Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 10 Svartsjöfax 0,46 %, 17,98 e

Toto75-2: 2 Batman Godiva 16,28 %, 88,55 e

Toto75-3: 10 Joriini 16,82 %, 624,26 e

Toto75-4: 6 Amorce Savage 7,23 %, 5682,99 e

Toto75-5: 3 Raggari 28,80 %, 14982,44 e

Toto75-6: 5 Chief Orlando 35,09 %, 41201,71 e

Toto75-7: 4 Conny Sisu 20,42 %, ei täysosumia

 

Voitto-osuudet:

6 oikein 204,83 euroa

5 oikein 10,11 euroa

 

Vaihto: 273 312,46 euroa

Kaustisen Ravilauantain pääpeli käynnistyi jättiyllätyksellä, kun alle puolen prosentin kannatuksen kerännyt Svartsjöfax paransi ennätystään melkein neljä sekuntia ja alitti mailin kisassa valiorajan ajalla 23,7a.

Toto75-1: Teemu Okkolin latasi Turbo-Jytkyllä kaiken alkuun ja piti johtopaikasta kiinni 18,5-vauhtisessa avauksessa, kun lähes 70-prosenttisesti merkitty Humiseva nousi sen takaa jo kaarteessa toiselle radalle ja Vilivillis tuli kolmatta rataa voimalla eteenpäin.

Vilivillis laukkasi etusuoran alussa, minkä jälkeen tilanne rauhoittui hieman. Raju alku vaati kuitenkin veronsa, ja Turbo-Jytky jäi alakynteen jo loppukaarteessa. Rinnalta otteen saanut Humiseva kaartui maalisuoralle kärjessä, mutta senkin eväät olivat jo ehtyneet.

Takasuoralla viidennestä ulkoa selässä kolmannelle radalle lähtenyt Svartsjöfax käänsi maalisuoralle tultaessa omaan kiriin ja ratkaisi aika varmasti.

“Tämä meni tosi hyvin, kun lämmitin hevosta, eikä tämä ollut mulle niin suuri yllätys”, ohjissa ollut Esa Holopainen paljasti.

Svartsjöfax on 10-vuotias Liisingin poika, jolle voitto oli kauden kolmas. Tätä ennen sen paras aika oli edellisessä startissa laukanneena syntynyt 27,4 täyden matkan voltissa.

“Löin sen alumiinikenkään, ja ehkä se paranti sitä paljon”, valmentaja Kyösti Långström iloitsi.

Alussa lyhyesti laukannut Erehys selvisi Svartsjöfaxin perään kuudenteen ulos ja nousi sen kannoilla toiseksi. Kolmannesta sisältä myöhään vapaille löytänyt Jumiini spurttasi Erehyksen kupeelle kolmanneksi.

 

Toto75-2: Kati Lindsbergin valmennukseen viime syksynä tullut Batman Godiva debytoi Suomessa täydellisellä esityksellä. Hannu Torvinen ajoi sen avauspuolikkaan täyttyessä voimalla johtoon, piti tempon tasaisen hyvänä ja kannusti sen 10,5-lopetuksen myötä ylivoimavoittoon tuloksella 12,7a/2100 metriä.

Noin 800 jäljellä neljännestä parista hyökännyt Staro Moschino kiersi takasuoralla Batman Godivan rinnalle ja heitti tiukan haasteen, mutta oli pitkällä loppusuoralla aseeton ja jäi selvästi toiseksi.

“Lämmityksessä kävin ekan kerran ajamassa hevosta. Oikein hyvän tuntuinen, ja varsinkin kun ajaa kovaa, se muuttuu kyllä edukseen”, Hannu Torvinen kehui. “Tänään nähtiin, että hevonen on oikein huippuhyvä, kun pystyi noinkin hyviä hevosia pitämään takanaan ja vielä Staro Moschinolle pystyi vastaamaan tosi helposti.”

Kati Lindsbergin mukaan 5-vuotias ori on treenannut hyvin, mutta ongelmiakin on ollut.

“Siinä on ollut kaikennäköistä, muun muassa jalkahommaa, ja sen kanssa on painittu päivittäin. Huomenna on kiinnostava katsoa, vieläkö on kintut alla”, Lindsberg huomautti.

