen kertasi.

Heikki Korhosen nelivuotias teki 2140 metrillä ajan 13,6a. Se oli toiseksi pelatuin.

Lähdön suosikki Wide Game ei pysynyt kympin avauksessa alkuunkaan kärkihevosten mukana. Se kiersi kolmatta rataa, kunnes ensimmäisen takasuoran lopussa pääsi toiselle radalle ilman vetoapua. Se tuli siitä rehdisti perille, muttei pystynyt vastaamaan helpomman juoksun saaneelle Callela Louisille ja joutui tyytymään toiseen sijaan.

Toisesta parista ulkoa kiriin päässyt Cavalier Brodde ei 11-lopetuksessa parantanut, mutta oli hyvä kolmas. Rajussa avauksessa johtopaikan vallannut Mr Chance taipui neljänneksi.

Heikki Korhosen 4-vuotias Callela Louis oli Ari Moilasen päivän ensimmäinen voittaja. Kuva: Roosa Lindholm

 

Toto75-2: Viesker Cupin karsinnan suosikki Hulluduunari laukkasi hylkäykseen heti kättelyssä. Toiseksi eniten pelattu Lakan Leija eteni puolikkaan täytyttyä johtopaikalle ja piti sen varmasti perille.

“Hulluduunarin laukka helpotti kyllä”, Juha Länsimäki myönsi. “Sitten ajattelin, että keulaan asti. Lakan Leija on siitä hyvä. Se menee siinä lunkisti, ei pullaile eikä mitään ja vastaa aina tarpeen mukaan. Sata jäljellä imaisin pikkaisen, niin tuntui, että varaa on vielä aika paljon. Mun mielestä tällä on kaikki sellaiset ominaisuudet, että tämä voi nousta tammahuipulle asti.”

Ensimmäisen kaarteen lopussa kolmannelta radalta laukannut Varsova ajoi porukkaan ja lähti päätöstuhannella muiden mukana kolmannelle radalle. Se iski loppukaarteessa vapaalle radalle ja kiri vielä varmasti toiseksi ennen toista rataa ilman vetoapua juossutta B. Riitua.

Ensimmäisellä takasuoralla laukannut Viehko Venla oli hyvässä nousussa, kun laukkasi loppukaarteen alkupuolella uudestaan.

Juha Länsimäen ajama Lakan Leija vei toisen kohteen. Kuva: Roosa Lindholm

 

Toto75-3: Obrigado voitti isona yllättäjänä, vaikka oli vertailussa kuudenneksi käytetyin merkki. Peliosuus oli kuitenkin pieni.

Takarivistä lähtenyt Obrigado pääsi neljänteen pariin ulos, josta Tomi Haapio kiersi sen kanssa jo ensimmäisen takasuoran aikana kuolemanpaikalle. Viimeisen takasuoran alussa tapahtunut isku alusta asti johtaneen suosikki Roberto Diverin kimppuun tuotti tulosta, eikä kukaan enää tavoittanut.

“Päästiin tosi hyvin läpi, mutta heti tuntui, että vauhti meni hiljaiseksi tuossa takasuoran alussa, ja kun katsoin, että on mahdollista päästä johtavan rinnalle, niin tehtiin sellainen ratkaisu tänään”, Tomi Haapio perusteli. “Roberto Diver näytti laiskistuvan, ja tuntui, että takasuoralla piti ajaa ohi. Täällä on pitkä tuo loppusuora ja kaikki on mahdollista, ennen kuin ollaan maalissa, mutta ei kenestäkään ollut uhkaa.”

Obrigado ylsi kaksi vuotta sitten derbyssä kolmanneksi, jossa se teki tähän päivään asti kestäneen ennätyksensä 13,8a. Nyt se taittoi 2140 metriä aikaan 13,4a. Kilpailu oli sille kauden kolmas ja voitto toinen. Viime vuonna se starttasi vain neljästi ilman menestystä.

