Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 10 Larsman 5,50 %, 1,69 e

Toto75-2: 6 Exaudio Vici 32,20 %, 5,06 e

Toto75-3: 9 Lissun Eerikki 19,43 %, 25,00 e

Toto75-4: 16 Parvelan Retu 64,62 %, 38,94 e

Toto75-5: 7 The Dude 4,05 %, 497,14 e

Toto75-6: 1 Peanuts 17,83 %, 2218,03 e

Toto75-7: 1 Zultanio 25,34 %, 5149,02 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 5149,02 euroa

6 oikein 34,93 euroa

5 oikein 3,05 euroa

 

Vaihto: 378 867,05 euroa

Ravilauantain pääpeli alkoi Porissa pikkuyllätyksellä, kun Mika Forss kiritti Larsmanin voittoon II divisioonan finaalissa.

Toto75-1: Takarivistä lähtenyt Larsman juoksi viidennessä parissa, josta Mika Forss nosti sen puolimatkassa kolmanneksi hevoseksi kolmannen radan jonoon.

Kirikaistaa vetänyt Morison laukkasi noin 600 metriä ennen maalia kärkiparin ulkopuolelta, jolloin Lakuri jatkoi kolmatta rataa ilman vetoapua. Larsman pääsi iskemään sen takaa loppukaarteen puolivälissä.

“Hevosta on koitettu tarkoituksella rakentaa. Se on kuitenkin vielä nuori, ja sillä on kehityspotentiaalia. Sillä oli muutama hyvä startti alla, joissa se on tullut maaliin kovaa joka kerta, ja se voitti nyt kyllä vuorenvarmasti”, Mika Forss iloitsi.

Leo Mönttisen 6-vuotias ruuna saavutti kauden toisen voittonsa 2100 metrillä ajalla 26,6a. Se oli kuudenneksi pelatuin.

Morison rymisteli raviaskeleet löydettyään lopun selvästi parasta vauhtia ja nousi uloimpia ratoja käyttäen vielä Larsmanin tuntumaan toiseksi ennen Lakuria.

Suosikiksi luotettu Raggari piti sisältä vaivatta johtopaikan, mutta oli siitä lopussa ponneton. Selvää syytä siihen ei heti löytynyt.

 

Toto75-2: Raggarin taipuminen ei kielinyt siitä, että Antti Ojanperän kaikilla valmennettavilla olisi ongelmia. Exaudio Vici ja MAS Champ nappasivat heti perään kaksoisvoiton IV divisioonan finaalissa.

Kaksikko kiersi kaarteen peräkkäin kolmatta rataa ja eteni takasuoralla kärkipariksi niin, että suosikiksi pelattu MAS Champ painui keulaan ja toiseksi eniten merkitty Exaudio Vici jatkoi toista rataa ilman vetoapua.

Santtu Raitala kannusti Exaudio Vicin loppuhetkillä vähän edelle ja 5000 euron voittoon ajalla 15,7a/2100 metriä.

“Tämä on tosi vahva hevonen eikä mittaa paikkaa, mutta tallikaveri oli keulassa ja tän hevosen paras ase on vahvuus, mitä ei tänään ihan maksimaalisesti haluttu käyttää”, päivän toisen voittonsa ajanut Santtu Raitala huomautti. “Loppusuoraa tultiin niin kovaa kuin päästiin. Tämä on vielä vähän epävarma etenkin maksimivauhdeissa, ja tuntuu, että mitä vähempi sitä itse häiritsee ja antaa hevosen tehdä itse työt.”

Toiseksi viimeisessä kaarteessa viidennestä parista selkään kolmannelle radalle lähtenyt Trouble Leader kiri maalisuoralla lähimmäs kärkiparia. Wingman ei päässyt yrittämään kärjen takaa, mutta Hannu Torvisen mielestä johtopaikalta tulos olisi voinut olla huonompi.

 

Toto75-3: Lähtö keskeytettiin ensimmäisellä takasuoralla, kun takajoukoissa tapahtui kolari. Ari Moilanen näki tilanteen läheltä Lissun Eerikin ohjissa.

