Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 6 Ricocone 14,99 %, 1,33 e

Toto75-2: 11 Korven Liideri 4,42 %, 9,28 e

Toto75-3: 10 Ronzon Face 1,63 %, 526,35 e

Toto75-4: 4 Vaellus 8,97 %, 4008,38 e

Toto75-5: 11 Morison 52,70 %, 4225,05 e

Toto75-6: 2 Cocktail Princess 14,96 %, 26054,51 e

Toto75-7: 2 Willow Pride 44,88 %, 39081,77 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 39081,77 euroa

6 oikein 200,68 euroa

5 oikein 12,45 euroa

 

Vaihto: 261 036,39 euroa

Ravilauantain pääpelin kohteet alkoivat Forssan Pilvenmäellä lämminveristen II-divisioonan karsinnalla, jossa Ricoconen ensimmäisen kaarteen haparointi kääntyi vajaat kolme kilometriä myöhemmin iloiseksi voittokiriksi.

Toto75-1: Ricocone ampaisi juoksuradalta terävästi liikkeelle, mutta vitospaikalla voltannut Lindy Poppins lähti myös hyvin ja tuli jo kaarteen alussa rinnalle. Kamppailu johtopaikasta päättyi saman tien, kun Ricocone haparoi hetken matkaa.

Lindy Poppins tiivisti tahtia maltillisen avauskierroksen jälkeen, eikä jonomuodostelmasta toiselle radalle siirtyneiden kilpailijoiden tehtävä ollut helppo. Ricocone pääsikin iskemään kiriinsä vapaasti vielä maalisuoralle kaarruttaessa.

“Olisin mielelläni ajanut kärkipaikalta, mutta ei pystytty vastaamaan ja siinä oli todellinen vaaranpaikka. Onneksi hevonen kasasi ittensä ja pysyi ravilla”, päivän toisen voittonsa ajanut Olli Koivunen viittasi ensimmäisen kaarteen tapahtumiin.

“Sinänsä hyvä, kun saatiin olla siinä Jampan perässä. Viimeisellä tuhannella kun ajettiin lujaa, niin päästiin hyvin siihen imuun perään. Tosi hyvä tunne oli. Tuolla kaarteen puolivälissä kun oltiin vielä Jampan selässä, vedin korvapallot auki ja siinä kohtaa tiesin kyllä, että varmaan aika hyvä kiri irtoaa.”

Kesällä kasvattaja Jarkko Hohtarilla kotona käynyt Ricocone siirtyi sieltä Harri Koivusen talliin, josta käsin startti oli sille kolmas ja voitto ensimmäinen. Kolmanneksi eniten pelattu Ricocone taittoi 3140 metriä aikaan 15,7.

Lindy Poppins piti Ricoconesta hieman jääneenä toiseksi ennen Gute Bandia, joka kiersi viimeisellä takasuoralla neljänneltä sijalta kaksikon tuntumaan ja piti asemansa.

Niukka suosikki Zeus Kemp lähti vajaat 1200 metriä ennen maalia viidenneltä sijalta toiselle radalle ja eteni takasuoralla Gute Bandin kannoilla neljänneksi, muttei siitä jaksanut enää parantaa.

 

Toto75-2: Kylmäverikohde päättyi yllätykseen, kun johtanut suosikki Tamburiini ei jaksanut kostealla radalla pitää reipasta tempoaan enää maalisuoralla.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa kolmannesta parista ulkoa toisen perässä kolmannelle radalle lähtenyt Korven Liideri nousi maalisuoralle tultaessa vapaalle radalle ja kiri tasaisen vahvasti lopulta varmaan voittoon tuloksella 26,8a/2140 metriä. Se oli kuudenneksi pelatuin.

“Välillä hapuili vähän laukkaa ja viimeisessä kurvissa vielä pikkuisen vekslaili, mutta kun päästiin suoralle, sitten se kyllä varmistui”, Jukka Mattila kuvaili. “Täällä on tullut varmasti aika paljon vettä. Olosuhteisiin nähden rata on aika hyvä, ja melkein voisin sanoa, että siitä oli meille apua, että on pikkuisen pehmyt. Kengitystä on kevennetty ja vähän muutettu vehkeitä, niin se sieltä pikku hiljaa tulee.”

