Tuoreen kuninkuusravirankingin molemmat kärkitammat Hetviina ja Lakan Leija kokeilevat Vermossa, miten kolme kilometriä niiltä taittuu.

Lakan Leija kilpaili vielä viime kauden rahasarjoissa, mutta nyt se on vakiinnuttanut nopeasti asemansa tammahuipulla. Kahdessa viime kuninkuusravirankingissa se on ollut tammojen kakkonen.

”Kyllä meillä Seinäjoen kuningatarkilpa nousi haaveeksi jo viime kaudella, ja siksi jäätiin syksyllä varhain tauolle. Ajatuksena oli, että aloitettaisiin varhain keväällä, mutta sitten tuli korona ja uutta taukoa”, valmentaja Erkki Tuomaala aloittaa.

”Että ollaan silti rankingissa noin ylhäällä, on iso yllätys. Mutta Seinäjoki on edelleen haaveena, siihen on valmistauduttu koko kevät.”

Tänään Vermossa Lakan Leijalla on edessään uran ensimmäinen kolmen kilometrin kisa. Matka ei Erkki Tuomaalaa huoleta.

”2600 metrin matkaa on muutama kerta ajettu, ja sitä Lakan Leija on mennyt hyvin. En epäile, etteikö se menisi kolmea kilometriäkin. Uskon, että se selvittää senkin”, Tuomaala vakuuttaa.

”Vastus on kuitenkin kova: Sävel-Taika on hyvä pitkällä matkalla ja tulee aina vahvasti loppua. Olisin tyytyväinen, jos oltaisiin neljän sakissa.”

”Kuski saa päättää taktiikan”, Tuomaala lisää.

Etelä-Pohjanmaalla riittää huipputammoja. Akaasia, Sävel-Taika ja Ryti-Tyttö ravasivat Rovaniemen kuningatarkilvassa 2018 kolmoisvoiton, ja niiden lisäksi Seinäjoen kuningatarkilpaan ovat vahvasti ehdolla myös Lakan Leija, Tutun Impi ja Naputus.

”Harmi vaan, ettei Seinäjoella ajeta avoimia tammalähtöjä. 350 kilometrin päähän Vermoon on lähdettävä ajamaan”, Erkki Tuomaala ihmettelee.

Kovassa kunnossa on myös Lakan Leijan vuotta vanhempi isoveli Lakuri.

”Silläkin olisi voitu kokeilla keväällä avoimissa lähdöissä, ellei olisi tullut koronataukoa. Nyt ilmoitin sen lauantaille Mikkeliin ja ensi keskiviikolle Vermoon, kuninkuuskilpailusta haaveillaan aikaisintaan ensi vuonna.”

Lakan Leija juoksee Vermon ravien lähdössä 5 ja sen matkakaveri Vivakka lähdössä 3.

”Vivakasta ei ole suuria odotuksia, ilmoitin vaan kaveriksi kun oli sopiva sarja.”

Lue myös: Kuninkuusravirankingin kärki ennallaan – Ryti-Tyttö kolmantena