Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 7 Staro Jersey Side 4,31 %, 16,90 e

Toto5-2: 6 Greytail Eric 18,15 %, 39,50 e

Toto5-3: 9 Vaellus 73,96 %, 41,90 e

Toto5-4: 12 Flying Heel 1,25 %, 1635,30 e

Toto5-5: 10 Polara 51,32 %, 2102,50 e

 

Vaihto: 67 929,30 euroa

Ylivieskan perjantairavien rivi alkoi yllätyksellä, kun Staro Jersey Side onnistui ensimmäisen kerran Suomessa. Se ei saanut mitään ilmaiseksi ja oli varmasti lähdön paras hevonen.

Toto5-1: Vuoden verran Antti Ala-Rantalalla ollut Staro Jersey Side teki edellisessä kilpailussaan jo kovan ajan 12,4a, mutta totosijat ovat olleet vaikeilla juoksuilla tiukassa. Nytkin kiertämistä riitti, kun ensimmäinen kaarre taittui kolmatta rataa ja seuraava kilometri johtohevosen rinnalla, mutta kahdeksanneksi eniten merkitty 6-vuotias ruuna jyräsi väkivahvasti voittoon tuloksella 15,2a/2100 metriä.

“Tämä on todella kuuma hevonen, eikä tässä ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin antaa sen mennä. Kuski on vähän kuin matkustaja alkumatkan”, Antti Ala-Rantala korosti.

“Se ei ollut tietyllä tavalla niin kahjo kuin välissä oli, mutta parijonossa välit meni kiinni ja pakko oli ajaa kuolemaan. Toiselle ringille lähdettäessä tuli olo, että johtohevonen ei kovin kauaa pysty vastaamaan. Tuossa takasuoralla ajattelin, että nyt laitetaan vaan pökköä pesään, että päästään keulaan. Korvat oli vielä kiinni ja laput ylhäällä. Kun päästiin keulaan, niin korvia vaan auki, ja loppusuoran alussa kun vedin laput ja pikkuisen pidin ääntä, niin pakeni kyllä ihan todella mahtavasti.”

Keulasta taipuneen Rock On Roofin takaa viimeisen takasuoran alkupuolella vapaasti ulos päässyt Wille Caramell seurasi hieman Staro Jersey Sidesta jääneenä toiseksi, ja Global Treasure kiri neljännestä parista kolmanneksi. Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Decamerone pilasi laukkaan jo alkuvaiheessa.

 

Keskisen rata-alueelle iskenyt myrsky keskeytti ravit avauskohteen jälkeen noin 20 minuutin ajaksi.

 

Toto5-2: Loppusuoran alussa toisesta parista ulkoa kiriin päässyt Greytail Eric puristi niukkaan voittoon. Kolmanneksi eniten merkitty ruuna ravasi sadekuuron jälkeen 2600 metriä aikaan 18,3a.

“Kunto on kohdillaan, ja juoksu meni oikein hyvin”, illan toisen voittonsa ajanut Hannu Hietanen iloitsi. “Luulin, että tulee varmemminkin ohi, mutta pikkaisen jäi siihen rinnalle sitten. Tuli kuitenkin ohi.”

Katja ja Kirsi Kosken kuusivuotias Greytail Eric aloitti tämän kauden vasta juhannuksena. Sillä oli ennen kauden avausosumaa kolmesta startista kolme muuta totosijaa.

Sisäradalta lähtenyt suosikki Keep Calm hakeutui nopeasti ulos ja kiersi kaarteen jälkeen johtoon. Se tuli hyvin perille ja hävisi vain vähän.

Starling Chick seurasi Keep Calmin takaa täyttä mahdollisuutta saamatta kolmanneksi täpärästi ennen Joana’s Roadrunneria, joka kiersi toisen kaarteen jälkeen neljännestä parista kuolemanpaikalle.

 

Toto5-3: Kohteiden pankki Vaellus täydensi Hannu Hietasen hattutempun. Se pääsi mukaan kärkiryhmään puolimatkassa etusuoralla ja jatkoi kolmannessa ulkona, josta ratkaisi maalisuoralla napakalla kirillä.

“Oikein tyylikkäästi”, Hannu Hietanen kuvaili. “Alussa jäätiin reilusti, mutta kun etusuoralla rinki ennen maalia saatiin kiinni, alkoi menemään sillä lailla, ettei ollut mitään hätää. Voitti helposti.”

Vaellus teki 2160 metrillä ajan 26,5. Kahdeksanvuotiaan oriin valmentajan Timo Vääräsen mukaan se oli vähän nuutunut.

“Oli kesän kovin viikko hyppyhommissa yllättäen, mutta perusluokka riitti tänään”, Vääränen totesi.

Tammoja on ollut Vääräsen mukaan kaikkiaan 50, eikä siinä joukossa ole yhtään omistajien omaa tammaa.

Toisen kaarteen jälkeen neljänneltä sijalta toiselle radalle ilman vetoapua noussut Hilpetööri painui loppukaarteessa keulaan ja piti toiseksi ennen perässään pitkään juossutta Jyllätystä.

Ensimmäiseltä takasuoralta johtanut Carmikas laukkasi loppukaarteen alussa. Hetkeä myöhemmin hyppäsi takasuoralla kolmannesta sisältä toiseen ulos vaihtanut Rillakka.

 

Toto5-4: Lyhyen matkan tasoitusajon suosikki George Birdland pääsi kaarteen jälkeen kolmannelta radalta kärkeen, mutta se ei jaksanut pitää paikkaa loppuun asti.

Voiton vei kahdeksanneksi eniten pelattu yllättäjä Flying Heel, joka selvisi sujuvasti toiseen pariin ulos ja lähti siitä kiriin kierroksen täytyttyä. Ajaksi tuli 15,8.

“Kyllä se näytti siltä, että pojilla oli jo kaikki pelissä, kun tultiin maalisuoralle, ja minä odotin, että kun laput vedän, niin Flying Heel tulee perille asti”, Pentti Heikkilän 11-vuotiasta ruunaa ajanut Keijo Hakala kertasi.

“Sillä on ollut huonoa tuuria lähtöpaikkojen suhteen, eikä se ole kaikista nopein lähtemään. Kurveissa on pikkaisen vaikeata, mutta kun saadaan etukengät pois, se aina parantaa.”

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Gustav K. tsemppasi rehdisti perille ja työntyi myös George Birdlandin ohi täpärästi toiseksi. Ranch Movie Star laukkasi ensimmäisessä kaarteessa.

 

Toto5-5: Illan päälähtö meni odotetusti Polaralle, joka kiersi takasuoralla toisesta ulkoa johtaneen Koskelan Akselin rinnalle ja runttasi päätössatasella varmasti ohi.

 

Lue Ruunaruhtinas-kilpailun ensimmäisen osalähdön tapahtumista lisää täältä.