Kun kirikaistalle lähdettiin varhain ja porukka levittäytyi päätöspuolikkaalla isoksi rintamaksi, käytännössä kaikille avautui mahdollisuus. Neljännestä sisältä vapaille luovinut Lakan Leija kiri toiseksi, ja B. Riitu ehti kuudennesta sisältä kolmanneksi niukasti ennen Niemen Eemiliä, joka Tamburiinin takana juostuaan pudotti tämän viidenneksi.

Korven Liideriä matkalla sekä kirivaiheessa seurannut Merran Jyske laukkasi loppusuoran alussa mahdollista menestystä.

 

Toto75-3: Antti Ojanperän valmentamat hevoset ovat voittaneet tänä vuonna eniten Toto75-lähtöjä ja Santtu Raitala johtaa tilastoa ohjastajien puolella, mutta Ronzon Facen täysosuma III-divisioonan karsinnassa tuli melkoisena yllätyksenä.

“Kyllä me oltiin suht pessimistisin mielin liikenteessä”, toisen voiton raveissa ajanut Santtu Raitala paljasti. “Etusuoralla oli sellainen mietinnän paikka, että koitetaanko ajaa kolmannesta sisältä, mutta meillä oli edessä hyvät hevoset ja ajattelin, että ne kuitenkin meitä kirissä vetää eteenpäin. Tämä olikin nyt tosi hyvä. Hoitaja sanoi, että oli tehnyt paljon töitä jalkojen kanssa, ja hevonen oli notkeamman tuntuinen ja pystyi sitä mukaa parempaan suoritukseen.”

Alkukaudesta kolmesti Ruotsissa voittanut 6-vuotias Ronzon Face tuli kesällä Suomeen. Täällä sillä oli takana neljä starttia, joista parhaana saavutuksena yksi kolmas sija. Se oli nyt seitsemänneksi pelatuin ja kuittasi 4000 euroa 1640 metrin matkalla ajalla 13,2a.

Sisältä lähtenyt Cantona America oli lähes 56-prosenttisesti merkittynä kierroksen pelatuin. Se hakeutui heti toiselle radalle, jonne sai kaarteen jälkeen selän kolmatta rataa kiertäneestä Stonecapes Picassosta. Siitä se kiersi takasuoran aikana uudestaan kuolemanpaikalle, josta tulikin sinnikkäästi maaliin asti ja vain Ronzon Face pystyi ohittamaan sen.

Takarivistä lähtenyt Ronzon Face päätyi neljänteen ulos, josta se nousi takasuoralla edellä menneiden perässä kirikaistalle. Se sai tulla Wicasa Siouxin perässä maalisuoralle, jonka kiri parhaiten. Cantona America oli hyvä toinen, ja Wicasa Sioux puristi sen tuntumaan kolmanneksi. Rambo Rivner antoi keulasta hieman periksi.

 

Toto75-4: Santtu Raitala palasi voittajaesittelyyn myös kylmäveristen lyhyen ryhmän jälkeen, kun neljänneksi eniten pelattu Vaellus aloitti sekä lopetti lujaa ja voitti ajalla 24,1a.

Kujanpään Jyräys oli aika lähellä päästä ohi, mutta sitten sillä rupesi rytmi hukkumaan. Vaellus on tosi kilpailuhenkinen hevonen, ja nyt lähti kaveri tosi kovaa viereltä ja meillä oli hyvä paikka keskellä rataa lähteä. Se helpotti sitä hommaa”, Santtu Raitala kertasi. “Tällä on ollut vetohuput muutamaan starttiin. Vetäsin ne sitten ajoissa pois korvista, että poika kuuluu vastailla kavereille. Se kyllä katteli, että paljonko on vielä matkaa jäljellä, ja pyöritteli korviaan. Se voitti oikein hienoon varmaan tyyliin.”

Osaomistaja Timo Vääräsen valmentama 9-vuotias Vaellus ei ole päässyt kilpailemaan aivan täysipainoisesti. Voitto oli sille kauden neljäs. Vääränen kertoi, että tammoja on siemennetty tänä vuonna 44.

Lähdön suosikki A.T. Veeti mahtui ensimmäisessä kaarteessa nousemaan Vaelluksen takaa mielipaikalleen toiselle radalle ilman vetoapua. Se antoi Vaelluksen vetää toisen puolikkaan täysin rauhassa eikä saanut siitä vauhdin kiihtyessä enää otetta, mutta puristi rehdisti toiseksi.

