Suomenhevosten finaalin lähtöratajärjestys

1 Kaino Helmi
2 Kopran Tuuli
3 Lumi-Oosa
4 Ciiran Tähti
5 Leikillä
6 Taikatulen Liekki
7 Oi Emma
8 Virin Varpu
9 Valkia
10 Nevan Neito
11 Pirttilän Olga
12 Tuutinki

Villinmiehen Tammakilvan finalistit ratkottiin suomenhevosten puolella kahdessa lähdössä, joista kummastakin loppukilpailutiketin sai kuusi parasta.

Ensimmäisessä karsintakohteessa starttasi 5-vuotiaiden kilpailun suurin ennakkosuosikki Lumi-Oosa. Harri Kotilaisen suojatti menetti kärkipaikan kiihdytyksessä, mutta poimi sen 1. kaarteessa takaisin itselleen.

Jo varhaisessa vaiheessa Lumi-Oosa irtosi muista ja lipui ylivoimavoittoon. Markku Lumiahon kasvattama ja omistama Lumi-Oosa teki vesikelissä voittotuloksen 29,0a/2100 metriä.

”Yllättävän helposti välimatkan piti”, Harri Kotilainen ihmetteli. ”Itse halusi puolireipasta mennä, enkä pidellyt sitä. Jonkin verran varoja oli maalissa. En kertaakaan käskenyt, vaan koko matkan meni korviaan pyöritellen.”

Lumi-Oosan emä Helmin Roosa voitti kisan vuonna 2009. Harri Kotilainen muisteli urallaan 28 voittoa 60 kisassaan napannutta tammaa.

”Roosalla oli vielä kovempi kilpailuhenki. Se vei alkumatkasta väkisin keulaan. Tällä alku ei varmaa. Varmaan Lumi-Oosa pystyisi kovaa lähtemään, muttei ymmärrä, joten joutuu ottamaan varman päälle.”

Kopran Tuuli veti kakkostaistossa pidemmän korren ennen Valkiaa, joka esitti vahvan laukanpaikkauksen. Finaaliin pääsivät myös Leikillä, Pirttilän Olga ja Tuutinki.

Toisessa karsintalähdössä Esa Holopaisen ohjastama Ciiran Tähti otti kärkipaikalta helpon voiton.

Seppo Suurosen valmentama Ciiran Tähti pisteli 2100 metrillä voittoajan 30,6a. L.M.V. Stable Oy on voittajan omistaja, kasvattajat ovat Niina Roponen ja Harri Voutilainen.

”Lahjakas hevonen on, joka ruvennut rauhoittumaan Sepsillä”, Esa Holopainen aloitti. Tamma on ollut meneväinen, jonka takia laukkoja tullut. Nyt se pääsi keulaan, jossa rauhoittui tosi hyvin. Auton takana vielä pelotti, kun oli tosi meneväinen. Aika paljon jäi varaa vielä.

Villinmiehen Tammakilvan voittamisen osaava Esa Holopainen lähtee Ciiran Tähden kanssa haastajana finaaliin.

”Lumi-Oosa näytti hyvälle, mutta uskon meidän kaiken onnistuessa jonkinlaisen vastuksen antavan.”

Suosikkina matkaan lähtenyt Virin Varpu laukkasi kiihdytyksessä ja uudelleen kirilenkin alussa, mutta pääsi viimeisenä finaaliin. Sen edellä maaliin tulivat mitalisijat vieneet Kaino Helmi ja Nevan Neito sekä Taikatulen Liekki ja Oi Emma.

Villinmiehen Tammakilvan finaalit ajetaan Lappeenrannassa 28. päivä syyskuuta. Suomenhevosten voittaja palkitaan 30 000 eurolla.

Tästä lukemaan lämminveristen karsintojen tapahtumat.

Ciiran Tähti voitti Villinmiehen Tammakilvan karsinnan keulasta.

Ciiran Tähti hallitsi kärkipaikalta. Kuva: Seppo Toivari