“Olin siinä Eikfaksenin ulkopuolella. Antti Ala-Rantala muutaman kerran huuti, että varokaa, varokaa. Aavistuksen kerkesin väistää ulospäin, ja se sitten kaatui siihen ja hetken päästä lähti siitä omin jaloin”, Ari Moilanen selvitti.

Jyllätys osui tilanteeseen ja meni myös nurin. Molemmat hevoset talutettiin varikolle, mutta sekä Antti Ala-Rantala että Juha-Pekka Ahonen loukkaantuivat. Paikalle auttamaan mennyt Juha Länsimäki kertoi, että Ala-Rantala valitti olkapäätä ja lapaluuta.

Asiasta lisää täällä.

Lähtö pääsi lopulta matkaan noin 40 minuuttia aikataulusta myöhässä. Lähtösuoralla lyhyesti laukannut Lissun Eerikki juoksi parijonon muodostuessa viidennessä ulkona, kun suosikki Joriini pääsi kaarteen jälkeen kolmannelta radalta Lissun Eerikin eteen.

Kaksikko lähti etusuoralla peräkkäin kolmannelle radalle. Joriini eteni takasuoralla kärjen rinnalle toiselle radalle ja tuli hyvin, mutta Lissun Eerikki puristi väkisin ohi.

Ari Moilaselle raveissa toisen voiton tuonut Lissun Eerikki oli toiseksi pelatuin. Pekka Luukkosen valmentama 8-vuotias ori kuittasi I divisioonan finaalissa tarjolla olleen 8000 euron ykköspalkinnon ajalla 25,8a/2100 metriä.

“Vaikka hevonen viimeksi laukkasi loppusuoralla, silti uskottiin, että se olisi hyvä tänäänkin”, Minna Luukkonen kertoi. “Sillä on se jakso ihan valtava. Kotona se on oikein herrasmies, tosi kiltti ja mukava hoitaa ja käsitellä kaikin puolin.”

Ensimmäisessä yrityksessä laukannut Evartti tyytyi kiihdytyksessä Varjomannin selkään, josta se pääsi viimeisellä takasuoralla toisen radan jonoon. Se puikkelehti lopussa vielä sisällä, haki sitten tilaa ulompaa ja spurttasi kolmanneksi ennen toisesta ulkoa vapaasti tullutta Hetviinaa. Varjomanni taipui jo viimeisellä takasuoralla, eikä rinnalta kärkeen siirtynyt Hevilläkään jaksanut otella ihan kärkisijoista.

 

Toto75-4: Kierroksen pelatuin hevonen Parvelan Retu otti Satakunta-ajossa lähtöön lyhyen laukan, mutta kova haastaja Stallone laukkasi ensimmäisessä kaarteessa paljon pahemmin ja Parvelan Retu kiersi vielä helposti 30 000 euron voittoon kilpailuennätyksellä 26,8/2160 metriä.

“Pikkuisen oli haastavaa alussa”, Hannu Torvinen paljasti. “Hevonen otti pienen laukan siinä. Se otti pruuvissakin jo pienen hypyn siinä, mutta varsat on varsoja ja se pudotti heti hyvin raville. Se ei ollut mitenkään ylipaineissaan, mutta kiihdytys ei vaan lähtenyt niin hyvin kuin odotettiin.”

Parvelan Retu ajoi laukan jälkeen kärkeä tasaisesti kiinni, oli puolimatkassa jo kolmannessa ulkona ja iski viimeisellä takasuoralla keulaan.

“Koitettiin rauhassa ajaa tasaisesti vaan eteenpäin, ja tavallaan juoksu meni tosi kivasti. Hevonen lähti takasuoralla hienosti etenemään ja oli kyllä superhyvä taas tänään”, Torvinen suitsutti.

Startti oli Parvelan Retun viimeinen tälle kaudelle. Se aloitti 3-vuotiaana kolmossijalla ja voitti sen jälkeen loppuvuoden aikana neljästi. Tänä vuonna se ei ole kokenut 12 startissa yhtään tappiota, ja lähes 150 000 euron kausitienesteillä siitä tuli kaikkien aikojen rahakkain 4-vuotias suomenhevonen.

