TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 5 Run For Royalty, 23,57%, 2,58 euroa

T5-2: 6 Grainfield Emma, 19,16%, 9,07 €

T5-3: 2 Artico Zack, 36,41%, 19,37 €

T5-4: 4 Vokkeni, 37,90%, 26,18 €

T5-5: 8 Mr Big Money, 30,73%, 33,93 €

Vaihto: 97 309,87 €

Teivossa vuoden 2017 kriteriumin voittaneen oriin uralle on osunut paljon vastoinkäymisiä, mutta tiistaina ongelmista ei ollut tietoakaan, kun se palasi hallitun keulasoolon päätteeksi saman radan voittajakehään.

Run For Royaltyn meno näytti kepeältä heti lähtökiihdytyksestä alkaen, kun Pekka Korpi kaasutteli oriilla heittämällä keulapaikalle. Sen jälkeenkin hevosen askel näytti pontevalta.

Ensimmäisen kierroksen väliaika oli 17,5, mutta sen jälkeen vauhti kiihtyi selvästi, eikä Korpi ruvennut suuremmin oriin menoa pidättelemään.

Run For Royalty kaarsi lumisateen keskeltä maalisuoralle selvässä johdossa, jota se viimeisten satojen metrin aikana vielä kasvatti. Oriin ensimmäinen ykkössija vuoden 2018 elokuun jälkeen tuli lopulta selvällä marginaalilla. Voittoaika oli 15,9ake.

”Hevonen lähti hyvin, vaikka on tällainen raskas keli. Se oli kyllä hyväntuntuinen”, Korpi kehui hevosta radan voittajahaastattelussa. ”Se meni nyt tosi helposti. Tämä on tuntunut aika hyvältä. Koitettu treenata nätisti, että pysyy paikat kunnossa. Kun on tullut kesäkelit ja saatu kesäkengät, tuntuu tulleen pykälä lisää.”

Run For Royalty siirtyi Korven treeniin viime kesän loppupuolella. Sitä ennen hevosta treenasi yhdessä puolisonsa Michaela Borupin kanssa oriin kasvattanut ja omistava Mathias Furuhjelm.

Taustajoukot olivat monien murheiden jälkeen todella tyytyväisiä hevosen esitykseen.

”Kyllä hienolta maistuu kaikkien vastoinkäymisten jälkeen”, Furuhjelm iloitsee. ”Pekka on tehnyt hyvää työtä, että on saanut hevosen tuolle mallille. Oli sitä ilo katsoa, kun ravi on taas kohdillaan ja meno hyvännäköistä. Täydet pisteet Pekalle.”

Run For Royalty on väläytellyt luokkaansa kriteriumvoiton jälkeenkin, mutta etenkin viime vuosi oli ohdakkeinen, sillä startteja kertyi vain yksi. Vielä toissa vuonna ori selvitti tiensä Suur-Hollola –ajon finaaliin oltuaan välierässä toinen Atupemin jälkeen.

Vaikka ongelmat ovat ainakin toistaiseksi selätetty, ovat ne muuttaneet Furuhjelmia varovaisemmaksi odotusten suhteen.

”Luultavasti niitä tulee aina uusia”, hän nauraa. ”Sillä ei ole koskaan ollut mitään vakavaa, vaan kyse on ollut pienistä ongelmista. Onneksi ei ole ollut mitään isompaa. Kyllähän se voi vielä tehdä mitä vaan, jos terveyttä piisaa. Nyt se näyttää olevan hyvällä mallilla, joten täytyy koputtaa puuta.”

Suur-Hollola –ajossa on tarkoitus kokeilla tänäkin vuonna, jos kaikki menee hyvin, mutta varsinaisia tähtäimiä kaudelle ei ole vielä asetettu. Ne asetetaan sen mukaan, miltä hevosen meno alkaa kesää kohti mentäessä näyttää.

”Suunnitelmat ovat Pekan käsissä, ja tietysti hevosen ehdoilla mennään. Sitä on oppinut nöyryyttä, että turha on pullistella. Toivoo vain, että kaikki menee hyvin ja haaveilee tulevaisuudesta.”

Run For Royalty on Furuhjelmille ja Borupille tärkeä hevonen. Se on paitsi menestynyt myös luonteeltaan erittäin mukava.

”Se on kiltti kuin mikä ja todella helppo ajettava. Monta vuotta se oli aivan mahtava työkaveri, niin kuski kuin hevonen olivat aina hyvällä tuulella lenkiltä tullessa. Todella miellyttävä hevonen. Pekan treenissä siihen on tullut ehkä lisää virtaa, mutta se ei ole ollenkaan huono piirre.”

Vaikka Run For Royaltyn tasoisen hevosen kanssa haaveet siintävät suurkilpailuissa, oli Teivon illassa tullut voitto erittäin makoisa taustajoukoille. Erityisen hyvältä se tuntui siksi, että hevosen tyyli miellytti.

”Olen aina sanonut, että en koskaan katso, onko kyseessä isot ravit vai iltaravit. Jos hevonen näyttää hyvältä ja pärjää, se tuntuu aina hyvältä. Olen joskus huutanut ja heilunut hevosen voitettua viimeisen lähdön Kouvolan iltaraveissa. Joskus se vain tuntuu hyvältä, että onnistumisia tulee pitkän työn jälkeen. Tämä päivä oli sellainen. Tästä on hyvä jatkaa.”