Kylmäveristen Suur-Hollola-ajo eteni tasaisissa merkeissä loppusuoralle, jossa nappijuoksun saanut Evartti karisti muut tuntumasta ja rynni 37 500 euron arvovoittoon.

Antti Ojanperän valmentama Jokivarren Kunkku voitti Suur-Hollolan kolmesti peräkkäin vuosina 2014-2016, mutta Santtu Raitalalle täysosuma oli Lahden kasvattajakilpailussa ensimmäinen.

Caijus ampaisi takamatkan juoksuradalta lujaa liikkeelle ja eteni suoraviivaisesti johtoon. Sen sisäpuolelta lähtenyt Evartti aloitti rauhallisemmin, seurasi alun kuudentena ja pääsi takasuoralla toiseen ulos, kun Tähen Toivomus käänsi edestä vetämään toisen radan jonoa.

Tahti tiivistyi maltillisen avauskierroksen jälkeen niin kovasti, että kolmas puolikas kellotettiin 17,5-vauhtiseksi. Heti sen täytyttyä elettiin ratkaisun hetkiä, kun puolimatkassa taustalta reissuun lähtenyt Evartin tallikaveri Vappuäijä eteni vahvasti kolmatta rataa. Santtu Raitala päätti pysyä asemissaan kärkiparin takana, eikä siinä vaiheessa ollut takeita vapaan väylän löytymisestä.

Sitten seurasi pelimiehen liike, kun Raitala käänsi sisälle Caijuksen taakse. Hetki jännitystä, tilaa oli tarpeeksi ja iloinen voittomarssi saattoi alkaa.

“Se oli siinä kohtaa sellainen kaikki tai ei mitään -ratkaisu”, Santtu Raitala tunnusti. “Tuntui että siinä kohtaa lähtöä kannattaa laittaa all in, ja se onneksi tällä kertaa onnistui. Loppusuora oli sitten oikein hienon tuntuista. Kyllä sitten, kun päästiin Caijuksen rinnalle kääntämään, tunsi saman tien, että Evartti nakertaa otteen.”

Evartti menestyi jo ikäluokkakilpailuissa ja ylsi derbyssä toiseksi, mutta sen jälkeen uralle on sattunut vastoinkäymisiä ja 9-vuotias ori on ehtinyt kilpailla vasta 54 kertaa.

“Nuljuluu murtui tapaturmaisesti”, Antti Ojanperä aloitti luettelon. “Toinen etupolvi vaivasi pitkään. Kimmo Elfving sitten sanoi, että kurkataan polveen. Siellä oli pieni rustopala irti. Leikkaus meni hyvin, mutta puoli tuntia siitä, niin hevonen alkoi kipuilla. Ei muuta kuin hevonen uudestaan pöydälle ja maha auki. Oli suoli mennyt virheasentoon, ja tuntui, että meneekö koko hevonen siihen, mutta nyt ollaan tässä. Pitää olla rehellinen hevonen, että se tulee tähän pisteeseen.”

Antti Ojanperä on puolisonsa Jutta Ihalaisen kanssa mukana omistajakimpassa, johon on koottu heidän ystäviään vuosien varrelta.

“Siellä on pohjoisesta ja vähän joka puolelta meille tärkeitä omistajia”, Ojanperä kuvaili. “Tosi hieno porukka, ja meillä on ollut monta kertaa hauskaa yhdessä, vaikka paljon on vastustanutkin.”

Sisäradan jonosta viimeisen takasuoran alussa neljänteen ulos noussut Lissun Eerikki sai loppusuoran alussa mahdollisuuden ja kiri väkevästi Caijuksen ohi toiseksi.

Päätöslenkin kolmatta rataa kiertänyt Vappuäijä oli urhea neljäs ennen 6-vuotiasta Vixeliä, joka paikkasi lähtösuoran pahan laukkansa hienolla esityksellä.

Tähen Toivomus putosi kuudenneksi, mutta ohjastaja Henri Bollström oli tyytyväinen ravikuninkaan olemukseen. Se ravasi Bollströmin mukaan hyvin. Sisällä kolmantena matkannut Hetviina ei päässyt kirimään vapaasti.

Lämminveristen Suur-Hollola-ajosta juttu

Toto75-kierroksen tapahtumat