Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 1 Sheikki 12,13 %, 2,84 e

Toto75-2: 7 Capo 58,66 %, 4,35 e

Toto75-3: 5 Diori 13,09 %, 16,38 e

Toto75-4: 7 T.Rex 52,98 %, 25,58 e

Toto75-5: 5 Selene Lune 15,55 %, 74,46 e

Toto75-6: 8 Kartier 35,81 %, 125,38 e

Toto75-7: 3 Ricocone 21,33 %, 211,50 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 211,50 euroa

6 oikein 3,89 euroa

 

Vaihto: 258 777,09 euroa

Yli 72-prosenttisesti merkitty Välähdys ampaisi Lahden lauantaikierroksen aloittaneessa Kavioliigan osakilpailussa johtoon ja veti tasaisen reipasta tahtia, mutta kilometrin kirin tehnyt Sheikki vyöryi maalisuoralla väsymättömästi selvään voittoon.

Toto75-1: Sisäradan lähtöpaikka ei ollut Sheikille paras, mutta Arto Hammar selvisi sen kanssa siitä neljänteen pariin ulos, josta kirin hetki koitti päätöskierroksen käynnistyessä. Sheikki eteni jo takasuoran puolivälissä Välähdyksen rinnalle ja erkani siitä lopussa 1.22-vauhtia omille teilleen.

“Se oli tosi paineissaan ja meni kaiken maailman askellajit siihen auton taakse tullessaan, mutta sitten oli vaan, että päästään ravia matkaan”, Arto Hammar kuvaili kilpailun kriittisimpiä hetkiä. “Vauhti tuntui hiljaisemmalta, mitä se oli. Sheikki tuntui tosi hyvältä, ja kun käänsin sen menemään, kyllä perhana matka taittui. Nyt on helppo tietenkin sanoa, mutta viimeisessä kurvissa, kun tulin siihen rinnalle, niin Harri (Kotilainen) jo pyyteli ja meillä oli painetta niin pirusti. Meni ohi sitten aika helpostikin.”

Matti Lautamäen valmentama 10-vuotias Sheikki voitti viikko sitten Vermossa rahasarjan pienemmällä erolla ja osallistui nyt ensimmäistä kertaa avoimeen ryhmäajoon tällä tasolla.

“Ajattelin, että tämä on sellainen kokeilustartti. Odotukset oli, että hyvä jos rahasija saadaan”, Matti Lautamäki paljasti. “Tiesin kyllä, että hevonen on kunnossa ja pitäisi pärjätä ehkä puolenvälin paikkeille, jos kaikki onnistuu. Nyt olen kyllä vähän hämmästynyt. Ehkä näitä lauantailähtöjä pyritään nyt ajamaan, mutta ei sen pitemmälle hevosella voi ajatella. Arton kanssa täytyy vielä jutella, että mennäänkö ensi lauantaina Tampereelle vai jätetäänkö väliin.”

Pelaajat osasivat nostaa Sheikin ykköshaastajaksi, eikä voitto tullut siinä mielessä minään jättiyllätyksenä. Sheikki kuittasi 7000 euroa 2140 metrin matkalla ajalla 24,0a.

Alusta asti Välähdystä sisällä seurannut Tee Wee Paroni pääsi lopussa vapaasti ulos ja puristi selvästi toiseksi, kun Välähdyksellä ei ollut ihan paras päivänsä ja se putosi kolmanneksi.

 

Toto75-2: Santo Grial painui kaarteen alussa Geremi Bokon ohi keulaan, ja takasuoran avautuessa vetotyöt otti suuri suosikki Capo.

Vauhti rauhoittui alle kympin avauksesta kierroksen ajaksi, ja sisärata veti lopussa. Jarmo Saarelan ajama Capo pisteli päätösvaiheen käytännössä yhtä lujaa kuin alun ja kirjautti 2140 metrillä ajan 14,5a.

“Hyvää sijoitusta odotin, mutta pelkäsin vähän, että startteja on tullut turhan paljon näin lyhyeen aikaan. Se vähän arvelutti, mutta sarja houkutteli ajamaan tämän”, valmentaja Erkki Tulla kertoi. “Hyvältä vaikuttaa. Nyt maanantaina mennään rokotukseen ja vähän taivutellaan, ja sitten mietitään jatkoa.”

Seppo Kaarto on kasvattanut 5-vuotiaan Capon yhdessä Erkki Tullan kanssa, ja nykyiseen omistajakimppaan kuuluu heidän lisäkseen Erkki Tullan sisko Maija Ahvenainen sekä Jarmo Poikolainen.