“Derbyn jälkeen siltä operoitiin polven jännekanavat, ja viime kesänä oli veriarvojen kanssa vaan ongelmia. Siinä meni yllättävän pitkän aikaa, kun ne eivät meinanneet korjaantua”, Birgitta Lappeteläinen taustoitti. “Voitto kyllä yllätti. Se oli pettymys viimeksi Kajaanissa, ja nyt kun oli paljon kovempi lähtö, niin en odottanut voittoa. Se menee vapaalta radalta kyllä hyvin. Muitten takana se on vähän semmoinen laiskannihkeä.”

Toisen radan jonossa kolmantena ja toisena juossut Exuberance hyökkäsi loppukaarteen alussa ja kiersi pian toiseksi, muttei jaksanut haastaa Obrigadoa. Taaempaa loppukaarteessa ulkoradoille iskenyt Le Gros Bill kiri kolmanneksi.

Obrigado vastasi kierroksen yllätyksestä. Tomi Haapio ajoi Lappeteläisen perheen silmäterää. Kuva: Roosa Lindholm

 

Toto75-4: Yllättäjän jälkeen palattiin rivin alkupään linjoille, ja toiseksi eniten pelattu Stonecapes Seth voitti 3-vuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunun alkuerän.

Tommi Kylliäinen karautti Jarno Kauhasen valmentamalla Stonecapes Sethillä kuudennelta radalta suoraviivaisesti johtoon, eikä valjakolla ollut siinä hädän päivää. Varma voitto tuli tuoretta ennätystä sivuavalla ajalla 15,3a/2140 metriä.

“Nyt oli ensimmäinen kerta, kun oli ajettavissa toi hevonen, ja nyt se käyttäytyi fiksusti”, Tommi Kylliäinen huomautti. “Sillä on kaikki ominaisuudet. Vauhtia ja jaksoa on, kunhan vaan päänuppi pysyy tuollaisena, että ajettavuus on toi. Se on tällä hetkellä ehkä isoin asia siinä.”

Stonecapes Seth on juossut kolmesti. Se kiri ensin varovaisen taktiikan jälkeen toiseksi ja on voittanut sitten kahdesti.

“Se näytti tuossa keulassakin ihan rauhalliselta, ja sitä me on toivottu, ettei siihen ainakaan lisää tulisi tuota poforia. Nyt näyttää kyllä hyvältä”, Jarno Kauhanen iloitsi.

Heikki Korhosen hevoset veivät muut totosijat, vaikka sekä Callela Lincoln että Samurai Comery näyttivät olevan vauhdin kiihtyessä jo vaikeuksissa. Toisesta parista ulkoa loppusuoran avautuessa kiriin päässyt Callela Lincoln puristi toiseksi, ja kolmannesta sisältä lopulta vapaata toista rataa tullut Samurai Comery työntyi kolmanneksi.

Suosikiksi pelattu Raskolnikov Frido päätyi toiselle radalle ilman vetoapua, josta se antoi lopussa vähän periksi.

Tommi Kylliäisen ajama Stonecapes Seth loimitettiin Kasvattajakruunun alkuerän parhaana. Kuva: Roosa Lindholm

 

Toto75-5: Pyörylän Paroni ampaisi Kimarassa terävimmin liikkeelle, mutta se luovutti johtopaikan jo kaarteeseen mentäessä Välkyn Tuiskulle, joka vuorostaan päästi Vixuksen eteensä kaarteen jälkeen.

Puolikas taittui hulppeasti 1.18:n lukemiin. Sisältä lähtenyt Tähen Toivomus ei ollut mukana ihan rajuimmassa menossa. Kohteiden pelatuin kilpailija pääsi jo lähtösuoralla sujuvasti toiselle radalle ja sai paikkojen selvittyä asemat toisesta parista, kun kaarteessa kolmannelta radalta eteen pudottanut A.T. Veeti jäi taivaltamaan ilman vetoapua.

Vauhti rauhoittui matkalla kovasti. Vixen teki ensimmäisenä ratkaisun ja lähti päätöskierroksen käynnistyessä viidennestä parista kolmannelle radalle, jonne se sai parisataa metriä myöhemmin selän Tähen Toivomuksesta.

