Vaikka vauhtiori Välähdyksen kausi vasta pyörähti eilen käyntiin, Ville Korjuksen puhelin soi kiivaan kilpailurupeaman kynnyksellä, lähteäkö Ruotsiin ja Norjaan vaiko pysyä kotimaassa ennen Nordic Kingiä.

”On kyselty kovasti, eilenkin tuli pitkä puhelu”, Korjus sanoo Solvallan-matkasta. ”Perjantaihin mennessä pitäisi olla ulkomaisten hevosten osalta tiedossa, mitä tehdään.”

Tiistaina Teivossa toiseksi sijoittunut Välähdys starttaa pian uudestaan, sunnuntaina Lappeenrannassa 60 metristä.

”Ideaalitilanne olisi ollut, että olisi katsottu se startti vielä, mutta se ei käy, päätös pitäisi tehdä aiemmin. Kovasti on mietintämyssy päässä, mutta vielä jätän takaportin auki.”

Korjus vaikuttaa olevan kallellaan kotimaassa pysymiselle käytännön syistä. Kiitosta ylänummelaiselta raviurheilijalta tulee siitä, että yrityksen puutteesta ei Tukholman toukokuun viimeisen viikonlopun ravien järjestäjiä voi syyttää. Tahto saada hevonen Solvallan Elitkampenin mailille on vankka.

Airaksisen Riston kanssa puhuttiin asiasta eilen. Voi sanoa, että sain korkealta tasolta apuvoimia, että hän voisi lähteä apupojaksi, ja kuljetus järjestyisi. Kaikki pisteet sinne, kovasti ovat haluamassa hevosta sinne, kun vaan itse näkisi asian semmoisena, että sinne lähdettäisi.”

Välähdyksen kauteen kuuluu sekä siitosoritoimintaa että ravikilpailuja. Eilenkin Välähdys kävi oriasemalla hyppäämässä.

”Yhtälö on ilkeä ja rankka, mutta ainakin alkukausi sörkitään molempia puolia. Lupasin ori-ilmoituksissa, että hevonen astuu touko-kesäkuun ja astutuskausi päättyy heinäkuun alussa, tarkka päivämäärä on sitten eri asia. Saisi hevonen keskittyä loppukauden kilpailuihin.”

”Sitä on pyydetty Ruotsiin ja Norjaan ja sitten on aika pian kotimaassa Härmän kisa. Oma ajatus ehkä kääntyy siihen, että tykkäisin rauhallisemmasta rytmistä. En haluaisi ajaa hevosta väsyksiin. Ymmärrän kyllä kilpailulliset ja urheilulliset puolet, itselläkin olisi kiva mennä ajamaan huippuradalle (Solvallaan), sellaisia kokemuksia sitä raviurheilusta kaipaa. Kuitenkin sitä ainakin itse ajattelee, että saisi ajaa monta vuotta.”

”Teet niin tai näin, voi aina jälkeenpäin sanoa, että olisi voinut toimia toisin.”

Korjus seuraa hevosta erityisen tarkasti tämän päivän, miten se otti eilisen Teivon kilpailun puolen vuoden tauolta. Valjakolle merkittiin tiistain kisassa lähdönuusinta heijaavasta lähdöstä. Hyväksytyssä lähdössä Välähdys laukkasi alussa ja eteni sitten kirilenkillä vauhdilla toiseksi Rapin Aatosta parhaiten kirittäen. Kilpailu vastasi sitä mielikuvaa hevosen iskukyvystä, mitä Korjus etukäteen ajattelikin.

”Eilisessäkin startissa vauhdit olivat sitä luokkaa, että ei 2100 metrin lähdöissä hirveän paljon kovempaa mennä. Ihan olin hevoseen tyytyväinen, se on sillälailla hyvällä mallilla. Ensimmäistäkään hiittiä ei ollut ajettu vaan ylämäkivetoja, 400-500 metrin mittaisia. Jos terveys on hyvä, voisi kuvitella, että muutaman harjoituksen/ startin jälkeen hevonen menee terveenä pysyessään eteenpäin.”

”Mutta jos yhtään näistä mitään ymmärrän, eilinen kisareissu oli tosi kova harjoitus koko talven peruskuntoharjoituksiin nähden. Kun taluttelin hevosta aamulla, mulla oli sellainen vaikutelma, että se oli kaksi askelta vähän sen oloinen, että huh, huh.”

”Haluaisin, että hevonen on hyvin palautunut. Kun lähdetään Ruotsiin kuskaamaan, itse mailin kisa ei ole sille niin kova, mutta kaikki oheistouhu, miten hevosen sinne saa. Tuo orihevonen ei ole niin sama kuin jonkun ruunan kanssa sinne mennä. Siinä on niin monta pointtia. Toisaalta on tyhmää ajatella varman päälle, mutta kun noin hyvän hevosen kerrankin saa, ei sen kanssa toivoisi tekevän virheitä.”

Avoimen tason kilpailuja Välähdykselle kyllä riittää, päättää Korjus kummin vain.

”Kun kesä tulee rytinällä päälle, hevosen pitää sitten vaan olla kunnossa.”

Lisää teemasta: Elitloppet