Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 6 Lindy Poppins 35,56 %, 0,95 e

Toto75-2: 4 Callela Einstein 24,92 %, 2,31 e

Toto75-3: 2 Vappuäijä 20,81 %, 6,51 e

Toto75-4: 2 Exaudio Vici 27,38 %, 12,51 e

Toto75-5: 9 Shotproof 18,49 %, 27,89 e

Toto75-6: 3 Joriini 12,16 %, 169,12 e

Toto75-7: 3 Edwina Orden 65,89 %, 173,05 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 173,05 euroa

6 oikein 3,27 euroa

 

Vaihto: 273 090,45 euroa

Ravilauantain pääpeli alkoi Tampereen Teivossa suosikkivoitolla, kun kaarteen jälkeen johtopaikan hakenut Lindy Poppins hallitsi suvereeniin tyyliin.

Toto75-1: Suurmestaruudessa toiseksi yltänyt ja sen jälkeen kuninkuusravilauantaina Lahdessa yllättänyt Lindy Poppins luotettiin President Lindyn poisjäännin myötä suosikiksi, ja Jarmo Saarela ajoi Juhani Inkisen 8-vuotiaalla ruunalla sen mukaisesti.

“En varmaksi tiennyt, mutta lähdin kokeilemaan kuitenkin, kun ajattelin, että voisi päästä keulaan”, Jarmo Saarela kertoi. “Kyllä tämä on nyt kympin ruuna. Tämä on niin hyvällä mallilla, ravaa ja on suht rauhallinen, että pystyy ajamaan, mitä oikeasti haluaa. Loppukurvissa painoin kaasun pohjaan ja annoin tulla, ja tuli hyvin loppuun asti.”

“Kovat startit on vienyt, ja kotitreeniä on yksinkertaisesti vähennetty. Hevosella oli lihaksistossa paljon vikaa, mutta Annaleena Väisänen sitä on hieronut ja on saatu se paremmaksi. Siihen on tullut pykälä lisää”, Juhani Inkinen iloitsi.

Viimeisen takasuoran alussa kolmannesta parista hyökännyt Jack Vader kiri tasaisen hyvin toiseksi, mutta hävisi selvästi ajan 13,0a/2100 metriä tehneelle voittajalle. Lindy Poppinsin takaa jäänyt Grainfield Ace sinnitteli kolmanneksi ennen toisesta ulkoa vapaasti kirinyttä Donato E:tä.

 

Toto75-2: Pimara Cupin finaalin suosikki Callela Einstein voitti vielä suoraviivaisemmin, sillä Olli Koivunen usutti sen heti auton takaa johtopaikalle, josta valjakon ei tarvinnut luopua.

“Oli tosi helppo ajaa, kun Iivari Ingves soitti ennen raveja ja antoi tosi tarkat ja selkeät ajo-ohjeet”, Olli Koivunen naurahti. “Pelkäsin sisäradan hevosia, jos siellä on jollain ruuti kuivaa lopussa, mutta siinä rinnalla jaksoi hyvin ja se helpotti meidän ajamista tosi paljon. Sen jälkeen kaikki oli tosi helppoa.”

Callela Einsteinin vauhti oli kovimmillaan maalin kohdalla, mutta koko 2100 metrillekin ajaksi tuli 5-vuotiaan ruunan ennätys 14,2a. Ykköspalkinto oli 4000 euroa. Voitto oli Harri Koivusen valmennettavalle kauden yhdeksäs.

BWT Daenerys seurasi suosikin takaa kaikkia voimiaan käyttämättä toiseksi. Puolimatkassa viidennestä ulkoa hyökännyt Grainfield Aiden sai pian selän eteen, iski loppukaarteen alussa vapaalle neljännelle radalle ja vyöryi tasaisen vahvasti kolmanneksi.

Callela Einstein/Olli Koivunen johti koko matkan. Kuva: Roosa Lindholm

Toto75-3: Lähtö otettiin kahdesti takaisin, mutta Vappuäijä selvitti voltin kakkosradan joka kerta mallikkaasti ja eteni hyväksytyssä startissa johtoon ensimmäisen kaarteen lopulla.

Toiseen pariin ulos päässyt suosikki Enon Vilppi iski kierroksen jälkeen Vappuäijän rinnalle, ja sitten mentiin. Kärkipari otti tiukasti yhteen jo kolmannella puolikkaalla, joka taittui alle 1.20:n lukemiin.

Toiseksi eniten pelattu Vappuäijä vastasi sinnikkäästi ja voitti lopulta varmasti ennätyksellään 23,5/2100 metriä.

“Enon Vilppi ja Vappis matsasi keskenään tosi hienosti, mutta Vappuäijä on sellainen, että kun se keulaan pääsee, se ei hirveän mielellään ketään ohi päästä”, Antti Ojanperän valmentamaa 6-vuotiasta oria ajanut Santtu Raitala kehui. “Mukava, että se meni nyt ravia ja taas näytti sen, mitä me siitä pullistellaan. Siitä voi oikeasti tulla ihan oikea hevonen vielä.”

Rankkari väsyi kärkiparin takaa, ja takamatkalta lähtenyt Veeran Poika kipusi kolmanneksi. Toisessa kaarteessa hännillä laukannut Hymynkare paikkasi erheensä hienosti kiertämällä vielä neljänneksi.

Vappuäijä vastasi Enon Vilpille ja teki 2100 metrillä kovan tasoitusajan 23,5. Kuva: Roosa Lindholm

Toto75-4: Santtu Raitala voitti jälleen Antti Ojanperän valmentamalla hevosella, joka oli myöskin toiseksi pelatuin, kun Exaudio Vici jätti kilpakumppanit selvästi taakseen.