Tahti tiivistyi sen jälkeen koko ajan loppua kohden, ja koko päätöspuolikas tultiin 1.19:n kyytiä. Tähen Toivomus puristi kohtalaisen varmasti 7000 euron voittoon ajalla 23,2a/2140 metriä.

“Huolehdin vaan, että päästään heti toiselle radalle, ja sit saatiinkin loistava juoksu”, Pauli Raivion suojattia ajanut Henri Bollström kertasi. “Hevonen tuntui tänään koko ajan jättihyvältä, ja nyt oli paljon notkeampaa raviakin. Takasuoralla vielä odottelin loppusuoraa, joka ajettiin kyllä tosi kovaa. Välillä vedettiin hiljaa, niin sen tiesi, että kaikki tulee lopun kovaa ja muutkin oli hyviä, mutta olin kyllä aika luottavainen jo viimeisessä kurvissa. Tänään oli vielä takakengät jalassa, että nyt on kyllä suunta oikea.”

Ohituskaistaa käyttänyt Välkyn Tuisku spurttasi Tähen Toivomuksen sisäpuolelle toiseksi, ja A.T. Veeti tsemppasi kolmanneksi. Vixus sen sijaan antoi vähän periksi.

Tähen Toivomus palasi voittokantaan Killerin Kimarassa. Kuva: Roosa Lindholm

 

Toto75-6: Lähtö viivästyi, kun Rainbow Highlight ei ensin toiminut ja jäi pois lähdöstä ja sitten vielä Mainion varusteita jouduttiin korjaamaan.

Mainio oli tämän jälkeen poissa raiteiltaan ja laukkasi jo ennen lähtölinjaa. Myös suosikki Surprise Rose laukkasi lähtöön.

Toiseksi eniten pelattu Mark More ampaisi sen sijaan terävästi keulaan, tuli lujaa koko toisen kierroksen ja voitti ylivoimaisesti ennätyksellään 13,3a/2140 metriä.

“Hevonen lähti hyvin matkaan, ja päästiin kärkeen. Sen jälkeen ei ollut mitään hätää. Mark More on kyllä hyvä. Se on nopea ja sellainen vähän seurallinenkin vielä. Tuossa kun ajettiin irti, hevonen pyöritteli korviaan ja meni vähän niinkuin puoliteholla. Kiva nähdä, kun se ottaa homman oikein tosissaan. Se voi mennä silloin oikeasti kovaa”, Christa Packalenin valmennettavaa ajanut Hannu Torvinen suitsutti.

Mark Moren takaa jäänyt Changeman kesti toiseksi niukasti ennen Notablea, joka juoksi kärjestä jääneenä toisena hevosena toista rataa ja hyökkäsi loppukaarteen alkupuolella.

Surprise Rose hakeutui loppukaarteessa hänniltä ulommille radoille ja kiri vahvasti viidenneksi.

 

Toto75-7: Eliitin suosikki Lexus Dream sai kaarteessa johtopaikan President Lindylta, joka tarjosi parhaan vastuksen myös lopussa. Alle kymppiä aloittanut sekä lopettanut Lexus Dream piti kuitenkin pintansa ja kuittasi 25 000 euron palkintorahat 1640 metrin matkalla ajalla 11,5a.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 2 Callela Louis 26,10 %, 0,61 e

Toto75-2: 6 Lakan Leija 39,46 %, 1,95 e

Toto75-3: 12 Obrigado 1,75 %, 44,40 e

Toto75-4: 6 Stonecapes Seth 22,16 %, 112,08 e

Toto75-5: 1 Tähen Toivomus 56,24 %, 217,63 e

Toto75-6: 7 Mark More 23,08 %, 620,53 e

Toto75-7: 5 Lexus Dream 30,74 %, 1113,87 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 1113,87 euroa

6 oikein 4,35 euroa

 

Vaihto: 294 760,30 euroa