Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 2 Dancinginthedark 6,28 %, 5,16 e

Toto75-2: 16 Black Maya 2,60 %, 118,09 e

Toto75-3: 3 Kalle Kalas 18,88 %, 436,80 e

Toto75-4: 3 Uljas Suomalainen 11,04 %, 2636,74 e

Toto75-5: 2 Gollum 13,67 %, 10358,63 e

Toto75-6: 2 Atupem 85,57 %, 10358,63 e

Toto75-7: 6 Raggari 29,41 %, 20717,27 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 20717,27 euroa

6 oikein 82.77 euroa

5 oikein 5,97 euroa

 

Vaihto: 234 950,95 euroa

Ravilauantai käynnistyi helteisessä kelissä Joensuussa iltakuudelta ja pääpelin kohteet reilua tuntia myöhemmin. Kari Rosimo luotsasi neljänneksi eniten pelatun Dancinginthedarkin avauskohteessa suoraviivaisesti voittoon.

Toto75-1: Liperiläinen Satu Holm-Karvinen hankki 5-vuotiaan Dancinginthedarkin keväällä. Kilpailu oli hänen tallistaan neljäs, ja edelliskerran positiivisen kakkosen jälkeen oli jo voiton aika. Dancinginthedark taittoi 2640 metriä aikaan 15,0a.

“Se oli tosi virkeä alussa, niin en tarkoituksella alkanut kirraamaan. Ajattelin, että jos ei ihan ykkössuosikki tule vierelle, niin ajetaan keulasta, ja näin tehtiin”, Kari Rosimo sanoi. “Se rauhoittui  aina sitä mukaa, mitä toista tuli vierelle, ja oli oikein hyvä ajaa siinä.”

Viimeisen takasuoran alussa kolmannesta parista hyökännyt Livi Mystery kiri kolmatta rataa ilman vetoapua tasaisen vahvasti perille ja puristi toiseksi niukasti ennen Vie De Dreamia, joka kiersi toisen kaarteen lopussa toisesta ulkoa kuolemanpaikalle. Päätöspuolikkaan alkaessa sen takaa toiseen sisälle pudottanut Oxan Cockadoodledo seurasi samassa rintamassa vapaasti neljänneksi.

Lähdön suosikki Little Boss otti alun rauhassa ja sai asemat neljännestä parista. Se lähti jo viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannelle radalle, muttei ehti edennyt ja Livi Mystery mahtui takasuoran alussa nousemaan eteen. Little Boss tyytyi seurailemaan tuntumassa.

 

Toto75-2: Yli puolet tammatasoituksen merkeistä kerännyt MAS Chili laukkasi lähtösuoralla ja jäi kymmeniä metrejä kärjestä, jossa Ranch Qluisa ja Boulder Pearl saivat vetää ensimmäisen kierroksen  rinnakkain oikein rauhallista tahtia.

Porukan kiinni saanut MAS Chili lähti toisen kaarteen jälkeen reissuun kolmannelle radalle, jonne se sai päätöskierroksen käynnistyessä selän kolmannessa parissa ulkona juosseesta Little Blue Angelista. Black Maya liittyi neljännestä ulkoa myöhemmin kolmannen radan letkaan kolmanneksi.

Loppusuoralle tultaessa uloimmas iskenyt Black Maya kiri ratkaisuhetket vauhdikkaimmin ja tuli maaliin lähes tasapäin vahvasti suorittaneen Boulder Pearlin kanssa. Maalikamera todisti Black Mayan ehtineen täpärästi ohi.

Voitto oli Jouko Tarvaisen 7-vuotiaalle tammalle tämän kauden ensimmäinen ja tuli tasoitusennätystä sivuavalla tuloksella 15,4/2160 metriä. Black Maya oli viidenneksi pelatuin, mutta peliosuus oli niin pieni, että kyse oli selkeästi yllättäjästä.

Toisesta ulkoa vapaasti tullut Enjoy Pepper oli kolmas ennen MAS Chiliä.

