Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 6 Turelius 6,25 %, 4,48 e

Toto75-2: 1 Leon Coger 37,21 %, 10,19 e

Toto75-3: 7 Anni Sue 22,84 %, 35,84 e

Toto75-4: 10 Vappuäijä 35,71 %, 65,65 e

Toto75-5: 9 Zo Zo Hoss 13,77 %, 237,69 e

Toto75-6: 1 Tähen Toivomus 49,35 %, 325,31 e

Toto75-7: 4 T.Rex 26,19 %, 453,30 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 453,30 euroa

6 oikein 6,59 euroa

 

Vaihto: 269 936,52 euroa

Ravilauantain pääpeli käynnistyi Porissa heti suurkilpailulla, kun 5- ja 6-vuotiaat suomenhevoset kohtasivat Satakunta Seniorissa. Suuri suosikki Vixus joutui tyytymään kakkossijaan, kun Turelius pysyi edellä koko matkan ajan.

Toto75-1: Turelius sai takamatkan hevosista parhaan startin ja eteni takasuoralla johtavan Lilyn kantaan, josta se nousi kierros jäljellä toiselle radalle.

Vauhti kiihtyi samassa entisestään, ja Turelius painui jo kaarteessa kärkeen. Kolmas puolikas taittui hulppeasti 1.20:n pintaan. Tahti laantui siitä, mutta välispurtti teki tehtävänsä eikä ohittajia ilmaantunut.

Risto Tupamäki ajoi Eero ja Ilkka Laitisen Tureliusta, joka kuittasi 12 000 euron ykköspalkinnon ennätyksellään 23,4/2140 metriä. Turelius on pärjännyt ikäluokkalähdöissä, mutta yli 100 000 euron voittosumman kerännyt ori saavutti nyt ensimmäisen voiton suurkilpailuissa.

“Ei uskallettu panna lappuja sille tuohon volttiin, niin vähän oli sellainen nahkea kuitenkin”, Janne Soronen sanoi Vixuksesta.

Suureksi suosikiksi luotettu Vixus oli hieman yli 76-prosenttisesti merkittynä koko Toto75-kierroksen pelatuin hevonen. Muita oli pelattu melko tasaisesti, mutta Turelius oli toiseksi pelatuin.

Alussa lyhyesti laukannut Herra Heinämies pääsi pian Vixuksen perään ja seurasi kolmanneksi ennen Lilya ja Vixeliä. Ypäjä Luotsi laukkasi lähtöön.

 

Toto75-2: Sisältä johtopaikan pitänyt suosikki Leon Coger hallitsi mailin pyrähdystä maaliin asti. Tasaisen reippaalla vedolla syntyi 7-vuotiaan ruunan ennätys 12,0a.

“Tosissaan jouduttiin satsaamaan, mutta heti kun tuo kurvi tuli, tiesin ettei ole mitään hätää”, Emma Väre kuvaili kiihdytystä. “Leon Coger rauhoittuu aina keulaan, kun toinen jää rinnalta pois. Se oli koko ajan tosi hyvän tuntuinen, ja odotin vaan, etten päästä Mikaa selästä liian aikaisin ulos. Viimeiset metrit oli jo ihan helppoa.”

Leon Cogerin alussa haastanut Sunbeam mahtui kaarteessa pudottamaan sen taakse. Sunbeam sai maalisuoralla tilaa, muttei pystynyt enää haastamaan ja seurasi varmasti toiseksi ennen kolmannesta sisältä kiertelemättä tullutta Popea, jolle jäi jonkin verran voimia jäljellekin.

Taaempaakin kirittiin, mutta kun selät eivät ensin vetäneet, tehtävästä tuli kärkisijoja ajatellen mahdoton.

