Suomen Hippoksen hallitus langetti tiistaisessa kokouksessaan Antti Ala-Rantalalle varoituksen ja 200 euron sakon varoaikarikkomuksesta ja puuttuvasta lääkekirjanpidosta.

Rangaistus tuli Siiri Vein kilpailemisesta kesällä 2019 kolme vuorokautta rokottamisen jälkeen. Vaadittu varoaika olisi ollut neljä vuorokautta.

”Koitan olla tarkka lääkintäasioiden suhteen, mutta hevonen kilpaili kesällä tiheään – 41 kertaa koko vuonnakin – ja tällainen virhe näköjään sattui. Oma moka, sillä sipuli”, Antti Ala-Rantala tunnustaa.

Lääkekirjanpidon puuttumista hän ei sen sijaan myönnä.

”Kun sitä kysyttiin, sanoin vain, ettei sellaista ole, kun hevosta ei ole tarvinnut koskaan hoitaa tai lääkitä”, Ala-Rantala perustelee.

Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala on asiasta kuitenkin tiukkana.

”Nettisivuiltamme löytyvässä lääkintäohjeessa sanotaan selvästi, että jokaisella hevosella on oltava lääkekirjanpito, johon merkitään rokotukset, madotukset ja muut vastaavat ei-suoraan-lääkinnällisetkin toimenpiteet”, hän perustelee.

”Eikä se ole mikään Hippoksen keksintö vaan ruokaviraston vaatimus. Lainsäädännön mukaan hevonen on tuotantoeläin, ja vaatimus tulee sieltä. Me olemme koittaneet asiasta valistaa, mutta täysin emme ole saaneet vielä viestiä perille.”

Siihen, miksi Ala-Rantalan varoaikarikkomus tuli ilmi näin pitkällä viiveellä, Talalla on luonnollinen selitys.

”Heppa-järjestelmää kehitetään koko ajan, ja sieltä nousee tämänkaltaisia asioita esille viiveelläkin.”

”Miksei sellainenkin voisi olla tulevaisuudessa mahdollista, että järjestelmä varottaisi tällaisista tapahtumassa olevista tahattomista rikkeistä etukäteenkin”, hän visioi.

Lue myös: Lääkekirjanpitoon ilmainen sovellus – veriarvoille ja sykkeelle tulossa grafiikkaa