Jo finaalipaikkansa raskaimman kautta hankkinut Ranch Kelly jätti oriit ja ruunat varjoonsa Lahden Jokimaalla ravatussa Suur-Hollola-ajossa, kun se kiersi toisella puolikkaalla kärjen rinnalle ja jyräsi siitä 120 000 euron voittoon tammojen täyden matkan SE-ajalla 11,8a.

Anne Luttisen 10-vuotias Ranch Kelly päätyi takarivistä viidenteen pariin ulos, josta Hannu Torvinen käänsi sen reissuun toiseen kaarteeseen mentäessä. Elian Web valtasi kiihdytyksessä johtopaikan, jonka Santtu Raitala luovutti takasuoralla toisesta ulkoa eteenpäin ajaneelle Jonesylle. Toiselle radalle ilman vetoapua jääneen Midnight Hourin ohjastaja Iikka Nurmonen päästi Ranch Kellyn suosiolla eteensä, kun tämä tuli etusuoran avautuessa ulkopuolelle.

Santtu Raitala luki tilanteen kehittymisen päätösvaiheessa oikein ja hakeutui Elian Webillä toiseen ulos Ranch Kellyn taakse, kun Midnight Hour ei jaksanut otella kärkisijoista. Elian Web syöksyi kiriluvan saatuaan voittotaistoon ja näytti menevän saman tien Ranch Kellystä, mutta terästamma lähti vastaamaan ja kontrasi uudestaan edelle.

“Ranch Kelly teki huikean suorituksen jo lauantaina, kun hoiti karsinnan, ja ehkä se oli vaativampi näistä kahdesta juoksusta”, ensimmäisen voittonsa Suur-Hollolassa ohjastanut Hannu Torvinen vertasi. “Kaikki jouduttiin laittamaan lopussa peliin, ja hetken tuntui, että Santulla menee ohi, mutta tällä on hieno kilpailupää ja se tsemppasi vielä ykköseksi. Maaginen hevonen.”

Santtu Raitala myönsi paremman voittaneen: “Kaikki kunnia Ranch Kellylle, se on hieno hevonen, mutta kaikki pisteet myös Elian Webille ja sen taustatiimille, kun saivat sen pitkältä tauolta näin hienoksi.”

Sisäradan jonossa neljäntenä matkannut Joe Di Maggio sai tulla loppusuoran vapaasti ja kiri edellään menneen Callela Ladybossin ohi kärkiparin tuntumaan kolmanneksi. Jonesy jäi viidenneksi. Tuomas Korvenoja kertoi, että se piti omasta halustaan reipasta tempoa ja puutui hieman, kun startteja oli alla ehkä turhan vähän.

 

Ranch Kelly paransi yhdessä Amazing Soulin kanssa pitämäänsä tammojen ennätystä puoli sekuntia. Ykköspalkinto oli sen uran selvästi isoin ja nosti voittosumman päälle 300 000 euroon.

Anne Luttiselle voitto tuli yllätyksenä, mutta kokemusta Suur-Hollola-ajosta löytyy vuosien takaa, sillä hän hoiti nuorena tyttönä vuoden 1977 voittajaa Teodoria Kempeleellä.

“Ranch Kellyn ostin, kun se oli neljän kuukauden ikäinen”, Luttinen kertoi. “Teemu Punavaara soitti kerran, että lähdetään katsomaan tällaista varsaa, ja kaupat tein seuraavana aamuna. Välillä oli vähän muutoksia, mutta kolme vuotta on nyt oltu suunnilleen kaksistaan.”

Kymmenvuotias tamma oli Luttisen mukaan jo tarkoitus astuttaa, mutta kevätkauden vahvat esitykset muuttivat suunnitelmia.

“Aika tasaiseen on kilpaltu, ja olen vaan yrittänyt, etten pilaa sitä kotona. Starttien välit on otettu aika kevyesti”, hän arveli huippuvireen taustaksi. “Tämä oli neljäs kerta, kun yritettiin finaaliin, ja eilen ajattelin, että se oli meille jo voitto, kun päästiin finaaliin. Ranch Kelly oli eilen illallakin iloinen ja sai olla yöllä pitkään laitumella. Se söi  ja nukkui matkalla ja tuntui iloiselta vielä lämmityksessäkin, kun ajoin sitä tänään ennen Hannua. Aivan ihana tamma, enkä voi uskoa tätä vielä edes todeksi.”

 

Lue kylmäveristen päälähdöstä täältä ja päivän muista tapahtumista täältä.

Lisää teemasta: Suur-Hollola-ajo