Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 4 Koveri 27,62 %, 0,58 e

Toto75-2: 13 Anni Sue 24,27 %, 1,41 e

Toto75-3: 12 Orlando Knick 1,11 %, 73,53 e

Toto75-4: 8 Parvelan Retu 88,39 %, 75,91 e

Toto75-5: 2 Raskolnikov Frido 21,91 %, 167,80 e

Toto75-6: 4 Josveis 11,51 %, 675,49 e

Toto75-7: 9 Mr Golden Quick 13,27 %, 2828,62 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 2828,62 euroa

6 oikein 33,29 euroa

5 oikein 2,93 euroa

 

Vaihto: 288 635,87 euroa

Suosikiksi noussut Koveri hallitsi Ravilauantain pääpelin avauskohdetta koko 2120 metrin ajan.

Toto75-1: Ennakkoasetelma eli, kun Raggari joutui jäämään pois. Se ei palautunut lämmityksen jälkeen normaalisti, eikä kilpaileminen tullut kyseeseen.

Koveri käytti tilaisuutensa täydellisesti ja veti II-divisioonan karsintaa alusta loppuun. Tasaisen reippaalla tahdilla syntyi tulos 24,7a.

“Tehtävät ovat kovenneet, mutta hevonen on ottanut sen hyvin ja nyt viimeiset kaksi starttia se on ollut oikein hyvä”, Ahti Antti-Roiko kehui Pasi Impolan 8-vuotiasta oria. “Tämä on suomenhevoseksi harvinaisen nopea, mutta sillä ei kannata ajaa irti. Se on niin rento hevonen, että jos se jää yksin, ei se sitten tee töitä.”

Toisen kaarteen jälkeen hänniltä kuudennesta ulkoa reissuun lähtenyt Menoks puursi kolmatta rataa ilman vetoapua rehdisti perille ja työntyi niukasti toiseksi, kun Koveria seurannut Lakuri ei päässyt tulemaan vapaasti. Moni muukin jäi vaille kiritilaa, kun Iikori tsemppasi kuolemanpaikalta neljänneksi. Näiden joukossa oli kolmannessa ulkona tauon jälkeen pysytellyt Kartier.

 

Toto75-2: Suosikkivoittaja saatiin myös tammatasoitukseen, kun neljännestä ulkoa puolimatkassa kirikaistalle lähtenyt Anni Sue eteni takasuoralla alusta asti johtaneen Amaranth Artistin rinnalle ja vyöryi siitä maalisuoralla varmasti ykköseksi.

Oulussa alkoi sataa kovasti, mutta se ei vaikuttanut tulostasoon ainakaan heti. Antti Lahtisen kuusivuotias Anni Sue ravasi 2140 metrillä tasoitusennätyksensä 14,8.

“Rata menee limaiseksi, mutta ei onneksi vielä mennyt pintaa syvemmälle”, ohjastaja Juha Länsimäki analysoi. “Anni Sue on sellainen hieno tyttö, että se ei välitä keleistä. Se lähti hyvin, mutta etukäteenkin pelkäsin, että jos Kylliäinen pääsee keulaan ja saa tehdä omaa juoksuaan liian kauan, niin me ollaan pulassa, niin lähdin ajoissa kiertämään. Kun päästiin sen vierelle, silloin tuntui jo hyvältä.”

Kärjen takaa vapaasti ulos päässyt Outfield Olga kiri toiseksi, ja Amaranth Artist jäi kolmanneksi. Alussa lyhyesti laukannut War Child selvisi kolmanteen sisälle, josta se ei pystynyt parantamaan.

 

Toto75-3: Yli puolet lämminveristen II-divisioonakarsinnan merkeistä kerännyt Batman Godiva laukkasi ensimmäisen kaarteen lopussa kärkihevosen rinnalta. Tämän jälkeen lähtö oli avoin, ja voittoon kiersi kahdeksanneksi eniten pelattu Orlando Knick.

Martti Pellikka oli 6-vuotiaan norjalaisruunansa kanssa aktiivinen ja käänsi sen hänniltä seitsemännestä ulkoa tien päälle jo 1200 metriä ennen maalia. Eteen nousi välittömästi muita, ja Orlando Knick iski takasuoran alussa vielä ulommas.

Maisema vaihtui, eikä voittajasta jäänyt lopulta epäselvyyttä. Jo loppukaarteessa kärkeen edennyt Orlando Knick kuittasi 4000 euroa selvällä erolla ajalla 14,9a/2620 metriä.

“Paikka oli vaikea, mutta ilmeisesti vauhdinjako ja muu oli meidän puolella”, Martti Pellikka arveli. “Tämä on hyvä hevonen, kun kaikki natsaa. Seinäjoella se oli erinomainen, mutta sitten Ylivieskassa vähän tasainen. Siinä oli monella hevosella jotakin flunssaa tai muuta. En tiedä oliko tässä, mutta se on mielenkiintoinen tapaus.”

Kuudennesta ulkoa päätöskierroksella vapaasti kirikaistoille päässyt Strait Iron kipusi voittajasta jääneenä tiiviin pääjoukon ohi toiseksi.

Etusuoralla neljännestä ulkoa hyökännyt Griminal Jack eteni loppukaarteeseen kuolemanpaikalle. Se ei jaksanut puristaa ihan täysillä, mutta piti kolmanneksi, kun moni vastustaja juuttui porukan keskelle.