Ensimmäisessä kaarteessa toiseen ulos päässyt Vinksa kiri loppuhetkillä kolmanneksi. Toisen kaarteen lopulla kolmannesta parista kirikaistalle lähtenyt Larvan Hurmos kiersi kiihtyvässä menossa ilman vetoapua ja jäi neljänneksi.

 

Toto75-5: Yli puolet merkeistä kerännyt Morison lunasti odotukset neljän kilometrin Maratonilla. Tapio Perttunen teki ratkaisunsa avauskierroksen täyttyessä ja pääsi seuraavan kaarteen jälkeen johtopaikalle, jonka Morison piti varmasti maaliin saakka.

“Seurasin takamatkan hevosia, kun tiesin, että siellä on voimakkaita hevosia, että pääsisin ainakin kirilenkille niiden edellä”, Tapio Perttunen kertasi. “Tämä on tosi jaksava hevonen. Siinä mentiin sitten kovaa, ja kun sisärata on aika pehmeä ja tämä on matalaliikkeinen hevonen, niin kyllä vaikeuksia oli koko ajan. Se haki koko ajan laukkaa, ja tosi tarkasti piti ajaa varsinkin viimeiset 300 metriä. Loppujen lopuksi varaa jäi paljon. Vaikka kierros olisi ajettu lisää, niin uskoisin sataprosenttisesti, että kukaan ei olisi tullut ohi.”

Valmennuksesta vastaava kasvattaja Siru Juutinen omistaa 8-vuotiaan Morisonin Harri Männistön kanssa. Morison teki 4200 metrillä ajan 28,8 ja kuittasi uransa selvästi suurimman palkinnon, kun voitosta maksettiin 9000 euroa. Ykkössija oli neljäs peräkkäin ja kaiken kaikkiaan neljästoista. Voittosumma nousi lähes 68 000 euroon.

Viimeisen takasuoran alkupuolella kolmannesta ulkoa hyökännyt Tutun Impi esitteli tammavoimaa ja runttasi juuri ennen maalia toiseksi ennen Vixeniä, joka kiersi puolimatkan paikkeilla kuolemanpaikalle ja piti sen jälkeen tempoa.

Toisen kaarteen jälkeen kärkeen edennyt Jetsu luovutti paikan Morisonille ja seurasi sitten vapaasti neljänneksi.

 

Toto75-6: Ensimmäisellä takasuoralla parijonosta kärjen rinnalle kiertänyt Cocktail Princess kiihdytti kierrosta myöhemmin voimakkaasti, painui loppukaarteeseen mentäessä keulaan ja teki eroa.

Timo Korvenheimon valmentama 4-vuotias Cocktail Princess vaihtoi omistajaa keskiviikon startin jälkeen. Siinä se sijoittui Lewis Alen jälkeen toiseksi, ja nyt tuli kauden ensimmäinen ja koko uran toinen voitto kolmanneksi pelatuimpana ajalla 16,4a/2140 metriä.

“Olosuhteet käy hyvin, kun tamma liikkuu kevyesti”, ohjissa ollut Iikka Nurmonen huomautti. “Saatiin hyvä paikka, mutta vauhti rauhoittui, niin ajattelin ajaa eteenpäin. Kun kolmannen jono tuli vauhdilla, niin ladattiin täpöt viimeiseen kurviin ja päästiin keulaan. Hevonen virkistyi paljon, kun veti korvat auki. Meillä oli voimissaan oleva hevonen, ja se kiihdytti kyllä paljon.”

Toiseksi viimeisessä kaarteessa neljännestä ulkoa hyökännyt Die Kaiserin kiersi ilman vetoapua vahvasti perille ja puristi pääjoukon kärkeen toiseksi.

Selvä suosikki May Rose laukkasi ensimmäisen kaarteen alussa. Se pääsi muiden matkaan, lähti viimeisen kierroksen alussa tien päälle ja jatkoi Die Kaiserinin perässä. Se tuli myös vahvasti ja nousi kolmanneksi.

 

Toto75-7: Kärkeen kiihdyttänyt suosikki Willow Pride veti Tammavaltikkaa maaliin asti. Se sai rauhoittaa kympin avauksen jälkeen ja irtosi lopussa vaivattoman oloisesti 20 000 euron voittoon, joka tuli 2140 metrillä ajalla 13,7a.

Mika Forss ajoi Markku Niemisen valmentamaa 5-vuotiasta Willow Pridea, jonka on kasvattanut ja omistaa Jyrki Ojasen I.M.T.-Talli Oy.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.