Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 12 Vektoria 3,05 %, 3,17 e

Toto75-2: 5 Brazen Leonore 52,41 %, 5,83 e

Toto75-3: 3 Koveri 37,32 %, 13,10 e

Toto75-4: 2 Josveis 37,48 %, 37,94 e

Toto75-5: 6 Zultanio 16,51 %, 186,20 e

Toto75-6: 10 Sahara Peyote 6,75 %, 1733,42 e

Toto75-7: 4 Rambo Rivner 15,98 %, 3358,50 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 3358,50 euroa

6 oikein 20,87 euroa

5 oikein 2,52 euroa

 

Vaihto: 364 542,25 euroa

Kavioliiga-ravien päänäyttämö Kouvolan rata on pinnaltaan kurainen, eikä se ole kauttaaltaan ihan tasalaatuinen. Alkupään lähdöissä nähtiin paljon laukkoja, jotka nousivat ratkaisevaan rooliin myös pääpelin avauskohteessa.

Toto75-1: Johtopaikalla juossut suosikki Drillari veti pienen välimatkan päässä muihin, kunnes noin 900 metriä ennen maalia ponkaisi yllättäen laukalle. Kärkipaikan perinyt Taikatulen Liekki laukkasi loppusuoran alussa, mutta toisesta ulkoa iskenyt Vektoria tuli siinä vaiheessa toki jo vauhdikkaasti taistoon.

Neljänkympin pakilta lähtenyt Vektoria pääsi etenemään toista rataa pitkin tosi sujuvasti ja sai lopulta asemat toisesta ulkoa, kun Hilipee jäi ensimmäisen takasuoran lopulla edellä ilman vetoapua.

Hilipee puristi raskaasta juoksusta huolimatta hyvin perille, muttei mahtanut kuitenkaan mitään voimansa säästäneen Vektorian kiriin.

Arto Laaksonen ajoi kasvattaja Veijo Vanhalan omistamaa ja Terhi Vanhalan valmentamaa 7-vuotiasta Vektoriaa. Villinmiehen Tammakilvassa kolmanneksi yltänyt Vektoria teki viime vuonna tammavarsan Costellosta ja on radoille palattuaan kilpaillut tällä kaudella 24 kertaa. Voitto oli tälle vuodelle toinen, ja Vektoria oli kahdeksanneksi eniten käytetty merkki.

“Tältä ravi käy, ja tämä on nopea”, Arto Laaksonen kuvaili. “Ei se ihan parhaimmillaan varmaan vielä ole, mutta tällaisia juoksuja kun saisi, niin kyllä se siitä varmaan vaan parantaa.”

Rata on Arto Laaksosen mukaan parantunut alkuraveista. Vektorian ajaksi tuli 28,0/2140 metriä.

Hilipee oli hyvä toinen ennen Rajatapausta, joka eteni lyhyen alkulaukan jälkeen neljänteen ulos. Sisäradalla taustalla pitkään kiinni ollut Elias Juonetar kiri lopun hyvin ja nousi neljänneksi. Milrid laukkasi ensimmäisen kaarteen lopussa.

 

Toto75-2: Tammoille rajatun 5. divisioonan karsinnan suuri suosikki Brazen Leonore pääsi kaarteen jälkeen Stonecapes Respectin ohi keulaan ja hallitsi varmasti perille.

Päivän toisen voittonsa saavuttanut Ari Moilanen ajoi Piia Sjöblomin nelivuotiasta tammaa, joka kuittasi 3000 euroa 2100 metrillä ajalla 18,3a.

“Ihan ekaa kertaa ikinä hevonen 75:ssa”, Piia Sjöblom riemuitsi. “Hevonen on kyllä ihan mielettömän hyvä. Se on mun oma kasvatti. Kävi sellainen onnistuminen, että astutin tamman Ladakh Jielillä, mutta ei tullut tiineeksi ja Ladakh Jiel kuoli. Orin omistaja ehdotti, että ota Lexus Font. Tuli sattumalta, mutta orivalinta ilmeisesti onnistui. Sanoin, että mahdoton täytyy olla, joka tuon voittaa. Niin hyvä on ollut harjoituksissa. Tän startin jälkeen jäädään kuitenkin tauolle, kun se on kilpaillut kesäkuusta lähtien ja ensi kauteenkin pitää jättää voimia.”