Santo Grial seurasi Caposta hieman jääneenä toiseksi, ja Geremi Boko oli selvemmin hävinneenä kolmas. Sweet Carolina kiri taustalta ulkokautta vahvasti neljänneksi.

 

Toto75-3: Voltin vitosradalta johtoon avannut Diori piti paikan maaliin asti. Se sai vetää alkumatkan rauhassa ja tuli jälkimmäisen puoliskon reippaasti lähes valiolukemiin.

“Kyllä hevonen on ollut mun mielestä viime starteissa hyvän tuntuinen. Sillä on ajettu tarkoituksella selkäjuoksuja, ja se on tullut hyvävoimaisena maaliin ja tehnyt hyviä kirejä”, Antti Teivainen huomautti. “Tänään paikka oli hyvä, kun oli eturivi ja tämä on nopea lähtijä. Mietittiinkin, että keulajuoksu voisi olla tänään vuorossa. Kattelin vähän, mitä hevosia tulee rinnalle, mutta ei tullut sellaisia, että olisi voinut sitä selkäjuoksua kuvitellakaan. Hevonen oli ihan hyvä, vaikka alkoikin tuossa lopussa vääntää vähän ulospäin. Piti kuitenkin varmaan voittoon.”

Diorin edellinen voitto oli viiden vuoden takaa jääraveista. Positiiviset esitykset oli kuitenkin noteerattu, ja Nina Pettersson-Perklenin valmennuksessa kaksi vuotta ollut 12-vuotias ruuna nappasi kolmen tonnin voiton ajalla 27,4/2140 metriä neljänneksi pelatuimpana.

Toista rataa tasaisesti kolmanteen ulos edennyt Karlo kiersi päätöstuhannen kolmatta rataa ilman vetoapua, tuli rehdisti loppuun asti ja nousi toiseksi.

Viidennestä sisältä päätöskierroksella ensin toiselle radalle noussut ja loppukaarteessa Karlon perään kolmannelle radalle päässyt Korven Tinnitus seurasi vetävässä selässä kolmanneksi.

Tasaisesti pelatun lähdön suosikki H.V. Tuuri pysyi puolimatkassa asemissaan toisella radalla, kun takaa lähdettiin reissuun. Se pääsi etenemään jatkossa aina toiseen ulos, mutta väylä vapauteen pysyi ummessa ja sijoitus heikkeni taipuvan takana.

 

Toto75-4: T.Rex jatkoi kolmatta viikkoa peräkkäin lämminveristen ykkösenä. Iikka Nurmonen ajoi tällä kertaa lähdöstä eteenpäin ja pääsi jo kaarteessa taistelutta johtopaikalle.

Ohjille painanut Special Envoy U.S. tuli ulkoa rinnalle, mutta Tapio Perttunen pidätteli sitä parhaansa mukaan ja vauhti pysyi aika tasaisesti 1.14:n pinnassa.

Toisessa parissa ulkona seurannut Shadow Of Brisbane kiersi viimeisen takasuoran alussa T.Rexin tuntumaan ja näytti heittävän tiukan haasteen, mutta T.Rex irtosi maalisuoralla varmaan voittoon.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama 10-vuotias T.Rex teki kovan lopetuksen ansiosta 2140 metrillä ajan 13,2a. Seitsemän tonnin ykköspalkinto nosti tanskalaisruunan tienestit päälle 300 000 euroon.

“Näitä lähtöjä on nyt joka viikko tarjolla, ja kyllä me pyritään olemaan joka kerta mukana, kun kaikki parhaat on vielä tauolla. Näissä on kuitenkin sama raha jaossa kuin kesällä”, Tapio Mäki-Tulokas muistutti. “Annika hoitaa sitä viikolla hyvin, ja minä käyn siinä kerran lenkillä sen kanssa. Siinä se saa tehdä mitä haluaa. Niin se tekee täälläkin lämmityksessä, mutta starttitilanteen se osaa vielä hoitaa, jos se itse vain haluaa. Huilataan sitten kesällä, jos tuntuu, että huumori ei ole kohdallaan.”

Shadow Of Brisbanen perässä kolmannesta parista toiseen ulos kiertänyt Hazelhen Hermes spurttasi maalisuoralla toiseksi ennen Shadow Of Brisbanea sekä tämän Suomessa aloittanutta tallikaveri Target Kronosta, joka seurasi kärjen takaa asiallisesti.

“Tuntui hirmu nopealta hevoselta ja ravasi hyvin koko matkan. Pikkuisen jos käy tuurit, että se saa vähän itseluottamusta takaisin, niin tällähän vielä voitetaankin näitä lähtöjä”, Harri Koivunen kuvaili.

