Jyväskylässä ajettiin ennen tiistain Toto65-kierrosta kaksi karsintalähtöä Tammaderbyyn, joka on Kasvattajakruunujen tavoin ohjelmassa ensi viikon lauantaina.

Tammaderby on tarkoitettu 5- ja 6-vuotiaille suomenhevosille. Tasoerot ovat melkoisia, mutta ei välttämättä eri ikäluokkien parhaiden kesken.

Karsintojaan hallinneet Huima Lento ja Lumi-Oosa tunnetaan ennen kaikkea viimeisimpinä Villinmiehen Tammakilvan voittajina. Lähtökohdat tähän kilpailuun ovat kuitenkin erilaiset, sillä Huima Lento tuli mukaan lähes neljän kuukauden tauolta.

“Sillä oli jotain vaivaa, kun ei se normaalisti ole sellainen, että laukkailee. Ja sen jälkeen tauko venyi vähän pitemmäksi, kun ei ollut mitään järkeviä lähtöjä sille”, valmentaja Noora Rinne-Nirva taustoitti. “Ihan hyvältä näytti, kun kuitenkin vasta toinen kerta elämässään hokkikengässä. Toivoinkin, että saisi tässä startin alle, että finaaliin olisi sitten vähän parempi.”

Huima Lento sai vetää alusta asti täysin rauhassa, ja varma voitto tuli 2140 metrin kisassa vaatimattomalla ajalla 33,3a. Vain päätöspuolikas taittui niukasti tähtilukemiin. Vuotta nuorempi Lumi-Oosa paineli sitä läpi koko matkan, kun ajaksi kirjattiin 29,6a.

“Hevonen oli vähän yli-innokas jostain syystä koko päivän. Se ei näin topakka ole aikaisemmin ollutkaan. Hyvin tuli kuitenkin loppuakin ja hyvä oli”, Harri Kotilainen kuvaili. “Hissun kissun oltu viime startin jälkeen. Startti voi viedä vähän eteenpäin ja aukaista paikkoja, mutta olisi tämmöinenkin, niin hyvä.”

Karsintoihin oli ilmoitettu alunperin kuusitoista tammaa, mutta kun kummastakin erästä jäi yksi pois, lopulta molemmista lähdöistä karsiutui vain yksi yrittäjä. Voittajat kuittasivat 3000 euroa, ja finaalissa paras palkitaan 15 000 eurolla.

Tiistain ravien muista tapahtumista voit lukea Toto65-seurantajutusta.

Tammaderbyn ratajärjestys

1 Huima Lento

2 Oi Emma

3 Lumi-Oosa

4 Villimissi

5 Ciiran Tähti

6 Kaino Helmi

7 Ohran Karpalo

8 No Joo

9 Tulipallo

10 Isosalon Kiira

11 Satinkuti

12 Liekin Lumo