 

Toto75-3: Vauhtijuhlat jatkuivat lämminveritammoille rajatussa rahasarjassa, jossa Luna De Paris kiihdytti johtopaikalle luovuttaakseen sen kaarteen jälkeen Annie Suelle. Toista rataa seuraavana tullut suosikki Justine Case jatkoi 1.09-vauhtisen avauspuolikkaan jälkeen toista rataa voimalla eteenpäin ja pääsi takasuoran lopulla keulaan.

Justine Case paineli innokkaasti ja piti tempon sen verran hyvänä, että sisäradalta pääsi vapaasti ulos. Maalisuoran alkupuolella kiriinsä iskenyt Anni Sue pystyi kiristämään vieläkin tahtia ja erkani selvään voittoon hurjalla 2100 metrin ajalla 12,7a. Anni Sue oli toiseksi pelatuin.

“Kun ajattelin, että on täysi matka ja avaus kuitenkin aika reipas ja vielä ennakkoon kovin vastustaja tuli kysymään keulaa, niin se annettiin pois”, Antti Lahtisen tammaa ajanut Juha Länsimäki perusteli. “Tapsa ajoi reilusti alta pois ja oli reilu kilvanajo, mutta tamma vaihtoi kyllä niin helposti rytmiä, ettei ollut epäselvyyksiä sen jälkeen, kun käänsin sen vapaalle. Se voitti ihan ajamatta.”

Luna De Paris puristi yhtä varmasti toiseksi, mutta Justine Case antoi päätössatasella selvästi periksi. Muut saavuttivat suosikkia, ja matkalla kuudennessa sisällä juossut Tequila Arette työntyi viime hetkillä kolmanneksi.

 

Toto75-4: Kylmäveristen haastajadivisioonan karsinnassa riitti tapahtumia, mutta lopulta suosikki Vappuäijä ehti ensimmäisenä linjalle.

Kaarteen selässä kolmatta rataa kiertänyt Vappuäijä häiriintyi etusuoralla hieman laukkaavista vastustajista, mutta selvisi sitten kolmanteen pariin ulos, johon jäi jatkossa pussiin, kun takaa lähdettiin reissuttamaan kolmatta rataa.

Kierros ennen maalia Antti Ojanperä teki rohkean ratkaisun ja käänsi Vappuäijän sisäradan jonoon. Se osoittautui kuitenkin virheeksi, sillä edessä mennyt vastustaja taipui ja suosikki vajosi sen mukana taaemmas.

Väylä vapauteen aukesi loppukaarteessa. Vappuäijä hakeutui välittömästi reilusti ulospäin, kiri suoran ylivoimaista vauhtia ja ehti 28,5-lopetuksessa voittoon tuloksella 25,8a/2600 metriä.

“Vähän toisinkin olisi voinut ajaa. Vappuäijä tuli tosi lujaa, mutta ei tiennyt, voittiko se, kun toinen oli niin sisällä. Kuski ei niinkään olisi ansainnut tänään voittoa, mutta hevonen kylläkin”, Antti Ojanperä ruoti suoritustaan.

Kolmannen kaarteen jälkeen toisesta ulkoa kolmannelle radalle noussut Riipinen kiersi loppumatkan ilman vetoapua. Se oli maalisuoralla jo kiinni voitossa, muttei aivan pystynyt pitämään.

Alussa pakitellut Manionni kiri tasaisesti kolmanneksi ennen Morisonia, joka lähti ensimmäisellä takasuoralla takaa reissuun ja eteni seuraavan kaarteen jälkeen kuolemanpaikalle.

Viimeisen takasuoran alussa taustalta hyökännyt Tutun Impi kiri kärkikamppailuun, josta laukkasi maalisuoralla Antti Ala-Rantalan mukaan jo väsyneenä. Larsman taipui keulasta.

 

Toto75-5: Takarivistä lähtenyt Zo Zo Hoss sai reipasvauhtisessa pronssidivarin karsinnassa mainion juoksun kolmannessa parissa ulkona, josta se kiersi loppukaarteeseen mentäessä kärjen rinnalle.