Suosikiksi luotettu No Limit Royalty juuttui kiihdytyksessä parijonon ulkopuolelle ja joutui pakittamaan kaarteen jälkeen hännille. Valmiiksi toisella radalla ollut Exaudio Vici sai asemat kolmannesta parista, josta Santtu Raitala kierrätti sen toisen kaarteen aikana jonon kärkeen.

Rivakassa aloituksessa johtopaikan vallannut Neymar päästi Exaudio Vicin etusuoralla vastuksetta keulaan, eikä voittajasta ollut sen jälkeen epäilystä.

Exaudio Vici tuli lopun lujaa ja teki 2100 metrillä ajan 13,6a, jolla sen ennätys parani peräti 2,4 sekuntia. Voitto oli 5-vuotiaalle ranskalaisruunalle kauden kuudes.

“Se ottaa välillä sellaisia pieniä harha-askelia, mutta on se sulavoitunut paljon, kun se joskus 3-4 kuukautta sitten meni 17:ää ja nyt kuulemmma 13:a, niin on se sillai positiivista ja tuntui, että hevosella oli tänään jaksoa vielä maalissakin”, Santtu Raitala kuvaili.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa neljännestä parista selässä kolmannelle radalle lähtenyt ja takasuoralla ilman vetoapua jatkanut Bismarck Comery runnoi väkivahvasti toiseksi. Sisäradan jonosta sujuvasti tullut O.F.V.Prince pinnisti kolmanneksi ennen No Limit Royaltya, joka ei jaksanut seurata Bismarck Comerya loppuun asti.

Exaudio Vici toi Antti Ojanperän talliin toisen voiton. Kuva: Roosa Lindholm

Toto75-5: Puhdas hattutemppu, kun Shotproof toi Santtu Raitalan kolmannen kerran peräkkäin voittajaseremonioihin.

Takarivistä mailin avoimeen ryhmään lähtenyt Shotproof juoksi kolmannessa ulkona, josta se lähti ennen 1.10-vauhtisen avauskilometrin täyttymistä kirikaistalle. Se pääsi loppukaarteeseen kärjen rinnalle toiselle radalle, hankki heti yliotteen ja erkani varmasti ykköseksi.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Shotproof nappasi toisen peräkkäisen voittonsa kauden parhaallaan 11,0a. Se oli kolmanneksi pelatuin.

“Hevonen on tehnyt kuitenkin hyviä juoksuja. Se ei ole periaatteessa hirmu laukkaherkkä, mutta on ottanut sen asenteen jossain kohtaa. Päävehkeitä sitten vähän entrattiin, ja hevonen on ollut nyt oikein hyvä”, Santtu Raitala tiesi kertoa.

Top Of The World ei pysynyt takasuoralla kirivaiheen aluksi Shotproofin kannoilla, mutta tuli tasaisen hyvin perille ja nousi toiseksi. Springover kiri aivan hänniltä loppuhetket vahvasti ja ehti kolmanneksi ennen Workout Wonderia, joka sai toisesta ulkoa kaiken tarjottimella.

Lähdön suosikki Seabiscuit ei päässyt rajussa kiihdytyksessä ohi sisäpuolelta lähteneestä Broadway Appolosta, joka avasi puolikkaan 1.07,5:n kyytiä ja oli valmis jo takasuoralla. Kärkeen siirtynyt Seabiscuit taipui maalisuoralla.

Shotproof hurjasteli mailin aikaan 11,0a ja täydensi Santtu Raitalan hattutempun. Kuva: Roosa Lindholm

Toto75-6: Kaarteen jälkeen johtoon päässyt Joriini veti kylmäveristen kovinta lähtöä maaliin asti, vaikka suuri suosikki Lissun Eerikki tuli toiseen kaarteeseen mentäessä rinnalle.

“Pääsin keulaan aika helposti, niin ajattelin, että siitä ajetaan”, Hannu Hietanen kertasi. “Meni helpon tuntuisesti, vaikka vauhti oli kovaa. Takasuoran loppupuolella katsoin, kun Eerikki pikkuisen satsaili siinä, niin ajattelin kurviin mennessä, että nyt annetaan mennä. Ja kyllä helposti vastaili. Ei ollut kunkkareiden jälkeen yhtään väsynyt. Päinvastoin tuntuu, että on melkein vaan virkistynyt.”

Kauden viidennen täysosuman ravannut 10-vuotias Joriini pinkoi päätöspuolikkaan 1.21:n lukemiin ja teki koko 2100 metrillä ajan 22,4a. Vuositienestit nousivat 7000 euron myötä jo 50 000 euroon. Joriini oli kolmanneksi pelatuin.

Ari Moilanen ei selitellyt Lissun Eerikin tappiota, vaan piti sen esitystä oikeinkin hyvänä. Takasuoran alussa neljännestä parista hyökännyt Sheikki jäi selvästi Lissun Eerikille hävinneenä kolmanneksi.

Joriini oli paras kylmäveristen päälähdössä. Kuva: Roosa Lindholm

Toto75-7: Kohteiden suurin suosikki Edwina Orden voitti Tammakriteriumin johtopaikalta, mutta se toi kisaan itse lisäväriä, kun paineli ensimmäisen kilometrin omasta halustaan 12,5:n lukemiin.

Tanja Goman-Niemisen valmentamaa Edwina Ordenia ajoi päivän hahmo Santtu Raitala, jolle ykkössija oli neljäs.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.