 

Toto75-5: Toisen kaarteen alussa johtoon edennyt Selene Lune piti yllä tosi kovaa tempoa, joka oli muille liikaa. Se jaksoi itse koko 2640 metrin matkan hienosti ja kirjautti ajan 13,5a, joka on tammojen keskipitkän matkan Suomen ennätys. Selene Lune oli neljänneksi pelatuin.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-6: Suosikiksi pelattu Larsman laukkasi ensimmäisen kaarteen alussa johtavan Aatsin rinnalta. Holari eteni sen jälkeen vaativasti Aatsin kimppuun, mutta johtopaikka ei ollut tarjolla.

Toista rataa seuraavana tullut Kartier tavoitti kärkiparin toisen kaarteen puolivälissä, iski heti eteenpäin ja pääsi puolimatkassa taistelutta keulaan. Muut pysyivät sen jälkeen takana, ja toiseksi eniten pelattu Kartier voitti ajalla 25,7a/2140 metriä.

“Loppu tultiin sen, minkä jaloista pääsi. Ori ei ole vielä ehkä parhaillaan pitkältä tauolta, mutta uskon, että startit vie sitä eteenpäin ja ollaan oikeaan suuntaan menossa”, Heikki Mikkonen arvioi.

Kartier on aiemmin voittaneen Diorin kaksi vuotta nuorempi täysveli. Niiden isä on Viesker ja emä taikurilainen Vihjeen Viima. Hevoset on kasvattanut Päivi Korvenranta, joka omistaa Kartierin edelleen.

“Nyt on toiveita, jos terveenä pysyy, niin tänä vuonna kokeillaan isoja kisoja”, Päivi Korvenranta paljasti. “Ehdin lopettaa jo muutama vuosi sitten kasvattamisen, mutta nyt keväällä syntyy kymmenes kasvatti.”

Kolmannesta ulkoa viimeisen kierroksen alkupuolella kiriin lähtenyt Tuviker pääsi loppukaarteeseen toiselle radalle ja puristi mitan päähän Kartierista toiseksi. Kolmannesta sisältä loppukaarteeseen mentäessä vapaille hakeutunut Jetsu nousi kolmanneksi.

Larsman pääsi lyhyen laukkansa jälkeen heti muiden matkaan ja sai tulla kirivaiheessa Tuvikerin perässä, mutta veto hiipui jo loppukaarteessa.

 

Toto75-7: Metsämäen ratatallille kohteissa toinen ja koko raveissa kolmas täysosuma, kun Olli Koivunen luotsasi Harri-isän valmentaman Ricoconen toiseksi pelatuimpana voittoon ajalla 13,6a/2140 metriä.

Ricocone lähti auton takaa hyvin, mutta Lindy Poppins antoi rinnalla tiukasti painetta ja pääsi kaarteessa keulaan, kun Ricocone haki ravirytmiään ja tyytyi paikkaan kärjen takana.

Lähdön suosikki Thai Profit iski viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa kärjen rinnalle ja hankki päätöspuolikkaalla yliotteen, mutta loppusuoralle tultaessa vapaille päässyt Ricocone tuli 11,5-lopetuksessa sen ohi.

“Vauhti oli siinä kohtaa tosi kovaa. Se pääsi yllättävänkin hyvin liikkeelle, ja sitten ihan ymmärrettävästi meni vaan tennarit sekaisin”, Olli Koivunen kertasi alkumatkan tapahtumia. “Juoksupaikka oli sitten oikeinkin mieluisa. Santun hevonen vastasi lopussa hyvin, mutta voitto oli kuitenkin aika varma.”

Neljännestä ulkoa enempiä kiertelemättä tullut tallikaveri Trot Kronos täydensi Koivusten menestystä kirimällä Lindy Poppinsin ohi kolmanneksi.

Toista rataa ilman vetoapua juossut Donato E. ei viimeisellä takasuoralla pystynyt vastaamaan Thai Profitille ja laukkasi loppukaarteessa, jolloin Ricocone pääsi vapaasti kiriinsä.

Kavioliigan pistetilanne 2. jaksossa

1          Välähdys              16 100 €         3          2-0-1       65

2          Sjö Vinn*              5 600 €         3          0-1-1        35

3          Vinksa                  2 800 €          3          0-0-0      32

4          Koskelan Akseli  4 900 €         2          0-1-0       30

5          Sheikki                  7 000 €         1          1-0-0       25

6          Rokin Maxi           1 400 €         3          0-0-0     20

7          Tee Wee Paroni    3 500 €        2          0-1-0      19

8          Polara                    2 100 €         1          0-0-1       15

9          Pireus                            0 €         1          0-0-0        8

Lisää teemasta: Kavioliiga