Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 1 Virin Camilla 34,39 %, 0,53 e

Toto75-2: 2 Välkyn Tuisku 53,51 %, 0,95 e

Toto75-3: 6 Flexible Journey 10,89 %, 3,42 e

Toto75-4: 5 Iikori 5,61 %, 61,90 e

Toto75-5: 4 Willow Pride 7,38 %, 476,89 e

Toto75-6: 7 Landen Paukku 40,71 %, 643,25 e

Toto75-7: 2 North Lexus 33,65 %, 867,75 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 867,75 euroa

6 oikein 12,25 euroa

 

Vaihto: 355 484,35 euroa

Kuningatarkilpailun kärkinimi vaihtui, kun ykkösradalta mailin kisaa koko matkan ajan vetänyt Virin Camilla jätti muut tammat turvallisen välimatkan päähän.

Toto75-1: Liisan Tulilintu kävi jälleen kuumana ja aiheutti lähdönuusinnan, kun ei yrittänytkään lähteä muiden mukaan auton taakse. Itse startissa se laukkasi taas hervottomasti jo ennen lähtölinjaa.

Virin Camilla piti sisältä varmasti johtopaikan, eikä Hannu Torvinen hirveästi pidellyt sitä. Ajaksi kirjattiin 22,1a.

“Suunnitelma oli jo viime vuonna, että saataisiin vähän eroa maililla”, Hannu Torvinen huomautti. “Silloin ei saatu ehkä täyttä mahdollisuutta, mutta nyt on suunnitelmana, että koitettaisiin tänä vuonna saada se.”

Reino Miettisen perheen omistama 12-vuotias Virin Camilla valmistautui kuningatarkilpailuun Hannu Torvisen ja Anna Sulinin hoivissa Kangasalla, mutta Miettinen huolehtii sen hyvinvoinnista Jokimaalla itse.

“Yritetään paijata sitä vaan hyvin, syödellään vaikka porkkanaa välillä ja ehkä hieroja tulee näpläämään hermoratoja auki”, Reino Miettinen pohti.

Kolmanteen sisälle päässyt Piskon Pouta kävi välillä toisessa parissa ulkona, josta Kimmo Määttänen käänsi sen pian takaisin sisäradalle. Päätös oli oikea, sillä loppukaarteen puolivälissä tuli vapaa väylä. Piskon Pouta kiri maalisuoran terävästi ja nousi Virin Camillan tuntumaan.

Taaempana toisen radan jonossa matkanneet Hetviina ja Sävel-Taika kirivät ulompaa seuraaville sijoille, mutta selvästi edellisille hävinneenä. Sävel-Taika säilytti kuitenkin saumat kokonaistilanteessa.

 

Toto75-2: Suureksi suosikiksi luotettu Välkyn Tuisku teki oriiden puolella saman kuin Virin Camilla hetkeä aiemmin tammojen joukossa ja siirtyi suoraviivaisella mailin juoksulla johtoon kokonaistilanteessa.

Välkyn Tuisku ravasi ajan 20,7a. Caijus seurasi aivan tuntumassa toiseksi selvästi ennen muita. Tähen Toivomus joutui pakittelemaan alkumatkasta kauas hännille, josta se kiri lopun vahvasti ja ehti kolmanneksi täpärästi ennen sisäkautta edennyttä Vixeniä.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa ja omassa jutussa päätösmatkan lähtöradat sekä kokonaistilanne.

 

Toto75-3: Viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista hyökännyt Flexible Journey erkani Nelivuotistähdessä ylivoimavoittoon ennätyksellään 13,1a/2140 metriä. Se oli neljänneksi pelatuin.

“Viimeksi odotin siltä jo vähän enemmän, vaikka oli hyvä kakkonen, mutta nyt se näytti vähän sitä, mitä sen kuuluukin”, Juha Utala iloitsi.

Viidennessä parissa matkannut Knows Best kiri Flexible Journeyn kannoilla toiseksi selvästi ennen muita. Toista rataa ilman vetoapua aloittanut Religious jatkoi ensimmäisellä takasuoralla toisessa ulkona, josta se puristi kolmanneksi.

Suosikiksi pelattu Jolly Roy seurasi matkalla Flexible Journeya, mutta pysyi takasuoralla asemissaan ja tyytyi seurailemaan.

 

Toto75-4: Ensimmäisessä kaarteessa Tahtovalta kärkipaikan riistänyt Iikori veti suomenhevosten tasoitusta maaliin asti. Kuudenneksi eniten pelattu Iikori paransi volttiennätystään seitsemän kymmenystä aikaan 24,3/2140 metriä.

Välillä melkein viisi vuotta ilman voittoa kilpaillut 12-vuotias Iikori onnistui täysosuman arvoisesti kesäkuussa, ja nyt tullut ykkönen oli sille tälle kesälle jo neljäs.

“Terve treenitalvi, se oli kaiken a ja o”, Markus Porokka painotti. “Se rullaa niin rennosti tuossa keulassa nyt, ettei ole matkalla mitään hädän päivää. Tämä oli hevosen helpoimpia voittoja.”

Puolimatkassa kolmannesta parista kuolemanpaikalle kiertänyt Pyörylän Paroni oli Iikorin tuntumassa hyvä toinen ennen Tahtovaa ja toisessa ulkona seurannutta Pauhista.