 

Toto75-3: Sisärata veti, kun tappotahtia alusta asti pitänyt Berto Vaikko teki loppukaarteessa eroa muihin. Askel alkoi painaa maalisuoralla, ja sen takaa irti päässeet Kalle Kalas sekä Edlance nousivat voittotaistoon, jossa Hannu Torvisen ajama Kalle Kalas piti pienen edun.

Miika Tenhusen valmennukseen keväällä siirtynyt Kalle Kalas saavutti toisen peräkkäisen voittonsa ennätystään sivuavalla ajalla 11,6a, joka sivuaa myös Linnunlahden rataennätystä. Sitä piti aiemmin yksinään All In.

“Auton takaa lähdettiin tosi kovaa liikkeelle, mutta näytti, ettei meille ole keulapaikka tarjolla, ja sitten toivottiin parasta”, Hannu Torvinen kertasi. “En usko, että tämä olisi johtavan rinnalta viimeinen ollut, mutta voittaminen on ehkä vaikeata siitä, kun lähdöt on tosi tasokkaita.”

Kalle Kalas oli toiseksi pelatuin. Sille vain niukasti hävinnyt Edlance olisi ollut 5-prosenttisesti merkittynä selvästi isompi yllätys.

Berto Vaikko taipui loppuhetkillä niin pahoin, että neljännestä ulkoa maalisuoran vahvasti tullut Thai Profit ehti sen ohi kolmanneksi.

Asemat toisesta parista ulkoa saanut suosikki Detroit Rock Sisu tyytyi seurailemaan, kun se ei pitänyt matkalla edes kunnon tuntumaa edellä menevään. Replay Pellini laukkasi lähtöön.

Hannu Torvisen ajama Kalle Kalas voitti ajalla 11,6a, joka sivuaa Joensuun rataennätystä. Kuva: Anu Leppänen

Toto75-4: Vennelmon Varma laukkasi lähtöön, ja kun Koverikin haparoi hieman, pääsi paalun kolmas kilpailija Uljas Suomalainen helposti johtopaikalle.

Tapio Perttunen sai ajaa kärjessä täysin rauhassa, nosti tempoa toisella kierroksella oikein reilusti eikä antanut muille mahdollisuutta ohitukseen. Neljänneksi eniten pelattu Uljas Suomalainen taittoi koko 2140 metrin matkan aikaan 26,8. Voitto oli 7-vuotiaalle oriille kauden toinen.

“Uljas Suomalainen oli 5-vuotiaana ikäluokkakisoissa sijoittuja, ja nyt se on tullut niin kuin takaisin. Se on alkanut pikkuhiljaa parantaa ja nyt on kyllä parantanut kovasti otteitaan”, Tapio Perttunen kehaisi.

Kärkihevosta seurannut Koveri tuli myös vauhdikkaasti maaliin, muttei pystynyt mitenkään haastamaan.

Neljännestä sisältä päätösvaiheessa ulkoradoille hakeutunut Dominik kiri lopun napakasti ja ehti juuri ennen maalia kolmanneksi. Lähdön suosikki Hevillä kiersi viimeisen takasuoran lopussa toisesta ulkoa toiselle radalle ilman vetoapua. Se ei jaksanut puristaa yhtä hyvin ja jäi niukasti neljänneksi. Vaellus laukkasi ratkaisevan pahoin jo lähtösuoralla.

 

Toto75-5: Olli Koivunen ajoi Jere Taulion valmentamalla Gollumilla tämän kauden avausvoiton, joka tuli neljänneksi pelatuimpana kovalla tuloksella 13,4a/2140 metriä.

Auton takaa hyvin lähtenyt Gollum sai nappijuoksun johtoon edenneen suosikki Johnny Flamen takana, nousi viimeisen takasuoran lopulla toiseen ulos ja kiri maalisuoralla tasaisen varmasti kärkeen.

