Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 1 Zigge Silvio 1,85 %, 69,60 e

Toto5-2: 6 Stricker 7,03 %, 367,40 e

Toto5-3: 2 Huvin Viku 75,31 %, 414,40 e

Toto5-4: 4 Majestic Man 33,26 %, 505,70 e

Toto5-5: 5 Party Hard 15,53 %, 1002,20 e

 

Vaihto: 84 806,10 euroa

Suurena suosikkina Porissa järjestetyn lämminveristen Suurmestaruuden ensimmäiseen karsintalähtöön startannut Jonesy joutui tyytymään kakkossijaan, kun loppusuoran avautuessa kolmannesta sisältä vapaasti ulos päässyt Zigge Silvio spurttasi tulisesti ykköseksi.

Toto5-1: Keskeltä rataa kiihdyttänyt Bret Boko valtasi johtopaikan, jonka se luovutti kaarteen lopussa Jonesylle. Avauspuolikas taittui niukasti alle kympin lukemiin, mutta Jonesy pysyi tällä kertaa rauhallisena ja toinen puolikas oli hyvinkin maltillinen.

Koko päätöskierros taittui tämän jälkeen tiukkaa tahtia, eikä takaa pystytty haastamaan kärkihevosia. Zigge Silviota ajaneella Tommi Kylliäisellä ei näin ollut kiirettä kiriin lähdön kanssa.

“Hyvältä paikalta finaaliin, kun oli näin vähän hevosia, mutta kyllä voitto yllätti”, Tommi Kylliäinen myönsi. “Aika hissukseen mentiin se toinen puolikas, ja uskon että se auttoi meidän hevosta. Se sai hengähtää vähän, ja tuli motivaatio oikein hyväksi. Tuolla 400 jäljellä tämä tuntui tosi hyvältä, ja ajattelin, että pitäisikö tässä kääntää. Sitten kun käänsin, hevonen lähti tosi hyvin ja tsemppasi maaliin saakka.”

Zigge Silvio oli vasta kuudenneksi pelatuin lähdössä, jossa oli lopulta seitsemän hevosta, kun T.Rexille kaavailtu tauko alkoi suunniteltua aiemmin. Voittoajaksi 2100 metrin matkalla tuli 12,9a.

Tommi Kylliäinen voitti Suurmestaruuden vuosi sitten Regent Zetillä, joka oli Zigge Silvion tavoin Jarno Kauhasen valmennuksessa.

“Nyt näyttäisi, että tämä on meidän kisa, mutta ei vielä pullistella”, Minna Kauhanen naurahti. “Zigge Silvio on näyttänyt hyvää virettä, ja sitä on treenattu tätä kisaa varten.”

Ari Moilanen ei kääntänyt Bret Bokoa kiriin vielä loppusuoran alussa. Tila tuli sen jälkeen niin myöhään, että valjakko jäi kolmanneksi, vaikka Jonesy hieman himmasikin ratkaisuhetkillä.

Muut hävisivät kärkikolmikolle reilusti. Top Of The World kiri jälkijoukon parhaana neljänneksi, ja finaaliin selvisivät myös Callela Eliza sekä Rocket Zet. D.D.’s Hitman haparoi loppukaarteessa ja jäi viimeiseksi.

 

Zigge Silviota ajaa loppukilpailussa Jukka Torvinen, ja lähtörata on kaksi.

“Kyllä siinä pikkumahis 3-4:n joukkoon on, jos juoksu luonaa samalla lailla kuin karsinnassa, mutta ei tuo hevonen mitä tahansa itse tee”, Jarno Kauhanen kertoi ratavalintatilaisuudessa.

Tuomas Korvenoja yllättyi siitä, että Jonesy oli niin rauhallinen.

“Jonesy hakee vielä normaalia kilpailutuntumaa”, hän totesi. “Se oli tosi rauhallinen, eikä vauhdinjako ollut sille paras mahdollinen. Pitää yrittää järjestää, että saadaan finaalissa tasaisempi kova vauhti. Sille otetaan etukengät pois.”

 

Toto5-2: Johtoon avannut Sentry luovutti paikan toisen karsintalähdön ensimmäisessä kaarteessa Strickerille, joka veti tasaisen hyvää vauhtia maaliin saakka.

Antti Teivainen ajoi Matias Salon valmentamaa Strickeriä, joka oli Zigge Silviota selvästi enemmän pelattu mutta lähdössään silti samoin kuudenneksi eniten käytetty merkki, kun peli jakautui selvästi laajemmin. Voittoaika oli 12,4a.

“Hevonen on ollut kunnossa, mutta viime aikoina juoksut on menneet epäonnisen raskaiksi”, Antti Teivainen korosti. “Tänään vähän ounasteltiinkin, että jos keulajuoksu saataisiin, niin varmasti korkealla ollaan.”

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista hyökännyt Jontte Boy kiri Strickerin tuntumaan toiseksi, ja lähtölaukan jälkeen hännillä juossut Attack Diablo kipusi sen kannoilla kolmanneksi.

Sentry seurasi Strickerin takaa hieman jääneenä neljänneksi, ja jatkoon selvisivät myös Sahara Rouge sekä kaarteissa rytmiään hakenut Your So Vain.

Lähdön suosikki Star Martini pääsi ensimmäisellä takasuoralla kolmannesta sisältä toiseen ulos, josta se oli kuitenkin kovin nahkea ja jäi lopulta ulos finaalista. Ensimmäisellä takasuoralla kuolemanpaikalle kiertänyt Still Loving You laukkasi maalisuoralle tultaessa. Markku Niemisen mukaan se oli voittovoimissaan.