Lähdön suosikki Sheikki laukkasi lähtösuoralla. Se tavoitti pääryhmän toisessa kaarteessa ja jatkoi neljännessä ulkona, josta lähti reilut 800 jäljellä kirikaistalle. Se ei jaksanut otella enää voitosta, mutta puristi edellisten tuntumassa viidenneksi.

 

Toto75-5: Ranch Kelly oli luotettu Best Ladyssa lähes 55-prosenttiseksi suosikiksi ja kohteiden pelatuimmaksi, mutta 11-vuotias huipputamma jätettiin St Michelin tavoin pois vain vähän ennen lähtöä.

Kilpailusta kehkeytyi nuorempien ja ennen kaikkea 5-vuotiaiden nousevien nimien välinen kamppailu, jossa jo kiihdytyksessä johtopaikan vallannut Willow Pride piti kymppitonnin voittoon.

Mika Forss ajoi Jyrki Ojasen I.M.T.-Tallin kasvattamaa ja omistamaa sekä Markku Niemisen valmentamaa Willow Pridea, joka ravasi 2140 metriä aikaan 12,8a.

“Oikein juoksija ja aika tyypillinen sellainen loveyoulainen, että päivät pikkuisen vaihtelee, mutta kun on hyvä päivä, se on oikein hyvä”, Mika Forss kuvaili. “Hetken matkaa katselin, miten meidän nopeus riittää, ja sitten huomasin, että tammalla on hyvä päivä ja annetaan mennä kärkeen. Sitten ei ollut aikomustakaan luopua paikasta. Toiselle tuhannen lähdin vähän kiristämään vauhtia, mutta naruja on kaksi. Korvat piti aukaista, mutta kääntyikin laput. Sen takia kolmas puolikas meni vähän turhan reippaaksi, mutta hyvin tamma tsemppasi maaliin asti.”

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista toiseen ulos kiertänyt Lily’s Star hyökkäsi loppukaarteessa ja kiri voittajaa lopulta vakavammin uhkaamatta toiseksi.

Viidennestä ulkoa pitkään selässä tullut Golda Paris kiri maalisuoran vahvasti ja ehti voittajan takaa tasaisesti seuranneen Callela Lisbethin ohi kolmanneksi.

Stonecapes Queila taipui hieman kuolemanpaikalta. Club Nord Elit alkoi jäädä sen takaa jo takasuoralla, eikä neljännestä ulkoa hyökänneen Callela Ladybossinkaan kiri kantanut kunnolla.

Mika Forss ajoi Willow Priden tammalähdön voittoon. Kuva: Anu Leppänen

Toto75-6: Yli kymmenen kuukauden tauon jälkeen vasta kerran kilpaillut Landen Paukku kohtasi Pikkukunkussa pitkästä aikaa ikäluokan muut huiput ja näytti näille heti, kuka pitää valtikkaa. Alusta asti johtanut Jani Suonperän suojatti kuittasi kymppitonnin ajalla 25,0a/2140 metriä.

Kilpailusta tuli uran tiukin, sillä lähes koko viimeisen kilometrin kolmatta rataa kiertänyt Vixeli puristi tasaisen vahvasti perille ja hävisi vain päänmitan.

“Kyllä sai juosta, mitä kintuista pääsi”, Jani Suonperä myönsi. “Lämmityksessä se ei ollut ihan sataprosenttinen, mutta kyllä sillä on ihan hirveä tuo juoksupää ja tahto voittaa. Näköjään sillä on lähtönopeuttakin.”

Landen Paukulla on Suonperän mukaan ongelmaa oikeassa takasessa, eikä jatkosta voi sanoa tässä vaiheessa mitään: “Huomenaamu näyttää paljon.”

Vixeliä niin matkalla kuin kirissä seurannut Hiioppi kipusi kolmanneksi. Jukka Torvinen ajoi Aimo Vuosisalolle siirtynyttä oria. Sippimies joutui juoksemaan toista rataa ilman vetoapua, ja paikka oli kärkisijoituksia ajatellen liian vaativa.

Jani Suonperän Landen Paukku palasi ikäluokkansa valtiaaksi.

Toto75-7: Niukasti alle kympin avauspuolikkaan täytyttyä johtoon edennyt North Lexus päätti rivin suosikkivoittoon. Toisen puolikkaan rauhallista tahtia vetänyt North Lexus nosti tempoa päätöskierroksella ja nappasi varman voiton 2140 metrillä ajalla 14,0a.

“Tänne kun tultiin mutsin kanssa perjantaina, ruvettiin sitten laskeskelemaan siinä, etten ole ajanut kuninkuusraveissa ikinä niin, etten olisi voittanut”, Olli Koivunen kertoi. “Tuntui, että oli oli hyviä saumoja, mutta Nortti onneksi pelasti sitten. Kaikki startit, mitä olen ajanut sillä, en ole ikinä pettynyt siihen.”

Sisäradan jonossa viidentenä matkannut Ukebell Jet kiri loppusuoraa uloimpana tosi lujaa ja ehti ison nipun ohi toiseksi.

Pääasiassa toisessa parissa ulkona matkannut Cantona America hyökkäsi loppukaarteen alussa, kiri tasaisen hyvin perille ja sijoittui kolmanneksi.

Global Solidarity oli taustalla vaisu. Captivate ja Juiceman pilasivat laukkoihin.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit