Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 1 Välähdys 32,01 %, 0,46 e

Toto75-2: 1 Better Boss 52,92 %, 0,94 e

Toto75-3: 2 Majestic Man 23,28 %, 2,83 e

Toto75-4: 4 Hunters Hero 1,87 %, 115,73 e

Toto75-5: 4 Next Direction 26,03 %, 224,38 e

Toto75-6: 6 Graceful Swamp 43,10 %, 293,88 e

Toto75-7: 12 Morison 2,27 %, 4868,27 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 4868,27 euroa

6 oikein 34,76 euroa

5 oikein 2,19 euroa

 

Vaihto: 355 062,67 euroa

Ville Korjus ei olisi ottanut Välähdykselle ykkösnumeroa, jos olisi saanut itse valita, mutta asiat sujuivat tällä kertaa mallikkaasti ja valjakko hallitsi Ravilauantain Toto75-kierroksen aloittanutta Tähtisprintteriä koko mailin ajan.

Toto75-1: Kiihdytysvaiheessa tiukemmalla ollut liukusekki ja ensimmäistä kertaa käytössä olleet umpilaput tuntuivat tepsivän, sillä Välähdys pysyi auton takana sekä sen irrottua sopivan rauhallisena ja liukui vaikeuksitta johtoon, vaikka myös Nopsan Vauhti latasi ulkoa lujaa.

Vauhti pysyi tasaisen kovissa lukemissa maaliin asti, eikä kukaan pystynyt haastamaan suosikkia. Pyörylän Paroni ja Camri seurasivat sisärataa pitkin täyttä mahdollisuutta saamatta totosijoille, mutta Välähdys kuittasi kymppitonnin ajalla 20,8a niin helpon oloisesti, että sillekin jäi varaa.

“Maalin kohdalla tuntui, että oli tosi paljon voimia”, Ville Korjus vahvisti. “Päästä se on kiikastanut. Se on käynyt niin kuumana vaan. Ei se kunnosta ole kiinni. En tiedä, onko astutukset sotkeneet sen mielenrauhaa. Enää ei hyppyytetä, enkä tiedä, hyppyytetäänkö koko ensi kesänä. Todennäköisesti ajetaan vaan kilpaa, ja jos hevonen vaan on kunnossa, niin jos päästäisiin viimein sinne Ruotsiin ja Norjaankin.”

Seuraavaksi on edessä PM-kilpailu kahden viikon kuluttua Turussa. Korjus huomautti, että onnistuminen tarvittiinkin, jotta sinne pääsee yleensä mukaan.

 

Toto75-2: Kohteiden pelatuin hevonen Better Boss sai voltin ykköspaikalta täydellisen startin, eikä ulommalta juoksuradalta kaarteeseen mentäessä rinnalle tullut Stonecapes Picasso päässyt tiukasta yrityksestä huolimatta edelle. Kun kamppailu jatkui koko kaarteen ajan, avauspuolikkaan väliaika painui hurjasti alle 1.10:n lukemiin.

Iikka Nurmonen sai ajaa Better Bossille avauksen jälkeen haluamaansa tahtia ja antoi sille menoluvan viimeisen kaarteen lopulla. Muut putosivat hetkessä tuntumasta, ja voittoaika 2100 metrin tasoitusajossa oli huikea 12,9. Se jää vain puoli sekuntia Atupemin Suomen ennätyksestä.

“Eka kurvin loppuun asti ajettiin kovaa. Kun kurvin alkupuolella hevonen pikkaisen haparoi, Tommi sitten näki sen ja iski vielä uuden atakin, mutta meillä pysyi ravilla”, Iikka Nurmonen kertasi rajua aloitusta. “Hevonen rauhoittui tosi hyvin siihen keulaan, ja hyvä tunne oli koko ajan. Kun kuulin, että toinen puolikas ajettiin hiljaa, lähdettiin uudestaan kiristämään vauhtia. Tosi helposti tuli lopun. Piti vielä ruveta passailemaan tuolla viimeisessä kurvissa, kun se halusi mennä vähän liian kovaa. Korvat jäi kiinni, eikä tarvinnut hätistellä. Tuntuu, että kun sitä saa treenata lisää ja ajaa kilpaa silloin tällöin, se kehittyy koko ajan.”

Ensimmäisellä takasuoralla jonoon kolmanneksi pudottanut Stonecapes Picasso sai maalisuoralla tilaa ja kiri voittajan takaa jääneen Carlos La Rentan ohi toiseksi.

 

Toto75-3: Keulavoittaja saatiin myös Ragnar Moringin muistoajoon, joka oli samalla derbyn lohdutuslähtö. Olli Koivusen luotsaama Majestic Man ei ollut kuitenkaan suosikki, vaan toiseksi käytetyin merkki.

Päivän toisen voittonsa ajanut Olli Koivunen suuntasi pikaisesti lämmittelemään derbyyn osallistuvaa Joyride Luxia, ja Tuija Irrin tallin Majestic Manin saattelivat seremonioihin omistajat Taneli Säde ja Jonna Irri, joka on myös sen kasvattaja.

Auton takaa selvästi vauhdikkaimmin lähtenyt Majestic Man veti koko 2100 metrin matkan pontevasti, karkasi muilta kympin pintaan sujuneella lopetuksella ja kuittasi 5000 euroa ennätyksellään 12,5a, joka jää vain kymmenyksen ikäluokan täyden matkan SE-ajasta.