“Gollum on ollut pari kuukautta”, Jere Taulio taustoitti. “Hevonen on tuntunut koko ajan hyvältä. Sitä on saatu ehkä vähän nesteisemmäksi, kun sitä on hoidettu vähän. Hevonen oli kyllä oikein mahtavassa kunnossa jo, kun se tuli, ja hieno oli lähteä siitä laittamaan. Helppo ja kiva hevonen.”

Toiseksi viimeisessä kaarteessa neljännestä ulkoa hyökännyt Crystal Bay kiri tasaisen hyvin perille ja nousi Gollumin tuntumaan toiseksi.

Neljännestä sisältä vapaille löytänyt Boulder Luke kiri kolmanneksi niukasti ennen Harmimatic Tinkeriä, joka aloitti kirinsä toiseksi viimeisessä kaarteessa Crystal Bayn edeltä ja sai tulla päätösvaiheen turhia kiertelemättä.

Johnny Flame sai kolmannella puolikkaalla painetta Mr Chancelta, joka kiersi toisen kaarteen aikana neljännestä parista kuolemanpaikalle. Mr Chance antoi periksi jo maalisuoran alussa, eikä Johnny Flamekaan jaksanut puristaa ihan täysillä loppuun asti. Suosikki putosi aivan viime hetkillä viidenneksi.

 

Toto75-6: Kohteiden suuri suosikki Atupem voitti Joensuu-ajon leikittelevän helposti. Santtu Raitala ajoi Antero Tupamäen suojattia, joka kuittasi kymppitonnin 2140 metrillä ajalla 13,6a.

Joensuu-ajosta lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Antti Ojanperän tallin kovasta kolmikosta Vappuäijä laukkaili itsensä ulos kisasta jo alkumatkasta ja neljännestä ulkoa viimeiselle takasuoralle mentäessä muiden mukana kirikaistalle lähtenyt Herra Heinämies takasuoran puolivälissä. Suosikiksi luotettu Raggari piti lippua kuitenkin ylhäällä ja vei Aarne Rauman muistoajoksi nimetyn Kuusivuotiskunkun.

Santtu Raitala ajoi Raggaria ja voitti näin molemmat suurkilpailut ja koko illan aikana kaikkiaan kolme lähtöä, kun Antti Ojanperän valmentama Cape’s Captain oli lähtönsä paras ennen pääpelin kohteita.

Raggari selvisi toiseen pariin ulos, josta se eteni viimeisen takasuoran aikana keulaan asti. Koko ajan perässä tullut Turelius iski rinnalle ja haastoi loppukaarteessa tiukasti, mutta suoralla syntyi eroa ja koko päätöspuolikkaan alle 1.20:n kyytiä pistellyt Raggari kuittasi 10 000 euroa selvästi tasoitusennätyksellään 24,5/2180 metriä.

“Tuossa loppukurvin pohjassa ja suoran alussa vauhti oli oikeasti tosi kovaa. Siinä oltiin vauhtiemme äärirajoilla, ja nämä on aika nopeita hevosia sentään”, Santtu Raitala korosti. “Raggari on tehnyt tosi hyvät kolme viime starttia, ja tämän startin tyyli oli kyllä tosi kiva. Hevonen tuli kovaa tuon maalisuorankin, ja sille jäi korvat vielä kiinni. Se on sen oloinen hevonen, että se vastaa siihen vahvasti, kun ne vielä avataan.”

Reima Kuisla omistaa Esko Ketolan kasvattaman Raggarin, joka on voittanut viisi tämän kauden seitsemästä startistaan, ja koko uralle ykkösiä on kertynyt nyt täysi tusina.

Yksinään muiden edeltä lähtenyt Limuska menetti johtopaikan ensimmäisellä takasuoralla Hambolle, kun otti lyhyen laukan. Se jatkoi Hambon takana, josta puristi lopussa kolmanneksi.

Raggari täydensi Santtu Raitalan menestyspäivän. Kuva: Anu Leppänen