 

Strickerille otettiin loppukilpailuun rata yksi, josta Antti Teivainen pyrkii toistamaan karsintajuoksun esityksen, sillä Stricker on hänen mukaansa keulasta paras.

“Jontte Boy teki parhaan juoksun pitkään aikaan”, Tuomas Korvenoja kehaisi oria, jota finaalissa ajaa Mika Forss.

Radalta viisi loppukilpailuun kiihdyttävä Attack Diablo on Tapio Mäki-Tulokkaan tallin ainoa finalisti. Mäki-Tulokas lupasi, että sillä satsataan alkuun.

 

Toto5-3: Kohteiden luottohevonen Huvin Viku jäi kaarteessa toiselle radalle ilman vetoapua, eteni takasuoralla voimalla johtaneen Junkapunkan rinnalle ja painui toisen kaarteen puolivälissä tämän edelle keulaan.

Alku mentiin railakkaasti, kun ensimmäinen puolikas taittui 21,5:n ja täysi kierroskin vielä 22:n lukemiin. Tämä oli liikaa oikeastaan kaikille lähdön osallistujille, eikä Huvin Viku saanut lopulta minkäänlaista vastusta. Voittoon riitti tulos 25,9a/2100 metriä.

Ratkaisu tapahtui viimeistään siinä kohtaa, kun Huvin Vikua tiiviisti peesannut Junkapunka sekosi laukalle viimeisen kaarteen lopulla.

“Huvin Viku lähti tänään aika rauhallisesti, mutta sitten kun jäätiin tuohon johtavan rinnalle, siihen tuli aika paljon painetta”, Martti Hämäläisen valmentamaa oria ajanut Jarmo Saarela kertasi. “Lopussa kun se jäi yksin, se jäi vähän vartomaan.”

Matkalla välillä sisäradan jonossa ja välillä toista rataa ilman vetoapua juossut Ruskatar punnersi tasaisesti toiseksi ennen sisältä jäänyttä V.G. Wilman Tähteä.

 

Toto5-4: Suosikiksi luotettu Majestic Man hallitsi 3-vuotislähtöä varmoin ottein koko 2100 metrin matkan, jonka se ravasi ennätystään sivuten 14,8a.

“Se oli tosi hyvä jo Lahdessa, ja kyllä olin toiveikas jo ennen lähtöä”, Tuija Irrin valmennettavaa ohjastanut Jorma Kontio suitsutti. “Se tuli voimissaan maaliin, vaikka yhtätoista lopetti. Se on tosi hyvämenoinen hevonen, ja S.J.’s Photosta, niin siinä on tulevaisuuden hevonen.”

Ensimmäisellä takasuoralla neljännestä sisältä toiselle radalle ilman vetoapua noussut Cocktail Princess eteni hiljalleen Majestic Manin tuntumaan, tuli sen tavoin vahvasti perille ja oli mitan hävinneenä oikein hyvä toinen selvästi ennen kolmannesta sisältä sujuvasti tullutta Bean Dead Certiä.

Hit The Road Jack laukkasi hylkäykseen heti alussa. Viimeisellä takasuoralla toisesta parista ulkoa kiriin kääntänyt Fox Lover ei vauhdin kiihtyessä pystynyt parantamaan ja putosi kärkitaistosta.

 

Toto5-5: Tasaisesti pelattu lähtö ei ollut sitä käytännössä, sillä Jarno Kauhaselle hoidettavaksi tullut Party Hard sooloili lyhyen matkan ryhmässä ylivoimavoiton ja paransi ennätystään huimat 2,3 sekuntia aikaan 11,5a.

“Oli uusi tuttavuus. Valmentaja lämmitti hevosen, enkä ollut ennen ajanut sillä. Päästin esittelyn jälkeen pikkuisen menemään, ja se meni hyvän tuntuisesti ja lähti auton takaa itestään kovaa, niin ei muuta kuin etiäpäin”, Tommi Kylliäinen kertoi. “Jos tommonen on, niin ei ollut viimeinen voitto.”

Ykkössija oli illan toinen sekä Kauhasen tallille että Tommi Kylliäiselle. Party Hardin pitäisi ainakin ennakkotietojen mukaan siirtyä tämän jälkeen takaisin Markku Niemisen valmennukseen.

“Ilomielin voi mennä takaisin kotiin, kun pystyttiin auttamaan Paavoa”, Minna Kauhanen iloitsi.

Taustalla huonoon selkään jäänyt Doris Hoss pääsi toisen kaarteen alusta etenemään toista rataa vapaasti. Se ajoi edellä menneen ryhmän kiinni takasuoralla, käänsi loppukaarteessa toisesta ulkoa kiriin iskeneen Uccion perässä kolmannelle radalle ja puristi loppuhetkillä tämän ohi toiseksi.

Uccio oli lähdön suosikki ennen Party Hardia.

 

Suurmestaruuden finaalin tapahtumista voit lukea täältä.

Suurmestaruus-finaalin lähtöradat

1 STRICKER / ANTTI TEIVAINEN

2 ZIGGE SILVIO / JUKKA TORVINEN

3 JONTTE BOY / MIKA FORSS

4 JONESY / TUOMAS KORVENOJA

5 ATTACK DIABLO / SANTTU RAITALA

6 TOP OF THE WORLD / HANNU TORVINEN

7 CALLELA ELIZA / MARKKU NIEMINEN

8 ROCKET ZET / OLLI KOIVUNEN

9 BRET BOKO / ARI MOILANEN

10 SENTRY / TOMMI KYLLIÄINEN

11 SAHARA ROUGE / NIKO JOKELA

12 YOUR SO VAIN / JORMA KONTIO