“Nyt se saa olla pari kuukautta aika lailla hiljakseen, ja sitten ruvetaan pikkuhiljaa ajaa pohjakuntoa ensi kautta varten”, osaomistaja ja valmentaja Petri Laine kertoi. “Katsotaan sitten, missä vaiheessa starttiin tullaan, mutta voi olla, että joudutaan noita tammanomistajiakin vähän palvelemaan.”

Sisäradan jonossa toisena ja kolmantena juossut Helkan Toivo pääsi lopussa vapaasti ulos ja kiri napakasti toiseksi ennen Stallonea, joka paikkasi laukkansa vahvasti ja pudotti pitkään johtaneen Taftin Tähden totosijoilta.

“Arka hevonen räpätti vaan kovassa vauhdissa, että ei sen kummempaa. Ravilla olisi varmaan voinut voittaa”, Iikka Nurmonen arveli.

Nelli Saari kuvasi.

Parvelan Retu keräsi 4-vuotiskaudellaan ennätyksellisen suuren voittosumman.

 

Toto75-5: Viidennestä ulkoa viimeisellä takasuoralla muiden mukana reissuun lähtenyt The Dude kiri maalisuoraa uloimpana vinhaa vauhtia ja ehti lähes toivottoman tuntuisista asemista vielä varmahkoon voittoon.

Valmentaja Ville Tonttilan ajama The Dude oli vasta yhdeksänneksi käytetyin merkki II divisioonan finaalissa, jonka 8000 euron voittorahat se sai ajalla 15,5a/2100 metriä.

“Ei ollut yllätys. Sillä on taulu mennyt sillai, että edelliset sijoitukset ovat olleet 4, 3, 1, 4, 3, 1 ja viimeiset startit ovat olleet 4. ja 3.”, Ville Tonttila huomautti. “Tuon lyhyen kirin se tulee tosi lujaa, kun kaikki voimat säästyy tuohon loppuun.”

Viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Klena Vito puristi toiseksi ennen johtanutta Strait Ironia. Golden Eleven ei päässyt yrittämään kärjen takaa.

Lähdön suosikki Ronzon Face laukkasi pitkäksi heti kättelyssä.

“Tämä hevonen on normaalisti ajettu ensimmäisten joukossa auton perään, ja se on rauhoittunut hyvin siipeen, mutta tänään se ei jostain syystä sitä tehnyt”, Santtu Raitala harmitteli.

 

Toto75-6: Peanuts johti St. Legeriä koko 2600 metrin ajan. Jukka Torvinen ajoi Anne Kankaan valmentamaa 4-vuotiasta tammaa, joka nappasi 45 000 euron ykköspalkinnon ajalla 15,5. Peanuts oli kolmanneksi pelatuin.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Santtu Raitalalle päivän kolmas ja Antti Ojanperän talliin toinen täysosuma, kun suosikki Zultanio spurttasi nappijuoksun päätteeksi parhaaksi III divisioonan finaalissa.

Hill Yes oli nopein kiihdytyksessä, mutta Zultanio sai sen takaa lopussa sujuvasti tilaa ja kirmasi vaivatta 6000 euron voittoon ajalla 15,3a/2100 metriä.

“Viime juoksu herätti uskoa, että tässä voi olla vielä aika paljon hevosta sisällä”, Santtu Raitala kehaisi. “Lähdettiin niin kovaa kuin pystyttiin, mutta Hill Yes pääsi siinä kiihdytyksessä niin paljon ohi, että tuntui loogiselta laskea se eteen. Tuntui, että on mahdollisuus, että aukeaa. Kun sai tilaa, lähti tosi halukkaasti kirimään, eikä sitä tarvinnut hoputella.”

Neljännestä ulkoa viimeisellä takasuoralla selässä kolmannelle radalle lähtenyt Sahara Sandstorm kiri maalisuoran lujaa ja ehti toiseksi niukasti ennen kolmannesta sisältä voittajan perässä vapaille päässyttä Bombardia.