Viikko sitten Kouvolassa kilpaillut Orlando Point loukkaantui lähdössä. Hevosta valmentavalla Pia Huusarilla on ollut muutenkin rutkasti epäonnea viime aikoina.

Viime torstaina Kouvolan ravien seitsemännessä lähdössä Ari Moilanen käänsi Orlando Pointin parijonosta kiriin kolmannelle radalle, kun samassa aiemmin edellä matkannut Niki Finnströmin ohjastama Ripasso Classico laukkasi. Finnström käänsi ohjastettavansa ulkoradoille kolhaisten samalla Orlando Pointia, joka oli ehtinyt nousemaan ulommalle radalle. Finnström sai tilanteesta 10 päivää ajokieltoa ja sakot.

”Se polki päkiälleen, kun kaveri käänsi tavallaan jaloille”, Huusari harmittelee. ”Onneksi mistään hirveän vakavasta ei ole kyse, mutta hoitoa se vaatii jonkin verran. Orlando Point ei välttämättä kauhean kauaa ole pois radoilta, mutta kaikkihan riippuu siitä, miten jalka lähtee paranemaan. Tällaiset voi joskus kestää todella pitkään, kun taas joskus ne paranevat todella nopeastikin. Yritetään saada hevonen hoidettua niin, että se pääsisi jo ensi kuun aikana takaisin radoille.”

Kyseinen Kouvolan startti oli tauolta palanneelle Orlando Pointille vuoden ensimmäinen. Viimeksi ori oli kilpaillut viime vuoden marraskuussa Turussa.

”Harmittaa hevosen puolesta, kun sillä oli loistava treenijakso alla”, Huusari huokaa. ”Tarkoitus oli aloittaa hieman helpommasta lähdöstä ja matalammalla profiililla. Meni ihan metsään ajatus, että hevonen saa mukavan startin ennen kuin siirtyy kovempiin tehtäviin.”

Kouvolan ravit ovat viime aikoina olleet varsin epäonniset Huusarin suojateille. Toissa kerralla hänen valmentama Large Point oli mukana harmillisessa tapahtumaketjussa, jossa vapaaksi päässyt Chiari törmäsi ambulanssia säikähdettyään Huusarin hevosen kärryihin, jotka menivät täysin romuksi. Törmäyksen seurauksena Chiari loukkasi itseään sen verran vakavasti, että se jouduttiin lopettamaan.

”Vähän on ehtinyt jo käydä mielessä, että mitähän sitä on tehnyt, kun tällaista on ansainnut”, Huusari naurahtaa. ”Etenkin Orlando Pointin kanssa kaikki on mennyt niin hienosti ja hevonen on tuntunut aivan jäätävältä, niin nyt sitten tuli takapakkia samantien. Nämä ovat kuitenkin jo tapahtuneet eikä niille enää mitään voi.”

Epäonni jatkui rata-arvonnoissa

Seuraavaksi Huusarin pettymykset yrittää kirkastaa onnistumisiksi Nitro Diablo, joka debytoi uuden valmentajansa käsistä lauantaina Vermossa. Ainakaan rata-arvonnassa tuurit eivät olleet kääntyneet, sillä lähtöpaikaksi osui rata 11.

’’Hidas lähtijä ja kova vastus, joten ainakaan ennakkoasetelmat eivät ole loistavat. Jokainen lähtö on kuitenkin ajettava. Toivotaan mahdollisimman reipasta matkavauhtia, jos se söisi niitä suosikkeja lopussa. Ei meillä tähän starttiin kummempia tavoitteita ole, jos hevonen on rahoilla, niin ollaan ihan tyytyväisiä.”

Sunnuntaina puolestaan ravataan jälleen Kouvolassa, ja viivalle asettuu Huusarin hevosista News Point, joka ei myöskään ollut Rouva Fortunan suosiossa lähtöpaikkoja jaettaessa. Kasirata ei saa luonnollisesti valmentajaakaan hyppimään riemusta.

”Minkäs teet, näitä paikoilta on yritettävä. Jonkun on aina jouduttava huonoille paikoille.”

Vaikka onni on koetellut valmentajaa, ei hänen uskonsa ole suinkaan loppunut. Hevoset auttavat jaksamaan, kuten hän itse asian ilmaisee.

“Raviurheilu tuntuu olevan sellaista, että tänään voi mennä loistavasti, mutta seuraavana päivänä tulee joku ja vetää maton alta kerralla. Tuntuu, että menee joko hyvin tai hyvin huonosti. Kuitenkaan monessa ammatissa ei liene tällaista, että vaikka teet työsi kuinka hyvin, niin aina se ei vain riitä. Sitten, kun tulee onnistumisia niin se on todella palkitsevaa. Varmaan moni ajattelee, että miten tässä lajissa jaksaa, mutta kyllä se on hevosten ansiota.”