Viimeisen takasuoran alkupuolella toisesta ulkoa hyökännyt ja loppukaarteen puolivälin jälkeen kärjen rinnalle edennyt Five Finger Crawl puristi voittajan tuntumassa toiseksi selvästi ennen maalisuoralla kyydistä jäänyttä Stonecapes Respectiä.

 

Toto75-3: Kylmäveristen kakkosdivarin karsinnan suosikki Koveri piti kiinni alussa hankkimastaan johtopaikasta koko 2100 metrin ajan, vaikka haastetta tuli pitkin matkaa.

“Tässä on vähän vastustanut. Nyt päästiin keulaan, ja se oli paljon voitettu”, Ahti Antti-Roiko painotti. “Siinä oli vähän nykivää se tempo, ja kyllä se tällaisella kelillä tuntuu. Tälle on kuitenkin hyvä, että siinä on hevonen koko ajan rinnalla. Joku kerta on hävitty silleen, että hevonen on laukannut pois ja se on jäänyt yksin.”

Pasi Impolan 8-vuotias ori on voittanut kaikkiaan jo 20 kertaa, eikä startteja ole kasassa kuin 36. Tälle vuodelle ykkössija oli viides.

Toiseen kaarteeseen mentäessä taustalta reissuun lähtenyt Pauhis eteni viimeisen kierroksen alkupuolella kuolemanpaikalle, josta kamppaili Koverin kupeella rehdisti toiseksi.

Neljänteen sisälle mennyt Larsman pääsi viimeisellä takasuoralla hakeutumaan selkään kolmannelle radalle ja kiri lopussa edellisten tuntumaan kolmanneksi. Humiro seurasi voittajan takaa täyttä mahdollisuutta saamatta neljänneksi.

Vappuäijä sai paikkojen selvittyä asemat toisesta ulkoa, josta se oli lopussa ponneton.

 

Toto75-4: Kylmäveristen Kavioliigan osakilpailu ratkesi voiton osalta pitkälti kiihdytyksessä, kun koko kierroksen pelatuin hevonen Välähdys otti pelätyn laukan.

Koskelan Akseli oli nopein kiihdytyksessä, mutta sille kelpasi kaarteen jälkeen Josveisin selkä. Neljättä kertaa Kavioliigassa startannut Josveis jatkaa sillä saralla puhtaalla pelillä ja ylivoimaisessa pistejohdossa.

“Josveis on mennyt ihan hullun paljon eteenpäin joka vuosi, ja tämä on kyllä ihan uskomaton tarina, miten se on päässyt tähän pisteeseen”, Santtu Raitala ihasteli. “Se näytti viime talvena, että menee hyvin hokkikengästä, ja silloinkin on paljon hyviä lähtöjä. Jos se pysyy hyvänä, sillä on kiva vuosi ja vuoden alku edessä.”

Lasse Heikarin muistoajon 7000 euron voitto tuli ajalla 26,6a/2100 metriä. Antti Ojanperän valmentama 10-vuotias Josveis on voittanut kauden aikana kaikkiaan yhdeksän kertaa, ollut viidesti toinen ja kerännyt reilun 124 000 euron palkintorahat. Se on suomenhevosten rahatilastossa kolmantena Tähen Toivomuksen ja Parvelan Retun jälkeen.

Välähdys selvisi raville ennen hylkäystuomiota ja pääsi neljänteen pariin ulos, josta se kiersi kolmannella puolikkaalla toiseen ulos. Siitä se lähti loppukaarteeseen uudestaan kirikaistalle ja nousi Josveisia uhkaamatta toiseksi. Koskelan Akseli piti vielä enemmän hävinneenä kolmanneksi.

 

Toto75-5: Juoksuradalta johtoon ampaissut Zultanio veti Kouvola-ajoa varmoin ottein maaliin saakka. Kolmanneksi eniten pelattu nelivuotias taittoi 2100 metriä aikaan 15,9, joka on sen tasoitusennätys.

“Fiksu hevonen, ja nopea kiihtymään”, Santtu Raitala kehaisi. “Pruuvilähtöihin kun ajeli, tuntui ettei se ensin ymmärrä, mitä pitää tehdä, mutta oikeassa yrityksessä ymmärsi ihan täysin, mihin suuntaan pitää lähteä. Vaikka se on Italiassa juossut keulasta, niin tämä on eri maa ja eri kuviot. Tämä oli tavallaan testi. Toiselle tuhannelle lähdettiin kiristämään vauhtia, ja Zultanio vastaili kyllä jokaiseen pyyntöön tosi hyvin.”