Kiihdytyksessä johtopaikan vallannut suosikki Freelancer tuli hyvin perille asti, mutta Zo Zo Hoss runttasi vähän ennen maalia ohi.

“Vauhti oli hyvää, niin kuin tänään on ollut joka lähdössä”, Tommi Kylliäinen painotti. “Hevonen on kilpaillut koko ajan hyvässä kunnossa, mutta sillä on haastavia paikkoja ja aina ei ole juoksut ja ajotkaan ihan onnistuneet. Tämä vaatii kuitenkin vähän apua juoksussa. Lopussa oli tiukkaa, mutta maalin kohdalla oli tieto, että pikkuisen ennen Ollin hevosta oltiin maalissa.”

Matias Salon valmentama Zo Zo Hoss paransi ennätystään 1600 metrin kisassa kymmenyksellä aikaan 11,6a. Se oli kolmanneksi eniten merkitty kilpailija.

Freelancer oli hyvä toinen ennen Little Easya, joka siirtyi maalisuoralla kärjen takaa toiseen ulos ja seurasi aivan tuntumassa. Kolmannesta sisältä suoran alussa jyrkästi neljännelle radalle hakeutunut Juliet Ale spurttasi neljänneksi.

 

Toto75-6: Suomenhevosten Kultaloimeen selvänä suosikkina laitettu Tähen Toivomus lähti sisältä hyvin ja torjui haastajat, joista A.T. Veeti puolusti puolestaan paikan toisella radalla ilman vetoapua.

Avaus oli hurjasti 16,5-vauhtinen, mutta Tähen Toivomus sai sen jälkeen vetää mieleistään tahtia ja irrotti lopussa selvään voittoon. Se vei kymppitonnin voittorahat 2100 metrin matkalla suomenhevosten kauden kärkiajalla 22,0a.

“Tähen Toivomus on vähän herkkä tuossa siivekkeen takana, ja vähän se meinasi hermoilla nytkin siinä, kun menin vähän aikaisin puomiin ja auto meni aika hiljaa”, Henri Bollström kuvaili kriittisimpiä hetkiä. “En kuullut avauspuolikasta ollenkaan, mutta hevonen meni vielä suht herkän tuntuisesti sen ja tuntui muutenkin jättihyvältä koko matkan ajan. Hevonen on ollut mahtikunnossa pitkään, mutta nyt se oli vielä parempi kuin aikaisemmin.”

Kahdeksanvuotiaan oriin osaomistajan ja valmentajan Pauli Raivion mukaan sille tehtiin kolmen viikon tauon aikana lihashuoltoa.

“Nyt hevonen oli vetreä”, Pauli Raivio iloitsi. “Kun tuli taukoa, ensi lauantaina ajetaan Erkon Pokaali ja sitten pidetään taas taukoa. Rovaniemelle lähdetään Kirppu-ajoon, jos hevonen on silloin kunnossa.”

Ensimmäisessä kaarteessa Tähen Toivomuksen taakse pujahtanut Larvan Hurmos sai tulla lopussa vapaasti ja pinnisti toiseksi niukasti ennen A.T. Veetiä ja Pyörylän Paronia, joka ei päässyt yrittämään kolmannesta sisältä.

Alun kolmatta rataa kiertänyt Josveis pääsi ensimmäisellä takasuoralla toiseen pariin ulos, josta se oli ratkaisuvaiheessa ponneton.

 

Toto75-7: Lämminveristen pääkilpailu ratkesi pitkälti kiihdytykseen. T.Rex onnistui ohittamaan sisäpuoleltaan lähteneet, sai paikkojen selvittyä vetää rauhassa ja hallitsi vaivatta maaliin saakka.

Mika Forss tuuletti T.Rexin ohjissa 12 000 euron voittoa, joka tuli 2100 metrin kisassa ajalla 12,7a. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama 9-vuotias ruuna oli Kultaloimen suosikki.

 

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.