Kolmanneksi eniten peliä keränneen Batman Godivan omistaa Kurko-Talli Oy, jossa ovat mukana Erkki Rantakangas ja Janne Kujala.

Toisessa ulkona matkannut Ambrogio kiersi viimeisellä takasuoralla Staro Moschinon jälkeen tämän taakse uudestaan toiseen ulos, josta seuraili hajuraon päässä kolmanneksi.

Niukka suosikki Quite Special eteni kaarteen jälkeen kolmannelta radalta toiselle ilman vetoapua, josta se taipui jo kierrosta myöhemmin.

 

Toto75-3: Kylmäveristen kovassa tasoituksessa onnistuneen juoksun saanut Joriini spurttasi maalisuoran selvästi parhaiten. Kolmanneksi eniten pelattu ori ravasi 3120 metriä aikaan 26,8.

Joriini sai takamatkalaisista parhaan startin ja eteni neljänteen ulos, jossa se pysyi, kun takaa lähdettiin reissuun jo ennen puolimatkan krouvia.

Väylä vapauteen aukeni, kun kolmantena hevosena kolmatta rataa kiertänyt Tuurin Toivo laukkasi viimeisen kierroksen alkupuolella. Joriini pääsi nousemaan sen paikalle, jatkoi loppukaarteen alussa Metkutuksen perässä neljännelle radalle ja pudotti sen lopussa varmasti toiseksi.

“Joriini ei ole koskaan tätä matkaa vielä juossut, mutta se on ollut vahvan tuntuinen ja ajattelin, että kyllä sen pitäisi se mennä”, Hannu Hietanen kertoi. “En tahtonut kuitenkaan lähteä ensimmäiseksi vetämään kolmannen radan jonoa, ja se oli kyllä oikea päätös. Päästin sitten Tuurin Toivon tilalle nousemaan sen paikalle, ja aikaisin näki kyllä, että muilla oli käsky päällä ja tämä tuli hyvän tuntuisesti.”

Joriini on mennyt 10-vuotiaana selvästi eteenpäin, ja sen voittosumma nousi nyt yli 100 000 euron. Hannu Hietanen vahvisti, että kuninkuuskilpailu on suunnitelmissa.

Johtopaikalla juossut Wauhti ei pystynyt vastaamaan ulompaa vahvasti kirineelle kaksikolle, mutta kesti kolmanneksi ennen toisesta ulkoa vasta lopussa tilaa saanutta Jyllätystä ja kuolemanpaikalta hyvin tsempannutta Iikoria.

Lähdön suosikki Larvan Hurmos lähti 1600 metriä ennen maalia Metkutuksen eteen vetämään kolmannen radan jonoa. Se kiersi loppumatkan ulkona ja antoi maalisuoralla jo vähän periksi.

 

Toto75-4: Juoksun onnistuminen oli avainasemassa myös lämminveritammojen kolmen kilometrin tasoituksessa. Toista rataa tasaisesti kolmanteen pariin edennyt Amorce Savage juuttui viimeiselle kierrokselle lähdettäessä pussiin, mutta kiriväylä löytyi kreivin aikaan loppusuoran alussa ja terävä loppuriuhtaisu kantoi vielä varmasti ykköseksi.

Tuloksella 16,9/3120 metriä tullut voitto oli 6-vuotiaalle Amorce Savagelle kauden ensimmäinen. Se juoksi välistartin keskiviikkona Hankasalmen montéssa, jossa ei tullut menestystä, ja se oli viidenneksi pelatuin.

“Aika syvällä varjojen mailla on hevosen kanssa pitkään oltu, mutta viimein onnistui”, Tuomas Pakkanen huokaisi. “Se tahtoo olla treenissäkin liian innokas, niin on koitettu löytää sille uutta rytmiä. Sitä on ratsastettu ja ajettu montéa, jos se sitä kautta vapautuisi. Ite olen uskonut hevoseen koko ajan. Minusta siinä on niin paljon kapasiteettia, että jos vaan saadaan se oikein hyväksi, niin se pystyy parantamaan vielä tosi paljon.”