“Zultanio on ollut meillä sellaisen kolme kuukautta”, Antti Ojanperä taustoitti. “Se tuli Italiasta. Anu (Niskanen) sitä tarjosi Gocciadoron tallilta. Siitä tuli ihan positiivista kommenttia sieltä, niin ostettiin se. Tosi hieno hevonen. Voi olla, että ajetaan yksi lähtö tai sitten ei ollenkaan vaan ladataan akkuja.”

Kolmannen kaarteen aikana toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Religious tsemppasi Zultanion tuntumassa toiseksi. Takamatkalta lähtenyt suosikki Sobel Conway jäi viidenteen ulos ja kirikierroksen koittaessa eteen nousi useampi vastustaja.

Loppukaarteessa vapaalle radalle iskeny Sobel Conway kiri suoran lujaa, muttei 12,5-lopetuksessa pystynyt nousemaan kolmatta sijaa ylemmäs. Look Complete lähti hitaasti ja laukkasi pian.

 

Toto75-6: Kymenlaakso-ajon voitosta käytiin tiukka kamppailu American Heron ja Sahara Peyoten kesken. Viimeisen takasuoran alussa neljännestä parista hyökännyt ja loppukaarteessa alusta asti johtaneen suosikin rinnalle edennyt Sahara Peyote puristi ratkaisuhetket hitusen paremmin.

Karsintavaiheessa vielä selvästi American Herolle hävinnyt Sahara Peyote oli vasta seitsemänneksi pelatuin yllättäjä, vaikka Markku Niemisen valmennettava lähti finaaliin suurimmalla voittosummalla. Päivän kolmannen voittonsa ajanut Ari Moilanen ohjasti Sahara Peyotea, joka nappasi 45 000 ykköspalkinnon tasoitusennätyksellään 15,5/2120 metriä.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Johtoon kiihdyttänyt Rambo Rivner veti kierroksen päättänyttä 2. divisioonan karsintaa koko 1600 metrin matkan.

Takasuoralla neljännestä ulkoa hyökännyt Staro Moschino kiri neljättä rataa pitkin vauhdikkaasti ja eteni loppukaarteessa toiseksi. Se tuli kupeelle, mutta joutui tyytymään toiseen sijaan.

Tommi Kylliäinen ajoi Matias Salon valmennettavaa, jonka kauden toinen voitto tuli ajalla 14,6a. Se oli neljänneksi pelatuin.

“Lähti vähän liiankin kovaa, niin sitten mentiin saman tien keulaan ja hevonen jäi painamaan tai pidin liikaa. Olisi voinut antaa mennä vähän kovempaakin”, Tommi Kylliäinen pohti. “Vika mutka oli sellainen, että pikkaisen joutui passaamaan. Hevonen oli sen tuntuinen, että voi vaikka laukata. Sitten täyttä maalia kohti. Se on nyt huippukunnossa ja voittaa jatkossakin, mutta kaikki oli kyllä pelissä.”

Kolmannesta sisältä lopussa tilaa saanut Past Or Flash spurttasi kaukana kärkiparin takana kolmanneksi. Ronzon Face menetti mahdollisuutensa jo ennen lähtölinjaa, ja suosikki Beat Of Love laukkasi lähtöön.

Kavioliigan pistetilanne

Kylmäveriset

hevonen                  rahat                     statistiikka            pisteet

1          Josveis                       31 000 €           4          4-0-0             100

2          Vixen                            7 700 €           4          1-0-0                47

3          Koskelan Akseli          4 200 €           4          0-0-1                47

4          Tähen Toivomus       35 000 €           2          1-1-0                43

5          Välähdys                        5 600 €           3          0-1-1                 34

 

Lämminveriset

1          Lexus Dream                17 000 €           2          2-0-0                 50

2          Chief Orlando               10 500 €           2          1-1-0                  43

3          Workout Wonder          4 500 €            3          0-0-1                  37

4          Sobel Conway                 8 000 €            2          0-1-1                   33

5          Bret Boko                          2 800 €            5          0-0-1                  32

Lisää teemasta: Kavioliiga