Majestic Manin kunto oli tähdätty derbyyn. Se esitti karsinnassa kovan kirin, mutta kolmas sija ei ihan riittänyt finaaliin.

“Todella paljon harmitti”, Jonna Irri myönsi. “Jos alkukausi olisi mennyt paremmin, hevonen olisi voinut kolmossijallakin päästä finaaliin, mutta tämä on raviurheilua ja onneksi me saatiin paras mahdollinen laastari siihen tänään.”

Toisen radan jonossa kolmantena ja toisena matkannut Mainio pääsi kirimään vapaasti ja puristi viime hetkillä toiseksi. Ensimmäiseltä takasuoralta toista rataa ilman vetoapua tullut Zogo Match oli hyvä kolmas.

Lähdön suosikki Flexible Journey pääsi ensimmäisen kaarteen jälkeen kolmannelta radalta toiseen pariin ulos. Se nousi kierrosta myöhemmin uudestaan kolmannelle radalle, muttei syttynyt kirimään.

Taneli Säde ja kasvattaja Jonna Irri omistavat Majestic Manin. Kuva: Anu Leppänen

 

Toto75-4: Hunters Hero ampaisi kiihdytyksessä sisäradalta lähteneen Le Gros Billin ohi johtoon ja veti tasaisen kovaa maaliin asti.

Le Gros Bill nousi loppukaarteessa kärkirintaman takana pikkuhiljaa ulommas, mahtui kaarteen lopulla kääntämään täpärästi vapaalle neljännelle radalle ja kiri lopun lujaa, muttei ihan ehtinyt keulahevosen ohi.

Le Gros Bill oli lähdön suosikki ja Hunters Hero iso yllättäjä, sillä se oli vasta kahdeksanneksi käytetyin merkki. Puolisonsa Jaakko Salmisen kanssa 10-vuotiaan ruunan omistava Marinka Salminen on ravien äänityöläinen, joka vihjasi jo viikon varrella julkisesti, että Hunters Herolla on tarkoitus ajaa johtopaikalla alusta loppuun.

“Me saatiin se vuosi sitten, ja oli sillai, että kokeillaan, meneekö se enää mihinkään, ja hyvinhän tuo on mennyt. Se on hyvä hevonen, eikä tämä yllättänyt”, Marinka Salminen vakuutti. “Me ollaan Orimattilan hevoskylässä. Ajetaan harvakseltaan, mutta sitten kun ajetaan, niin ajetaan kunnolla.”

Ville Tonttila vastasi onnistuneesta ajosta. Hän siivitti Hunters Heron mailin kisassa aikaan 11,3a, joka on päivän tyylin mukaisesti hevosen uusi ennätys. Melkein sata kertaa startanneen ruunan aiempi paras noteeraus koheni lähes sekunnilla.

Tuomaristo tarkasteli Le Gross Billin juoksulinjoja ja hyväksyi suorituksen. Loppukaarteessa viidennelle radalle asti ajanut Staro Moschino menetti tilanteessa hieman rytmiään, mutta puristi rehdisti kolmanneksi.

 

Toto75-5: Kärkiparina juosseet Next Direction ja Atupem jättivät muut Suomen mestaruudessa kauas taakseen, kun päätösvaihe taittui 1.07,5:n lukemiin. Niiden keskinäinen järjestys pysyi samana maaliin asti, ja Next Direction toi Timo Hulkkoselle kolmannen mestaruuden.

Päivän toisen voittonsa saavuttanut Iikka Nurmonen ajoi Next Directionia, joka oli toiseksi pelatuin ja vei 30 000 euroa 2100 metrin matkalla SE-ajalla 11,0a.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-6: Nelivuotisikäluokan tähti Graceful Swamp huipensi tähänastisen uransa derbyvoittoon, joka tuli rajun avauksen myötä johtopaikalta. Ari Moilanen saavutti näin pitkän uransa ensimmäisen voiton derbyssä.

Erkki-Pekka Mäkisen perheen Graceful Swamp kirjautti 2600 metrillä ajan 13,2a ja kasvatti tienestejään 150 000 eurolla. Sisäradan jonosta sujuvasti tullut Knows Best puristi lopussa melkein täysin rinnalle toiseksi, ja Peanuts kiri niin ikään sisäradan jonosta kolmanneksi.

Muiden sijojen osalta nähtiin vähän dramatiikkaakin. Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista kiriinsä lähtenyt Morison jyräsi päätöskohteen parhaaksi. Tapio Perttusestakin tuli ravien kaksoisvoittaja, kun Siru Juutisen valmentama Morison voitti viidenneksi pelatuimpana ennätyksellään 23,1/2120 metriä. Tähtitulos oli 8-vuotiaalle ruunalle ensimmäinen.

“Tämä on todella hyvä hevonen, ja se on koko ajan parantanut ja parantanut”, Tapio Perttunen suitsutti. “Tosi kehityskykyinen hevonen, ja vauhtia tulee koko ajan lisää. Jaksoa sillä on ollutkin koko ajan.”

Ensimmäisen kaarteen lopulta johtanut Enon Vilppi ei aivan pystynyt vastaamaan, mutta oli hyvä toinen varmasti ennen Morisonin perään kirissä lähtenyttä Sheikkiä.

Lähes puolet kohteen merkeistä kerännyt Vappuäijä joutui juoksemaan toista rataa ilman vetoapua, josta se jäi neljänneksi.