Kuningas sai kruununsa, kun Ari Takanevan kasvattama Graceful Swamp voitti Vermossa lauantaina järjestetyn 4-vuotiaiden kauden päätapahtuman.

Graceful Swampin omistaja ja valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen painotti kilpailun jälkeen, ettei derbyä voiteta tuosta vain. Hän pääsi harjoittelemaan siihen valmistautumista neljä vuotta sitten Tilia’s Abrahamin kanssa, ja niistä kokemuksista oli nyt hyötyä, kun Graceful Swampilla on ollut terveydellisiä vastoinkäymisiä.

“Hevonen sai olla hevonen, mutta sitä tarkkailtiin koko ajan”, Erkki-Pekka Mäkinen kertoi. “Mikkeli oli jo sellainen, että keuhkoputket oli punaisena, eikä normaali hevonen olisi todellakaan voittanut siellä. Eikä normaali hevonen olisi voittanut Lewis Alea Derbykenraalissa niillä keuhkoputkilla. Saatiin se pikkaisen paremmaksi karsintaan, mutta kun oli niin hirveä se karsintajuoksu, ajattelin jo, että nyt ei hyvä seuraa. Ensimmäiset viisi päivää olin aika huolissani, mutta kuudes ja seitsemäs päivä hevonen rupesi virkistymään ja nosti pään ylös karsinassa. Silloin oikein huomasi, että se maitohappo lähti pois ja kaikki näytti hyvältä.”

Virityksiä ei finaaliin lopulta tehty, vaikka Graceful Swampin oli alustavasti ilmoitettu juoksevan ilman etukenkiä. Myöskään muita apukeinoja ei otettu käyttöön.

“Ne on käyttämättä vielä kaikki”, Ari Moilanen huomautti. “Tämä on hyvin harvinainen lämminverinen. Voitot on kertyneet kovista ikäluokkalähdöistä, ja näkisin kyllä, että tällä on vielä paljon annettavaa. Ei se tässä ole, mitä tähän päivään mennessä on nähty.”

Mitenkään loisteliaasti tai ylivoimaisesti 150 000 euron voitto ei tullut, sillä ensimmäisen kaarteen lopulta johtanut Graceful Swamp sai maalisuoralla tiukan haasteen Knows Bestiltä, joka pääsi tulemaan kolmannesta sisältä tosi sujuvasti. Niin Ari Moilanen kuin Erkki-Pekka Mäkinenkin myönsivät uskoneensa hetken aikaa vastustajan tulevan ohi.

“Graceful Swamp on vaan kova hevonen ja lähti väsyneenäkin vastaamaan vielä”, Ari Moilanen kiitteli.

Knows Bestiä seuranneen Peanutsin taustavoimille jäi jossiteltavaa. Ykkösnumerolla kilpaillut tamma oli turhankin virkeä ja haparoi lähtiessä, minkä vuoksi juoksuasema jäi odotettua huonommaksi. Se kiri tilaa saatuaan vauhdikkaasti kärkiparin kantaan, mutta kolmatta sijaa parempaan se ei saanut mahdollisuutta.

“Meillä oli valitettavasti aika paljon varaa maalissa ja korvat kiinni”, Jukka Torvinen harmitteli.

Graceful Swampin takaa loppukaarteessa toiselle radalle noussut Bosses Lady kadotti ravirytmiään. Tapio Perttusen mukaan kenkien poisotto oli hyvällä mutta napakalla radalla virheliike eikä hän pystynyt ajamaan tammaa yhtään.

Bosses Lady tuli maaliin viidentenä, mutta sijoitukseksi tuli neljäs, kun loppukaarteessa toisesta ulkoa ahtaasti ulos nousseen Lewis Alen suoritus hylättiin. Ulkoradoilla kirineiden Cacshotin ja Joyride Luxin juoksut menivät piloille häiriön vuoksi. Takasuoran alussa kolmannesta ulkoa hyökännyt Callela Louis laukkasi loppukaarteen alussa, kun askellus sakkasi kolmannella radalla. Toisen kaarteen jälkeen kuolemanpaikalle kiertänyt Tattoo Avenger väsyi.

Ikäluokan hevosille on tarjolla kotimaassa ainakin St. Legeriä ja Kasvattajakruunua sekä muutamille mukaan maksetuille myös UET Grand Prix.

Derby oli osa Ravilauantain Toto75-kierrosta, jonka tapahtumista lisää seurantajutussa.

Next Direction voitti Suomen mestaruuden SE-ajalla.