Toisessa ulkona matkannut Global Solidarity pysyi asemissaan, kun kirivaihe käynnistyi reilu kierros jäljellä. Marko Hakkarainen perusteli päätöstään sillä, että hänen mielestään edellä mennyt Elliot Web vaikutti parempivoimaiselta kuin johtanut Ronzon Face. Kiritiloja ei kuitenkaan enää löytynyt.

 

Toto75-4: Neljävuotiaiden suomenhevosten ikäluokkaa hallinneen Parvelan Retun voittokulku jatkui Oulu Express -finaalissa. Ensimmäisellä takasuoralla johtoon edennyt jättisuosikki kuittasi 16 000 euroa 2120 metrillä ajalla 27,4a.

“Tämä on toiminut tuossa lähdön aikana tosi hyvin ja osaa käyttäytyä kuin vanha hevonen, mutta hevosia laukkasi lähdössä ja jouduttiin väistelemään niitä. Tämäkin on nuori ja vähän kilpaillut hevonen, mutta hienosti se pysyi siinäkin maltillisena, vaikka ei ole mikään valmis vielä”, Hannu Torvinen huomautti.

“Voitto tuli tosi helposti. Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen tuossa lähdön aikana ja malttoi tosi hyvin mennä kärjessä. Niin kuin toivotaan totta kai, että se petraa vähän koko ajan, niin ainakin tänään tuntui, että se on mennyt eteenpäin.”

Marjo Vanninen on Parvelan Retun virallinen kasvattaja, mutta Maiskauksen poika on syntynyt Petri Laineen tallissa ja hän vastaa Lakos Teamin omistaman oriin valmentamisesta.

Parvelan Retu jäi uransa avauskilpailussaan 3-vuotiaana pussiin ja sen vuoksi kolmanneksi, mutta sen jälkeen se on ollut joka kerta muita parempi  ja voittoja on jo täysi tusina. Voittosumma nousi jo lähes 69 000 euroon.

Monesti ennenkin lähimpänä seurannut Suven Sametti sijoittui jälleen toiseksi. Ikäluokan kärkitamma nousi toisen kaarteen jälkeen neljänneltä sijalta vetämään toisen radan jonoa ja tuli tasaisen hyvin.

Sisäradan jonosta viimeisellä takasuoralla kolmanteen ulos siirtynyt Säihkeen Sähinä kiri lopun hyvin ja puristi viime hetkillä kolmanneksi.

 

Toto75-5: Vuotta nuorempien lämminveristen Express-finaalista lähti Markku Niemisen valmennustalliin kaksoisvoitto, kun päivän toisen täysosuman ajanut Santtu Raitala kannusti Raskolnikov Fridon 19 000 euron voittoon ja Ari Moilasen ajama Sahara Peyote säesti hyvänä kakkosena. Ennätyksensä 14,7a/2120 metriä tehnyt Raskolnikov Frido oli tasaisesti pelatun lähdön suosikki.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-6: Kavioliigan ensimmäisessä osalähdössä käytiin äärimmäisen tasainen voittotaisto, jossa johtanut Josveis jätti ensimmäisellä takasuoralla rinnalle tulleen Tähen Toivomuksen täpärästi toiseksi.

“Kyllä se aina kun kuninkaan voittaa, silloin on tosi hyvin mennyt”, valmentaja Antti Ojanperä iloitsi.

Kun juoksupaikat olivat ensimmäisen takasuoran lopussa selvinneet, seuraava kierros mentiin lönköttelyä. Siitä tahti tiivistyi, ja maalisuoran kärkipari pinkoi niin lujaa, että muut putosivat hetkessä kyydistä. Koko päätöspuolikas taittui alle 1.20:n lukemiin.

“Oli kyllä hieno matsi”, päivän kolmannen voittonsa ajanut Santtu Raitala namutteli. “Loppusuoraa tultiin tosi lujaa. Tähen Toivomus kävi mun mielestä puolessavälin suoraa millin edelläkin, mutta Josveis tuli takaisin ja teki kyllä tosi hienon suorituksen. Hevonen palasi sille huipputasolle, millä se keväällä oli.”

Janne Maarasen ja Maarit Ruokolaisen kasvattaman Josveisin omistaa Paul Lindgren. Kymmenvuotias ruuna ravasi 2120 metriä aikaan 25,3a ja kasvatti kymppitonnin ykköspalkinnon myötä tienestinsä yli neljännesmiljoonan euron.

Josveis oli toiseksi pelatuin, mutta Tähen Toivomuksen tappio karsi paljon rivejä, sillä sitä oli merkitty lähes 70-prosenttisesti.

Virin Camilla nousi kärjen takaa lopussa toiselle radalle, ja Vixus työntyi sisäkautta sen ohi kolmanneksi.

 

Toto75-7: Lämminveristen puolella Kavioliiga alkoi värikkäällä koitoksella, jossa tasaisimman juoksun saanut Mr Golden Quick kukisti suosikki Sobel Conwayn.

Petteri Joki ajoi Mika Haapakankaan valmentamaa Mr Golden Quickiä, joka oli kolmanneksi pelatuin ja kuittasi 10 000 euroa 2120 metrillä ajalla 12,7a.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.