Alun laukan jälkeen kuudenteen ulos edennyt Darena lähti reilu kierros jäljellä selässä kolmannelle radalle, jatkoi päätöspuolikkaan käynnistyessä ilman vetoapua ja puristi tasaisen hyvin toiseksi. Kärjen takaa vapaille hakeutunut Deal Boost kiri kolmanneksi ennen Arvika by Knightia, joka kiersi päätöstuhannen ensimmäisellä puolikkaalla neljännestä ulkoa kuolemanpaikalle.

Toisen kaarteen alussa johtoon edennyt Chris Crystal antoi selvästi periksi. Outfield Olga taipui sen rinnalta. Neljännessä sisällä matkannut suosikki Winds Of Change tuli tasaisesti.

 

Toto75-5: Niukka suosikki Raggari ei pysynyt mailin kiihdytyksessä nopeimpien mukana, mutta Santtu Raitala löysi sille juoksupaikan neljännestä parista ulkoa, josta kirin aika koitti takasuoran avautuessa.

Raggari pääsi loppukaarteessa vielä vähäksi aikaa toiseen ulos, josta se rutisti 21,5-lopetuksessa ohi pääosin kuolemanpaikalla juosseesta Koverista. Kun matkallakin pidettiin vauhtia, voittoajaksi kirjattiin 6-vuotiaan ruunan ennätys 22,5a.

“Lähtö ei mennyt ihan sillä tavalla, niin kuin suunniteltiin. Siinä oli enemmän mutkia matkassa, mutta tämä on vähän juossut hevonen ja ihan hyvä, että saatiin rutiinia monipuolisesta kilpatilanteesta”, Santtu Raitala huomautti. “Se on vajaat 50 000 euroa juossut rahaa 18 lähtöön. Se on näyttänyt, että sillä on hyvät lahjat, kun kaikki on vaan kondiksessa.”

Voitto oli päivän toinen niin Santtu Raitalalle kuin valmentaja Antti Ojanperällekin. Kevinin Tähti vei ravien avauslähdön.

Johtopaikalla juossut Turon Linda sijoittui edellisille jonkin verran hävinneenä kolmanneksi ennen loppukaarteessa taustalta uloimmas noussutta Enon Vilppiä. Kolmannelle radalle juuttunut Råger laukkasi ensimmäisen kaarteen jälkeen.

 

Toto75-6: Festivaaliajossa ei nähty kahden huippuhevosen kamppailua, kun Iikka Nurmonen joutui ottamaan uloimmalta paikalta lähteneellä Next Directionilla alun varovasti. Chief Orlando esitti sen sijaan täydellisen soolon ja pudotti Nikulan rataennätyksen uusille sekuntiluvuille aikaan 10,4a.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Toiseksi eniten pelattu Conny Sisu eteni päätöskohteen 3100 metrillä keulaan ensimmäisen kaarteen jälkeen, sai sitten painetta pitkin matkaa Sahara Rougelta ja viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa iskeneeltä Gute Bandilta, mutta kesti kaiken ja tiivisti vain tahtia loppua kohden.

Voitto tuli kovalla ajalla 14,2a, joka alittaa kategorian Suomen ennätyksen, mutta Dimitri Ahlgrenin valmentama 7-vuotias Conny Sisu kilpailee Ruotsin rekisterissä eikä sen tulos ole siten tilastokelpoinen. Volttilähetyksellä ennätys on Millstone’s Eagerin nimissä Harper Hanoverin lähdön voiton yhteydessä syntynyt 13,6.

“Pitkäksi meni kiihdytys ja reipasta mentiin sen jälkeenkin, mutta hevonen meni herkän tuntuisesti. Se on ollut tosi hyvässä vireessä jo pitkään”, ohjastaja Ari Moilanen kiitteli. “Tämä on tosi lahjakas hevonen, ja nyt se on taas sellainen, mitä sen kuuluu olla. Siltä löytyy myös spiidiä lyhyelle matkalle, ja tämä on hyvin monipuolinen hevonen.”

Gute Band puristi myös hyvin perille ja oli puolittain kupeella toinen selvästi ennen kärjen takaa pudonnutta Elliot Webiä.

Taaempaa ulkokautta yrittäneiden kirit tyrehtyivät lähes järjestään, eikä suosikki Obrigadokaan pystynyt nousemaan taistoon. Sen takaa loppukaarteessa kaikkein uloimmas lähtenyt Pascha Tilly tuli takaa selvästi parhaiten ja kiri napakasti neljänneksi.